Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
LEK_2_3.DOC
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
117.25 Кб
Скачать

Системи з взз-ап.

У всіх розглянутих системах із ВЗЗ для забезпечення правильного порядку кодових комбінацій в повідомленні для визначення місця помилкової кодової комбінації використовується момент приходу службової комбінації перепитування. При кожному перепитуванні повторно передається мінімум одна комбінація ( в системі з ВЗЗ-ОЧ) або блок з декількох кодових комбінацій (ВЗЗ-НП-БЛ). При передачі повідомлень з великою швидкістю модуляції та на великі відстані як правило використовуються системи з ВЗЗ-НП-БЛ, то швидкість передачі в таких системах при великих значеннях h різко зменшується при зростанні вірогідності виявлених помилок, тому що при цьому різко зростає число перепитувань. Для зменшення об’єму інформації, що повторюється при перепитуванні, були розроблені системи з ВЗЗ-АП. В цих системах передача інформації здійснюється блоками і в приймачі є пам’ять на весь блок з регістрами на всі комбінації (БНпр). Приймач системи з ВЗЗ-АП виробляє сигнал перепитування адрес (умовних номерів) комбінацій, в яких виявлені помилки, тобто здійснює адресне перепитування. У відповідності з цими адресами передатчик повторює тільки забраковані комбінації разом з адресами, а не весь блок. Адресні перепитування можуть надсилатись на передачу або по мірі необхідності, або після прийому всього блоку.

Прийняті повторно комбінації знову перевіряються, а супроводжуючі їх адреси порівнюються з адресами помилкових комбінацій, які на прийомі запам’ятовуються при перезапитах. Якщо помилок ні в адресах, ні в комбінаціях немає, то прийняті комбінації записуються в відповідні регістри БНпр, інакше процес перепитування повторюється.

Коли всі регістри БНпр будуть заповнені, що відповідає правильному прийому всього блоку (або з невиявленою помилкою), то ПУпр формує і передає по ЗЗ сигнал підтвердження, а інформація з БНпр видається ОП. Отримавши сигнал підтвердження, ПУпер дозволяє ДП видати черговий блок інформаційних комбінацій і стирає попередній блок з БНпер.

Швидкість передачі

, де

- середній час, що витрачається на перепитування і очікування сигналу підтвердження при передачі одного блоку з m комбінацій.

Перевагою систем з ВЗЗ-АП крім зменшення втрат часу на повторення, є практично повна незалежність (при умові БН великої ємності) від довжини лінії, що особливо суттєво, наприклад, при передачі по космічним каналам зв’язку. Крім того, якщо одержувач інформації допускає браковку декількох знаків в повідомленні при умові визначення адрес забракованих знаків, то системи з ВЗЗ-АП дозволяють забезпечувати при йьому більш ефективне використання пропускної спроможності каналу в порівнянні з ВЗЗ-НП. Квитанція на блок буде видаватись в тому випадку, коли чмсло забракованих знаків не перевищує встановленї ОП межі.

Недоліком систем з ВЗЗ-АП є більш складний алгоритм обробки інформації в передатчику і приймачі апаратури ПД в порівнянні з алгоритмом систем ВЗЗ-НП і, як наслідок, більш складна технічна реалізація. Крім того, трансформація службових команд інформаційних кодових комбінацій в службові та зворотна трансформація службових команд можуть привести до перекручень повідомлень, вставкам і випаданням. Тому приймаються міри по захисту службових команд від перекручень, що викликає деяке зниження швидкості передачі інформації. У зв’язку з цим використання систем з ВЗЗ-АП економічно вигідно тільки на лініях великої продовженості та високою ймовірністю помилок.

Використання програмних методів дозволяє побороти пов’язані з складністю алгоритму недоліки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]