Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Страхування.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
635.67 Кб
Скачать

21.2 Дати характеристику структури страхового ринку України

структура страхового ринку має такі основні складові:

—   Страховики та перестраховики ;

—   Страхувальники та застраховані особи;

—   об'єднання страховиків;

—   посередники страхового ринку;

—   орган державного нагляду за страховою діяльністю;

—   професійні оцінювачі ризиків (андеррайтери, сюрвеєри);

—   професійні оцінювачі збитків (аварійні комісари, аджастери, диспашери);

—   інфраструктура страхового ринку.

Страховиками визнаються юридичні особи, які створені у формі акціонерних, повних, командитних товариств або товариств з додатковою відповідальністю згідно із законодавством України, а також ті, які одержали у встановленому порядку ліцензію на здійснення страхової діяльності.

Страхувальниками визнаються юридичні особи та дієздатні гро­мадяни, які уклали із страховиками договори страхування або є стра­хувальниками відповідно до законодавства України.

Перестрахувальні   компанії   (перестраховики)   організації, які не виконують прямих страхових операцій, а приймають у перестрахування ризики інших 

Об’єднання страховиків складаються з спілок, асоціацій, пулів та інших об’єднань, які створені для координації діяльності, захисту інтересів своїх членів та здійснення спільних програм, якщо їх утворення не суперечить законодавству України. Вони не мають права займатися страховою діяльністю.

Страхові посередники - громадяни або юридичні особи через яких страховики здійснюють страхову діяльність.

 Страхові агенти громадяни або юридичні особи, які діють від імені та за дорученням страховика і виконують частину його страхової діяльності (укладання договорів страхування, одержання страхових платежів, виконання робіт, пов'язаних з виплатами страхових сум і страхового відшкодування). Страхові агенти є представниками страховика і діють в його інтересах за комісійну винагороду на підставі договору із страховиком.

Страхові брокери громадяни або юридичні особи, які зареєстровані у встановленому порядку як суб'єкти підприємницької діяльності і здійснюють посередницьку діяльність на страховому ринку за винагороду від свого імені на підставі доручень страхувальника або страховика. Страхові брокери — громадяни, які не мають права отримувати та перераховувати страхові платежі, страхові виплати та виплати страхового відшкодування.

Професійні оцінювачі ризиків і збитків є, як правило, уповнова­женими особами страховика та виконують визначені функції.

Андеррайтер має право від імені страховика брати на страху­вання запропоновані ризики, визначати тарифні ставки та умови дого­вору страхування цих ризиків на основі норм страхового права та економічної доцільності.

Сюрвеєр - інспектор або агент страховика, який здійснює огляд майна, що приймається на страхування, його оцінку та визначає ймо­вірну ступінь настання страхового випадку.

Аварійний комісар встановлює причини, характер і розмір збит­ку в результаті страхового випадку, як правило, ДТП.

Аджастер представляє інтереси страховика у вирішенні та вре­гулюванні заявлених претензій страхувальника, пов'язаних зі страхо­вим випадком.

Диспашер - спеціаліст у галузі морського права, який здійснює розрахунки при загальній аварії, розподіляючи збитки між судном, вантажем, фрахтом. Функції диспашера може виконувати аджастер.

Інфраструктура ринку покликана забезпечувати можливість реалізації економічних інтересів суб’єктів економіки, сприяти координації усіх їхніх економічних дій, допомагати їм інтегруватись у світовий економічний та фінансовий простір.