Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры хорошие.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
225.28 Кб
Скачать

5. Делеговані повноваження органів місцевого самоврядування. Доходи мб для забезпечення виконання делегованих повноважень.

Понятие делегированніе полномочия определяется в ЗУ « О делегировании полномочий органов исполнительной власти и ОМС. Делегирование полномочий – наделение законом или соответствующим договором органом исполнительной власти или органом местного самоуправления одним или несколькими отдельными полномочиями, которые отнесены законом к компетенции другого органа исполнительной власти или органа местного самоуправления.. Делегированные полномочия ОМС говорят о том, что МОВ явояются агентами ЦОВ на местах, т. е. они имеют собственныую природную, суверенную компетенцию только в сфере неполитических интересов, местных дел. А в сфере политических дел они полностью находятся в подчинении гос.власти. в соотвествие с делегированными полномочиями гос-во определяет функции и задания местных органов власти. Закреплённые доходы являются основой самостоятельности МБ. К доходам МБ для забезпечення виконання делегованих повноважень відносять Закреплённые доходы – дох, которые на постоянной или долговременной основе полностью или частично закреплены за МОВ для выполнения делегированных полномочий. Их ещ’ назівают 1-й корзиной или доході, при определении межбюджетніх трансфертов. К 1-й корзине относятся: налог на доходы физических лиц, плата за землю (определенная доля), госпошлина в части, которая принадлежит соответствующим бюджетам, плата за лицензии, сертификаты на определенные виды хозяйственной деятельности, которые выдаются местными органами власти, плата за госрегистрацию субъектов хозяйственной деятельности, плата за торговый патент на некоторые виды предпринимательской деятельности за исключением нефтепродуктов − поступления штрафов за административные правонарушения, финансовые санкции, штрафы и пени за нарушение налогового законодательства, единый налог для субъектов малого предпринимательства.

7. Міжурядові фінансові відносини. Основні групи моделей бюджетного федералізму.

Міжурядові фінансові відносини – це реальні фінансові відносини, що склалися між різними рівнями публічної влади по вертикалі. Під терміном публічна влада, слід розуміти – державна влада, влада тер-х громад та місцевого самоврядування. Кожен з рівнів публічної влади має свої завдання та функції, фінансову автономію, власну адміністрацію. У процессі надання державних послуг уряди різних рівнів влади співпрацюють між собою. Отже можна сказати, що міжурядоі фінансові відносини виникають у процесі діяльності різних рівнів влади, з виконання покладених на них відповідно до законодавства функцій. Сьогодні можна з точністю сказати, що без перебудови внутрішніх міжурядових відносин Украиїна не зможе ефективно сформувати місцеві фінанси, створити стабільну та діючу фінансову ситему. Концепції організації внутрішніх міжурядових фінансових відносин: бюджетний федералізм, бюджетний унітаризм (це форма організаціїї внутр. міжур. фін. відносин, основні принципи організації яких визначає центральна влада, місцевій та регіональній владі відводиться пасивна роль) та субсидіарність. Бюджетний федералізм – це форма організаціїї внутр. міжур. фін. відносин, яка має наступні ознаки: чітке розмежовування видатків різних рівнів влади і наділення ці рівні повноваженнями самостійно формувати власну доходну базу; побудова відносин на основі фоговірно – правових форм їхньої організації; організація цих ВМФВідносин при активній ролі не тільки ЦОВ, а й регіональної та місцевої через консультацї та переговори. Бюджетний федералізм присутній загалом в країнах з федеративним державним устроєм (Росія, США). Кожна країна має свою власну отличную від всіх модель федералізму. Бюджетний федералізм може бути в 2- моделях: децентралізованій (значна фіскальна автономія місцевих влад, слабкість зв’язків між різними рівнями влади, обмежене співробітництво. В цій моделі центральна влада не займається проблемами фінансового вирівнювання, мало уваги звертає на фіскальні дисбаланси) та кооперативній (тісна співпраця між різними рівнями влади, активна політика центральної влади з подолання фіскальних дисбалансів. В цій моделі ЦОВ турбуються стандартами громадських послуг на всіх тер-ріях).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]