Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
15. 12-1л.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
228.35 Кб
Скачать

24

Сумський державний університет

Кафедра військової підготовки

ЗАТВЕРДЖУЮ

Начальник кафедри

полковник М.М.Ляпа

«____ _____________ 20 р.

Лекція

з навчального предмету «Тактика»

Тема 12 «всебічне забезпечення артилерійських

ПІДРОЗДІЛІВ»

Заняття 1 « Види всебічного забезпечення артилерійських

підрозділів»

за військово-обліковими спеціальностями:

«Бойове застосування та управління діями підрозділів наземної артилерії» ВОС 030400

«Бойове застосування та управління діями підрозділів самохідної артилерії» ВОС 030500

«Бойове застосування та управління діями підрозділів артилерійської розвідки» ВОС 097000

«Бойове застосування з’єднань, військових частин і підрозділів протитанкових керованих реактивних снарядів» ВОС 030600

Суми

Навчальний потік: слухачі з напряму підготовки «Військові науки».

Час: 2 години

Місце: аудиторія кафедри

Навчальна та виховна мета: ознайомити слухачів із видами всебічного забезпечення артилерійських підрозділів; дати характеристику видам бойового забезпечення; виховувати почуття впевненості в тому, що успіх в бою залежить від повноти і своєчасності організації і проведення заходів всебічного забезпечення і, насамперед, бойового.

Навчальні питання та розподіл часу

Вступ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . хв.

1. Всебічне забезпечення бойових дій . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . хв.

2. Види бойового забезпечення і їх короткий зміст. . . . . . . . . . . . . хв.

Висновки та відповіді на питання. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . хв.

Навчально – матеріальне забезпечення:

а) технічні засоби навчання: «Літер-1250»;

б) наочні посібники: слайди, плакати – по темі заняття;

в) мультімедійні електронні видання:

1. Ляпа М.М., Трофименко П.Є., Пушкарьов Ю.І., Панченко О.В., Алексєєв О.М. Тактична підготовка підрозділів артилерії:[Електронну копію відкривати через Internet Explorer]. – 2009.

г) навчальна література:

1 Бойовий статут артилерії Сухопутних Військ. Частина ІІ. Проект. - К.: Варта, 2010. – 386с.

2. Ляпа М.М., Трофименко П.Є., Пушкарьов Ю.І., Панченко О.В. Дії взводу управління в бою. Навчальний посібник. – Суми: Вид-во СумДУ, 2008. - 125с.

3. Трофименко П.Є., Пушкарьов Ю.І., Ляпа М.М., Панченко О.В., Алексєєв О.М. Тактична підготовка підрозділів артилерії. Навчальний посібник. – Суми: Видавництво Сум ДУ, 2010. – 528с.

4. Трофименко П.Е. Краткий курс лекций, методических и учебных материалов по тактической подготовке. Учебное пособие.- Сумы: Издательство СумГУ, 2002. - 212с.

Зміст лекції та методика її викладання Вступ

Війна завжди була для людей одним із найбільших лих протягом всієї історії. Вона знищувала значні людські і матеріальні ресурси, приводила за собою інші лиха. З кожним роком сила зброї ставала все сильнішою і сильнішою, а наслідки її використання все жахливішими. Зараз, на рубежі тисячоліть, людство має ядерну зброю, яка може знищити все живе на планеті.

Сьогодні поряд з широкомасштабними бойовими діями, набувають все більшого застосування (розв’язання) так звані локальні війни, збройні конфлікти, терористичні операції та ін. Вони, як і широкомасштабні війни, є продовженням агресивної політики керівництва деяких держав у вирішенні тих чи інших економічних, територіальних, а інколи і амбіційних політичних завдань.

Ось чому, Україна, проводячи миролюбиву політику взаємостосунків з усіма державами світу, має дбати насамперед про свою обороноздатність загалом і підтримання бойової готовності Збройних Сил на належному рівні зокрема.

Відомо, що основою Збройних Сил є наявність висококваліфікованих військових спеціалістів і певне матеріально – технічне забезпечення збройних формувань сучасними ефективними озброєнням і технікою.

Досвід Другої Світової війни, локальних війн і конфліктів останніх десятиріч свідчить про те, що добре сплановане і організоване забезпечення бойових дій сприяло виконанню бойових завдань з найменшими втратами. Також є приклади, коли погано організована розвідка і охорона підрозділів на марші, відсутність маскування на вогневих позиціях та командно – спостережних пунктах, недбале ставлення до безпосередньої охорони і самооборони підрозділів приводили до невиконання завдань, загибелі людей.

Удосконалення засобів збройної боротьби, підвищення маневрених можливостей військ, різноманітність способів ведення бойових дій призвели до небувалого зростання обсягу завдань з всебічного забезпечення підрозділів, ускладнення умов їх виконання.

Що ж таке всебічне забезпечення бою?

Всебічне забезпечення бою полягає в організації і здійсненні заходів, які направлені на підтримання високої бойової готовності підрозділів, створення сприятливих умов для успішного і своєчасного виконання поставлених завдань.

Без своєчасного, всебічного забезпечення підрозділи не зможуть успішно виконувати бойові завдання. Безперебійне, всебічне забезпечення артилерійських підрозділів є однією з основних умов успішного ведення бою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]