Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
20отв на МКР.rtf
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
136.94 Кб
Скачать

5.Організація стоку поверхневих вод

Благоустрій міст включає в якості одного з важливих заходів відведення поверхневих вод з міських територій. Кругообіг води в природі забезпечує постійне більш-менш інтенсивне випадання опадів. Опинившись на землі, вода частково вбирається в грунт, частково випаровується, решта (надлишки) стікає по поверхні землі в найнижчі місця - тальвеги, Ці води сприяють розвитку фізико-геологічних процесів, що руйнують грунт, погіршують тим самим його несучу здатність. У результаті їх дії активізуються процеси ерозії (тобто руйнування) грунтів, яроутворення, підвищується рівень грунтових вод, виникають просадні і карстові явища, тобто вимивання окремих просторів у грунті, зсувні процеси. Надмірне зволоження безстічних територій сприяє їх заболочування і підтоплення. Всі ці процеси є небажаними на ділянках передбачуваного або здійснювану будівництва, вимагають застосування особливих заходів з інженерної підготовки.

Закрита система водовідведення. Методом вертикальної планування обирають напрямок основного водостічного колектора і ліній водостічної мережі, які доставляють стічні води від дощеприймальних решіток до колектора. При цьому визначають місця водоприймальних колодязів, виходячи з інтенсивності, тривалості і повторюваності дощів.

Розрахунком встановлюють діаметр труб і ухили. Лінії від водоприймального кільця до колектора водостоку призначають довжиною до 40 м. діаметром 200 мм на території мікрорайонів, 250 ... 300 мм - на вулицях з мінімальним ухилом 0.002 .. 0.005.

Дощоприймачі споруджують у лотках проїзної частини вулиць на відстанях, що визначаються розрахунком, а також в знижених місцях, у перехресть і пішохідних переходів. При ширині вулиць до 30 м і відсутності надходження дощових стічних вод з території мікрорайонів і кварталів відстань між дощоприймачів допускається приймати за СНіП 11-32-74.

При ширині вулиць більше 30 м або за їх поздовжньому ухилі більше 0.03 відстань між дощоприймачів повинна бути не більше 60 м.

Труби для водостічної мережі виконують круглого перерізу з внутрішнім діаметром від 200 до 2500 мм, з азбестоцементу - 200 .. 600 мм. керамічні-200 ... 300 мм, з бетону та залізобетону-600 ... 2500 мм. При більших нахилах ліній водостічної мережі використовують металеві труби. Труби прямокутного перерізу застосовують тільки великих розмірів. Їх роблять збірними з вертикальних і горизонтальних блоків.

Труби укладають або в грунт без пристрою штучного підстави (при внутрішніх діаметрах до 600 мм), або на бетонній основі (при діаметрах 700 ... 1700 мм).

Для визначення ухилів і діаметрів трубопроводів потрібно провести гідрологічний і гідравлічний розрахунки колекторів. При цьому визначають розрахункові витрати на видаткових ділянках і в перетинах, швидкість течії води і трубах і пропускну здатність колекторів мережі. При цих розрахунках вихідною умовою є рух води в трубах без напору при повному наповненні

На відповідальних місцях мережі (на поворотах, в місцях приєднання стічних гілок до колекторів, в місцях зміни діаметра колекторів) встановлюють оглядові колодязі. Вони дозволяють у період експлуатації контролювати стан мережі. На прямолінійних ділянках водостічних колекторів оглядові колодязі розміщують в залежності від діаметру на відстанях 50 ... 130 і Оглядові колодязі споруджують з індустріальних бетонних і залізобетонних виробів. Їх внутрішній простір повинен відповідати умовам експлуатації та проведення ремонтних робіт, висота оглядового колодязя залежить від глибини закладення трубопроводу. Найменшу глибину закладення приймають на 0,3 ... 0,5 м нижче зони промерзання, але не менше ніж 0.7 м.

Відкрита система водовідведення. При такій системі водовідведення лотки збирають стік поверхневих вод з територією мікрорайонів, житлових кварталів та зелених насаджень і направляють його у кювети, які розташовані обабіч проїздів вулиць і доріг. Кювети служать, крім того, для збору води з проїжджих частин і тротуарів вулиць. Їх роблять більшого перерізу, ніж лотки. Канави збирають загальну масу стічних вод через приєднані кювети і відводять їх для скидання в найближче водоймище. У разі можливих скупчень великих кількостей води споруджують канали. Зазвичай це буває при великих стоках зливових і талих вод, які збираються з прилеглих і насоленному пункту територій Канави і канали відводять основну частину стоку, минаючи міські території.

Лотки роблять трикутної, напівкруглої та трапецеїдальної форми. Їх розміри призначають, враховуючи пропускну здатність, за таблицями і графіками для всіх типів поперечних перерізів і покриттів. Лотки розраховують, виходячи з інтенсивності, тривалості і повторюваності дощів на максимальне заповнення водою нижче висоти бортового каменю на 4 ... 5 см і не більше 2 ... 3 см завширшки.

Кювети розташовують уздовж проїжджої частини за бортовими каменями. Щоб вода з лотків стікала в них, між бортовими каменями на певних відстанях роблять інтервали. Кювети можуть мати перетин різної конфігурації, а при великих стоках їх габарити необхідно розраховувати.

Канави роблять трапецеїдальної форми перерізу по дну не менше 0,3 і по глибині 0,4 м.

Укоси і дно зміцнюють різними способами асфальтують, мостять природним каменем природної форми або пиляного, покривають водостійкими сумішами і складами При великих перерізах пристроїв відкритої системи водостоку застосовують покриття з збірного залізобетону.

6.Інженерні підземні мережі Підземні інженерні мережі, які в містах, за характером їх використання поділяються на магістральні і вуличні, внутрішньоквартальні та дворові. 1. Магістральні та вуличні. До них, в першу чергу, відносяться трубопроводи великих діаметрів: водоводи, вуличні водопровідні, магістральні і розвідні лінії; фекальні каналізаційні лінії і колектори; колектори зливової каналізації; магістральні теплопроводи і розводяща мережу; газопроводи магістральні, розподільні (включаючи розгалуження) і відводи до споживачів ; мережі електропостачання високого, середнього та низького напруги. 2 Внутрішньоквартальні і дворові. Включають в себе внутр і-квартальні розвідні мережі та вводи в будівлі. Інженерні підземні мережі та пов'язані з ними споруди, що розміщуються на території мікрорайонів, поділяються наступним чином. 1. Трубопроводи: водопровідної мережі; гарячого водопостачання; каналізації побутових та стічних вод; каналізації дощових і талих вод (зливової каналізації); дренажів; теплових мереж; газопостачання. 2. Кабелі електричних мереж високого, середнього та низького напруги. 3. Прохідні і напівпрохідні канали для поєднання про кладки трубопроводів і кабелів різного призначення. 4. Непрохідні канали теплових розвідних мереж. 5. Непрохідні канали (зчіпки) для сумісної прокладки розвідних труб тепломережі холодного і гарячого водопостачання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]