Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
релігієзн. Лар..doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
308.22 Кб
Скачать

2. “Церква об’єднання” Муна.

Церква об’єднання” чи інакше “Асоціація Св. Духу за об’єднання світового християнства” створена у 1954 р. в Південній Кореї Сан Мен Муном. Сьогодні ця релігійна організація нараховує мільйони послідовників більш ніж у 150 країнах світу. Головний центр цієї церкви, що має назву “Всесвітній місіонерський центр”, знаходиться у Нью-Йорку. Президентом Центру є преподобний Мун.

Відповідно до вчення преподобного Муна, існує єдиний Бог, отець усіх націй, що сповіщає про себе в іудаїзмі, християнстві, ісламі, буддизмі та інших релігіях світу. Тепер вже настав час осягнути живого Бога поза межами традиційних релігій. Людська історія складається із трьох періодів: “епоха Старого Заповіту”, “епоха Нового Заповіту” та “епоха Завершеного Заповіту”. У кожну із епох Бог відкриває істину людям у певному обсязі, з урахуванням їх духовного рівня на той час. Перший та другий період божественного одкровення людям знайшли своє відображення в Біблії. В 1960 р. розпочався останній період - епоха “Завершеного Заповіту”. Месією (помазанцем Божим) третього періоду Мун об’явив самого себе, а свою працю “Божественний Принцип” суттєвим доповненням попередніх божественних одкровень.

Мун вважає, що Христос, коли створював свою церкву, бачив у ній не якусь організацію, а основу та запоруку Царства Божого на Землі. Мета “Церкви об’єднання” - розбудова цього царства. Тому в “Церкві об’єднання” головне значення надається не індивідуальному моральному удосконаленню, а активним соціальним діям.

Церква Муна функціонує як велика “сім’я”. Її члени жертвують на користь релігійної громади гроші, майно. Головна ціль члена церкви - здобути “нове народження” та взяти активну участь у розбудові Царства Божого на Землі.

3. Релігія “Бахаї”.

Бахаї - це релігія послідовників Баха - Улли, ім’я якого перекладається як “Слава Господа”. Започаткована в 1844 р. в Ірані, ця релігія об’єднує понад 5 мільйонів чоловік, котрі мешкають у 166 країнах світу. Бахаїстську релігійну літературу перекладено приблизно 800-ма мовами. Світовий центр релігії “Бахаї” зараз знаходиться у ізраїльському місті Хайфа. Там працює вищий керівний орган всіх бахаїстів, що має назву - “Всесвітній Дім Справедливості”. Всі посади у цьому керуючому органі - виборні.

Баха - Улла народився у 1817 р. в одній з найвідоміших сімей Тегерану. Баха-Улла та його дружина з дитинства жили в оточенні розкоші та успадкували велике багатство, але подвір’я їхнього палацу завжди було відкрито для бідних. Вдячні люди прозвали Баха - Уллу та його дружину “Батьком і Матір’ю бідних”.

Баха - Улла займав активну громадянську позицію, він підтримував реформаторський рух за оновлення ісламської віри. За це перською владою його було заарештовано та кинуто у в’язницю. Саме під час ув’язнення Баха - Улла мав глибоке містичне переживання, у якому йому відкрилося, що саме він - обраний всемогутнім Богом як новий пророк, як “Помазанець” усіх релігій. Вже після звільнення на протязі 12 днів (з 21 квітня по 2 травня 1863 р.) у Багдадському саду Різван Баха - Улла проголосив нову Віру (віру “Бахаї”), у основу якої він, як Помазанець Божий, буцімто передав людям нове одкровення Бога. Проголошення віри “Бахаї”, за його думкою, повинно було відкрити нову еру в історії людства.

Центральне положення у бахаїстському віровченні займає принцип єдності людства. Бахаїсти навчають, що у ході свого історичного розвитку людство пройшло кілька стадій: за первісних часів люди жили ізольованими сімейними групами, згодом ці групи перетворилися на племінні об’єднання, з яких потім вийшли міста-держави, а далі - нації. Перехід із однієї історичної стадії до іншої завжди був пов’язаний з втручанням Бога в історію та Його новим одкровенням. Так, одкровення, передане Богом через Мойсея, створило з аморфної і пригніченої людської маси суверенний юдейський народ, одкровення, що було дароване християнам через Ісуса Христа, поєднало стародавні народи у багатомільйонні християнські нації, нарешті одкровення, що одержали араби від свого пророка Мухаммеда, дозволило подолати віковічні межі між націями та, навіть, і расами, що безпосередньо підвело людство вже до створення трансцивілізаційних, глобальних спільнот. Отже, віра “бахаї” - то є духовна закваска, що призначена Богом для створення універсальної єдності всього людства. Настає нова ера історії: людство виходить на шлях до своєї справжньої зрілості. Глобальна єдність людства, як вчив Баха - Улла, не буде введена якоюсь могутньою групою зверху, а буде поступово зростати в людській свідомості. І настане час, коли люди всього світу визнають, що “світ - єдина країна і всі люди - її громадяни”.

Бахаїсти вшановують засновників всіх світових релігій і вважають Святі книги цих релігій однаково священними. Баха - Улла вважається останнім на сьогодні пророком Божим. Його місія - реалізувати єдність релігій світу. Істинна віра - це найперший фактор миру, порозуміння та прогресу людства. Але й наука, на думку бахаїстів, не менш важлива. Істинна віра та істинна наука не суперечать одна одній. Перша - необхідний помічник у духовному зростанні, друга - основа матеріального добробуту. За Баха - Уллою, глобальна цивілізація стане можливою лише тоді, коли людство усвідомить однакову необхідність релігії та науки як взаємодоповнюючих сторін єдиної істини.

Віра “бахаї” вимагає від віруючого не тільки внутрішнього прийняття духовної спадщини своєї релігії, а й суспільно значущих дій. Головний її принцип є таким - побудувати власне життя на основі бахаїзму і бути прикладом до інших людей у їх шляху до Бога. Аскетизм в бахаї не схвалюється, - людина повинна використовувати всі життєві блага, які надані їй Богом. Всі чоловіки та жінки повинні отримати освіту, бо саме на незнанні базуються марновірство та всілякі забобони. Має сенс набувати знання тих наук, мистецтв та ремесел, які можуть принести людям користь та покращити життя на Землі. Віруючі бахаїсти повинні співпрацювати задля здійснення певних кроків на шляху до мирного об’єднання людства. Основні пріоритетні напрямки їх практичної дії були названі ще Баха - Уллою: ліквідація контрасту багатства і бідності як в середині націй, так і між різними націями; створення світової спільноти і світового парламенту на основі справедливої участі всіх народів; створення світового федеративного уряду; забезпечення загальних прав народів і відсіч агресії; встановлення міжнародної світової мови, яку поруч з рідною будуть вивчати в школі; встановлення загальної грошової системи, тощо.

У бахаїзмі відсутні професійні служителі культу. Кожний бахаїст є вчителем своєї релігії і вважає за свій обов’язок розповсюджувати вчення Баха - Улли.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]