Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ефективність скринінгових тестів на зловживання...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
190.98 Кб
Скачать

Цікаве про наркотики

ГЕРОЇН

Препаратами з маку люди користувалися протягом всієї історії. Стародавні греки застосовували опіум як снодійне. А морфій ще в XIX столітті використовувався у фронтових госпіталях, за що отримав прізвисько "солдатське ліки". Однак руйнівний психіку дію цього препарату турбувало медиків. У 1874 році англійський хімік Алдер Райт синтезував диацетилморфин, похідне морфію, нібито позбавлене недоліків попередника. В 1898-м компанія Bayer випустила диацетилморфин на ринок як знеболююче і засіб від кашлю - під торговою маркою Heroin, тобто "героїчний".

У 1913 році Bayer усвідомила свою помилку, зупинивши виробництво "ліки". Однак у деяких європейських аптеках медичний героїн в ампулах можна було купити за рецептом ще й в 1971 році.

КОКАЇН

У середині XIX століття в європейських лабораторіях з листя південноамериканського чагарнику Erythroxylon Coca виділили цікавий алкалоїд - кокаїн. Наступні півстоліття стали розквітом кока-медицини. Зигмунд Фрейд популяризував кокаїновий психоаналіз. Його друг, офтальмолог Карл Колер, на очах вченої ради капав кокаїн собі в око і тикав в нього голкою, доводячи анестезуючі властивості препарату. Джон Пембертон, винахідник Coca-Cola, додавав приблизно 30 г подрібненого листя коки на літр. За запевненням Пембертона, газованою водою можна було підлікуватися від головного болю, імпотенції і навіть залежно від морфію. У Росії німецька фірма E. Merck продавала кокаїн як засіб від зубного болю - по 50 коп. за 1 г, в маленькому коричневому бочонку. Офіційно заборонений по всьому світу в період з 1914 по 1922 рік.

Амфетамін

Був отриманий румунським хіміком Лазарем Еделеану в 1887 році, а в 1929-м психофармакології Гордон Аллес виявив, що амфетамін - відмінна альтернатива ефедрину. Незабаром амфетамін в інгаляторах з'явився в аптеках як стимулятор центральної нервової системи і засіб від набряків. У ході Другої світової "таблетками бадьорості" годували льотчиків, танкістів, десантників та розвідників по обидві сторони лінії фронту. Після війни настала розплата - масова наркоманія. В одній тільки Японії в стані стимуляції психозу перебували понад 2 млн осіб (з 88 млн населення). До середини 70-х амфетамін заборонений до медичного використання в усьому світі, проте до недавнього часу препарат можна було виявити в складі багатьох "сірих" (неліцензованих) таблеток для втрати ваги і придушення апетиту.

ЕКСТАЗІ

У 1912 році фармацевти компанії E. Merck в пошуках нового судинозвужувального кошти синтезували метілендіоксиметамфетамін (МДМА). Однак поставлених завдань препарат не вирішував і був забутий. У 1965 році з подачі американського хіміка Олександра Шульгіна почалися дослідження психоактивних властивостей речовини - здатності викликати почуття ейфорії, інтимної близькості й довіри до інших людей, знижувати почуття страху і занепокоєння. Лікування MDMA пройшли більше 4000 чоловік з психологічними труднощами, препарат також використовувався як допоміжний засіб в сімейної психотерапії для вирішення конфліктів між подружжям. Однак незабаром МДМА набув поширення в середовищі молоді як наркотичний препарат і в 1977-1985 роках був заборонений до застосування по обидві сторони океану.

LSD

Діетиламід лізергінової кислоти був 25-м за рахунком з'єднанням, яке синтезував швейцарський доктор Альберт Хоффман в спробах знайти нове родопомічний засіб (стимулятор мускулатури матки). Очікуваних властивостей речовина не мало, зате випадковий прийом цього препарату відправив доктора Хоффмана в космос на велосипеді. Медики припустили, що надсильний галюциноген допоможе зрозуміти природу шизофренії, а також справитися з алкоголізмом: в 1950-1965 роках лікування пройшли понад 40 000 пацієнтів. В даний момент медичне використання припинено, в окремих країнах проводять обережні досліди з вивчення властивостей "кислоти".