Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
LEK_2_3.DOC
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
117.25 Кб
Скачать

Тема: Каналоутворююча аппаратура в сдез. Системи дез із зворотнім зв’язком.

Лекція 3. СДЕЗ з інформаційним ЗЗ та вирішуючим ЗЗ.. .СДЕЗ із очікуванням та неперервним передаванням.

Класифікація сдез із зз.

Відомо багато алгоритмів роботи систем із ЗЗ. Найбільш розповсюджені: системи з ВЗЗ-ОЧ із очікуванням сигналу ЗЗ; з безадресним повторенням і блокіровкою приймача ВЗЗ-НП-БЛ; з часовими підканалами ВЗЗ-НП-ЧУ; з нагромадженням (накоплением) прийнятих комбінацій РОС-НК; адресним повторенням.

Для систем з ВЗЗ-ОЧ із очікуванням сигналу ЗЗ швидкість передачі даних, тобто число символів, переданих в ОП (отримувач повідомлень) за одиницю часу, змінюється залежно від стану дискретного каналу, поточна (текущая) швидкість

, де

k – кількість інформаційних розрядів;

n – довжина комбінації;

; де

- час розповсюдження сигнала по каналу;

- продовженність сигналу ЗЗ;

, - час аналізу комбінації та сигналу ЗЗ;

- тривалість одиничного елементу;

- число комбінацій, виданих ОП за час ;

- число комбінацій, переданих по каналу за час .

Означимо вірогідність прийняття рішення при видачу комбінації ОП через , а рішення про перезапит - . Вірогідність видачі ОП комбінації з невиявленою помилкою

, де

- вірогідність невиявленої помилки.

Помилки в прямому та зворотному каналах приводять до вставок та випадань комбінацій. Для зменшення вірогідності вставок та випадань, крім захисту рішень завадозахищеним кодом, використовуються спеціальні міри, засновані приймачем інформації про те, чи передаються дані комбінації повторно. Така інформація може міститися, наприклад, в циклічному номері повідомлення або сигналі рішення, який повертається приймачу для порівняння. Найбільш розповсюджені методи циклічної нумерації. Розглянемо два різновиди.

При першому методі всі комбінації циклічно нумеруються і цей номер ставиться безпосередньо перед комбінацією або відразу після синхрокомбінації, яка використовується для фазування за циклами. Цей номер зберігається за комбінацією, поки вона не буде правильно прийнята, тобто при повторних передачах.

При другому методі всі комбінації, що передаються перший раз, мають один і той же номер, і тільки при повтореннях використовується циклічна нумерація.

При обох методах приймач контролює номера прийнятих комбінацій. В тих випадках, коли номер прийнятої комбінації менше очікуваного, вона стирається, а в канал ЗЗ передається підтвердження. Це буде, коли сигнал підтвердження на попередню комбінацію трансформувався в сигнал перезапиту. Якщо номер прийнятої комбінації більше очікуваного (сигнал перезапиту на комбінацію трансформувався в сигнал підтвердження), то приймач виробляє спеціальний сигнал випадання.

Ефективність використання каналу при ВЗЗ-ОЧ невелика.

Системи з часовими підканалами взз-нп-чу.

В системах з ВЗЗ-НП-ЧУ послідовність комбінацій для передачі розділяються на h підпослідовностей, передача кожної з яких здійснюється по алгоритму ВЗЗ-ОЧ. При передачі по системі спочатку передається перша комбінація першої підпослідовності, потім перша комбінація другої підпослідовності і т. д., включаючи передачу першої комбінації h-ї підпослідовності. Число підпослідовностей h обирається таким чином, щоб до моменту початку передачі чергової комбінації передатчик вже прийняв сигнал рішення щодо попередньої комбінації той же підпослідовності .

