Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
охорона праці.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
146.43 Кб
Скачать

Лист

5. Охорона праці

5.1 Характеристика об'єкта, що проектується, та місця його розташування

Проектуємий цех пастонамазки передбачено розмістити на території акумуляторного заводу ЗАО «Іста-Центр» , м. Дніпропетровськ.

Підприємство є шкідливим. Згідно санітарної класифікації ДНАОП 0.03 – 3.0 - 71 [23] виробництво свинцево-кислотних акумуляторів відноситься до II класу шкідливості. Нормована ширина санітарно-захисної зони складає 500 метрів. Переважний напрямок вітру в місці знаходження заводу– західний, що виключає віднесення шкідливіх вибросів у сторону найближчого населеного району міста. Рельєф місцевості рівний. Грунтові води, залягають на глибині 15-20 метрів від поверхні, тобто не шкодять підземним спорудам.

Для забезпечення водою проектом передбачено :

- господарсько- питне водопостачання ;

- промислове (технологічне) водопостачання;

- протипожежне водопостачання.

На території заводу передбачені асфальтовані автомобільні дороги з однією смугою руху шириною проїзної частини - 4,5м, ширина пішохідних тротуарів 1,5м.

Відстань між об’єктами передбачена не менш ніж висота будівель, що знаходяться поряд.

5.2 Характеристика негативних факторів проектованого об'єкта

У технологічному процесі виробництва свинцево-кислотних акумуляторів використовуяться хімічні речовини (кислота, луги, свинець), які є дуже шкідливими для здоров’я людини.

До чинників виробничого середовища, які в процесі виробничої діяльності можуть несприятливо впливати на працівника відносяться:

-наявність в повітрі виробничих приміщень газів, пари, пилу в межах вище гранично-допустимих концентрацій;

-рівні шуму і вібрації вище допустимих рівнів;

-параметри температури, відносній вологості, швидкості руху повітря на виробничих ділянках підрозділів вищі або нижчі за допустимі норми;

-іонізуючі і неіонізуючі виробничі випромінювання вище допустимих норм;

-відсутність або недолік природного освітлення;

-недостатня освітленість робочої зони.

Сірчана кислота використовується в якості електроліту в акумуляторі. В чистому вигляді – масляниста, прозора рідина, подразнює слизову поверхню дихальних шляхів, вражає легені. При попаданні на шкіру викликає тяжкі хімічні опіки. Аерозоль Н2ЅО4 має дуже виражену токсичну дію. ГДК сірчаної кислоти складає 1,0мг/м3 і відноситься до 2 класу небезпечності.

Свинець –м’який сірий метал, без запаху, не розчиняється у воді. Свинець шкідливий для здоров’я . Свинець і його окисли є повільною отрутою, діючою на все живе і приводить до шкідливих змін особливо у нервової системі, крові і судинах, активно впливає на синтез білка енергетичний баланс клітини і її генетичний апарат.

Захворювання які виникають від дії свинця та його сполук вважаються професійними захворюваннями. ГДК свинцю – 0,01 мг/м3. Надзвичайно шкідлива речовина і її відносять до 1 класу шкідливості.

Всі сполуки свинцю діють майже аналогічно. Різниця лише в їх токсичності, що пояснюється лише не однаковою розчинністю у шлунку. Свинець та його оксиди потрапляють у організм людини через дихальні шляхи та органи травлення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]