Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
6. 4-1л.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
4.15 Mб
Скачать

25

СумсьКий державНий університет Кафедра військової підготовки

ЗАТВЕРДЖУЮ

Начальник кафедри

полковник М.М. Ляпа

«____» _______________ 20 _ р.

ЛЕКЦІЯ

з навчального предмету «тактика»

Тема 4 «основи підготовки і ведення робочої карти» Заняття 1 «Призначення робочої карти та вимоги до неї. Умовні знаки та надписи на робочій карті»

за військово-обліковими спеціальностями:

«Бойове застосування та управління діями підрозділів наземної артилерії» ВОС 030400

«Бойове застосування та управління діями підрозділів самохідної артилерії» ВОС 030500

«Бойове застосування та управління діями підрозділів артилерійської розвідки» ВОС 097000

«Бойове застосування з’єднань, військових частин і підрозділів протитанкових керованих реактивних снарядів» ВОС 030600

Суми

Навчальний потік - слухачі з напряму підготовки «Військові науки».

Час - 2 години

Місце - аудиторія кафедри

Навчальна та виховна мета: ознайомити слухачів з призначенням робочої карти командира та вимогами до неї; ознайомити слухачів з умовними тактичними знаками і скороченими позначеннями, які використовуються при нанесенні тактичної обстановки при підготовці і веденні бойових дій підрозділами; виховувати сумлінність і старанність при нанесенні тактичної обстановки на робочі карти.

Навчальні питання і розподіл часу:

Вступ.................................................................................................. хв.

1. Призначення робочої карти та вимоги до неї............................ хв.

2. Умовні знаки та надписи на робочій карті. Правила і

порядок їх нанесення................................................................................. хв.

Висновки та відповіді на питання.................................................. хв.

Навчально-матеріальне забезпечення:

а) технічні засоби навчання: «Літер – 1250»;

б) наочні посібники: слайди, плакати – по темі заняття;

в) мультимедійні електронні видання:

1. Ляпа М.М., Трофименко П.Є., Пушкарьов Ю.І., Панченко О.В., Алексєєв О.М. Тактична підготовка підрозділів артилерії:[Електронну копію відкривати через Internet Explorer]. – 2009.

г) навчальна література:

1. Бойовий статут артилерії СВ. Ч ІІ. Проект. - К.: Видавництво «Варта», 2010. – 386с.;

2. М.Б. Ярошенко,І.М. Герасимів, В.В. Лотоцький. Військова топографія. Навчальний посібник. - Тернопіль: Укрмедкнига, 1999.- 84с.;

3. Трофименко П.Є., Пушкарьов Ю.І., Ляпа М.М., Панченко О.В., Алексєєв О.М. Тактична підготовка підрозділів артилерії. Навчальний посібник. – Суми: Видавництво Сум ДУ, 2010. – 528с.

Зміст лекції та методика її викладення Вступ

Бойові дії військ (військових формувань) у сучасних умовах ведуться на широкому фронті, на велику глибину, у високому темпі з рішучими діями. А при діях наших підрозділів по знищенню незаконних озброєних формувань вони можуть вестися на різних напрямках за відсутності вогневої і зорової взаємодії. Успішно керувати військами за таких складних умов обстановки командири можуть тільки тоді, коли будуть постійно знати положення, склад, характер дій своїх військ і противника, сусідів і взаємодіючих частин і підрозділів.

Для цього командири повинні вивчати обстановку на всю глибину поставленого завдання не тільки в смузі, на напрямах і в районі бойових дій, але й на флангах, тобто на напрямах дій своїх сусідів. Тільки в цьому випадку вони будуть у змозі передбачити зміни бойової обстановки і своєчасно впливати на хід бойових дій.

Обсяг заходів діяльності командирів по управлінню підрозділами в бою постійно збільшується. Навіть у таких підрозділах як взвод, рота, батарея, не говорячи вже про батальйони, дивізіони, всю роботу яку виконує командир при підготовці до бою і в ході бою, неможливо виконати керуючись тільки особистими спостереженнями за полем бою. Швидкоплинність бойових дій, наявність відкритих флангів, дії підрозділів у відриві від основних сил не завжди можуть бути сприйняті командиром підрозділу і привести до неправильної оцінки, а в деяких випадках і прийняття неправильного рішення. Тому в сучасних умовах організувати бій підрозділів і управляти ними у ході бою без топографічної карти неможливо. Використання топографічної карти як особливої форми передачі інформації, як засобу пізнання бойової обстановки дозволяє командиру вивчити незнайому місцевість, а також положення обєктів і військ, що мають просторове розташування на місцевості.

На цій лекції буде розглянуто призначення робочої карти, вимоги, які висуваються до неї, умовні знаки та надписи на карті. Окремо будуть доведені скорочені позначення і правила їх нанесення на робочу карту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]