Після передачі всіх h перших комбінацій всіх підпослідовностей залежно від прийнятого сигналу рішення передається друга комбінація першої підпослідовності або повторюється її перша комбінація. Потім таким же чином здійснюється передача других комбінацій h–1 підпослідовностей, що залишились, і т. д. Передача кожної з h підпослідовностей здійснюється незалежно одна від другої. Відмітимо, що при h=1, тобто при передачі по одному часовому підканалу, система перетворюється в систему ВЗЗ-ОЧ. При h>1 створюється декілька часових каналів, по кожному з яких передаються комбінації з різних підпослідовностей. Така система не має такого недоліку системи ВЗЗ-ОЧ, як втрата пропускної спроможності за час очікування сигналу рішення. В той же час зберігається порядок слідування комбінацій, тому що кожна з підпослідовностей передається в режимі ВЗЗ-ОЧ.

Системи з ВЗЗ-НП-ЧУ можуть використовуватись як в симплексному (напівдуплексному) режимі, так і в дуплексному режимах. Вони особливо зручні для передачі одночасно декількох різних потоків інформації. Основні параметри систем з ВЗЗ-НП-ЧУ (при ідеальному каналі ЗЗ) визначаються алгоритмом роботи, при якому вилучаються лише ті комбінації, по яких приймачем прийняті рішення про стирання, а всі інші кодові комбінації видаються ОП. Тому вірогідність видачі ОП комбінації з невиявленою помилкою і поточна пропускна спроможність , де - вірогідність стирання кодової комбінації.

Оскільки в системах з ВЗЗ-НП-ЧУ передача інформації здійснюється і в ті моменти часу, коли в системах з ВЗЗ-НП-БЛ здійснюється блокіровка, тобто при передачі по каналам з помилками, що групуються, під час дії пакетів помилок, то вірогідність помилки системах з ВЗЗ-НП-ЧУ буде більша, ніж в системах з ВЗЗ-НП-БЛ.

В системах з нагромадженням (накоплением) прийнятих комбінацій РОС-НК передатчик за допомогою пристрою управління (ПУ-пер) запитує і отримує від джерела інформації (ДІ) блок з і кодових комбінацій k-розрядного коду, які кодуються кодом (n, k) в кодуючому пристрої (КП-пр) і одночасно записуються в накопичувачі БН-пер ємністю іk біт (схема І-пер закрита). З виходу КП-пр через дискретний канал комбінації надходять в ДКП, декодуються і інформаційні символи запам’ятовуються в БН-1-пр до прийняття вирішуючим пристроєм (ВП-пр) рішення по даній комбінації. У випадку невиявлення в кодовій комбінації помилки ПУ-пр по сигналу ВП-пр дає команду на перезапис даної кодової комбінації з БН-1-пр у регістр БН-2-пр, відповідний номеру комбінації в блоці. У випадку виявлення в кодовій комбінації помилки ВП-пр надсилає в ПУ-пр сигнал, по якому видається команда на стирання даної кодової комбінації в БН-1-пр. Якщо після закінчення прийому всіх і кодових комбінацій блоку залишається вільним хоча б один регістр БН-2-пр, пристрій формування сигналів ЗЗ (ПФСЗЗ) по команді ПУ-пр надсилає по каналу ЗЗ сигнал перепитування.

Комбінація перепитування по каналу ЗЗ надходить на пристрій дешифрації сигналів ЗЗ (ПДСЗЗ). Декодовавши комбінацію перезапиту ПДСЗЗ видає сигнал на ПУ-пер, яке відкриває схему І-пер на виході БН-пер і передає через КП-пер в дискретний канал блок з і інформаційних кодових комбінацій, що там зберігаються. Із повторно надходячого блоку приймач за допомогою ПУ вибирає тільки ті комбінації, які відсутні в регістрах БН-2-пр, і у випадку їх правильного прийому здійснює запис у відповідні регістри. Решта комбінацій повторно прийнятого блоку не використовуються. У випадку виявлення помилки в одній з комбінацій, відсутніх в регістрі, перезапит повторюється. Після заповнення всіх і регістрів БН-2-пр інформаційні комбінації по команді ПУ передаються ОП, а ПФСЗЗ надсилає по каналу ЗЗ комбінацію підтвердження прийому блоку. Отримавши цю квитанцію, ПУ-пер запитує від ДІ новий блок з і комбінацій. При цьому, оскільки схема І залишається закритою, раніше переданий блок, що зберігався в БН-пер, витирається для запису нового блоку.

Вірогідність помилкового прийому така ж, як в системах з ВЗЗ-ОЧ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]