Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розрахункова робота.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
439.81 Кб
Скачать

МЕТА І ЗАВДАННЯ РОЗРАХУНКОВОЇ КУРСОВОЇ РОБОТИ З МАКРОЕКОНОМІКИ

Дані методичні вказівки призначені для надання методичної допомоги студентам економічних спеціальностей при виконанні розрахункової роботи з дисципліни «Макроекономіка». Виконання розрахункової роботи націлено на закріплення і поглиблення знань студентів з курсу «Макроекономіка», розвиток вмінь і навичок самостійної роботи над загальноекономічними проблемами і завданнями, набуття досвіду дослідження взаємозв’язку макроекономічного і мікроекономічного аналізу.

Перехід від реферативних робіт з макроекономіки до розрахункових диктується реаліями сучасного етапу розвитку системи вищої освіти, комп'ютеризацією багатьох напрямків діяльності. В даний час доступ у глобальну мережу ІНТЕРНЕТ є відносно вільним, і саме там можна знайти безліч готових реферативних робіт з макроекономіки. Натомість, розрахункові роботи ще не стали надбанням ІНТЕРНЕТУ, отже, студентам доведеться в повному обсязі самостійно їх розробляти.

Для економіста-аналітика, фінансиста і представників інших економічних спеціальностей особливо важливим є наявність здатності комплексного аналізу проекту (поставленої задачі). Концепція розрахункової роботи забезпечує розвиток подібних навичок.

Опубліковані збірники задач і практикуми з теоретичних економічних дисциплін, як правило, структуровані за темами навчальних курсів, а в кожній темі наводяться умови задач на розрахунок одного або декількох показників з конкретної теми навчальної дисципліни. Оскільки задачі з політичної економії, макро- і мікроекономіки здебільшого не можна вважати об'ємними із складним алгоритмом розв'язку, у тематиці розрахункових робіт в одному варіанті комбінується кілька задач з однієї або різних тем.

Запропонована концепція розрахункової роботи з макроекономіки відрізняється від звичайної задачі з будь-якої теоретичної економічної дисципліни, по-перше, тим, що поєднує воєдино розрахунок визначених показників відразу з декількох тем. По-друге, вона має об'ємну проблемно-питальну частину, що містить не тільки продовження розрахункової частини, але і деякою мірою — розвиток теоретичної частини роботи у вигляді самостійного аналізу ключових чинників, тенденцій, положень.

Крім того, виконання розрахункових робіт дозволяє студентам глибоко закріпити надбані навички розв'язку задач з політичної економії, мікро- і макроекономіки і є важливою ступінню підготовки до державного екзамену.

Ціль розрахункової роботи — навчання студентів комплексному розв'язку однієї економічної задачі на базі знань, отриманих з теоретичних економічних дисциплін.

Виконання розрахункових робіт з макроекономіки дозволяє викладачам реалізувати ряд задач:

- остаточно закріпити у студентів логіку визначення оптимального рішення у визначеній господарській ситуації;

- забезпечити міцне засвоєння студентами внутрішньої логіки розвитку економічних процесів;

- навчити студентів прогнозувати економічну ситуацію на основі виконаних розрахунків.

Виконання розрахункових робіт сприяє формуванню у студентів навичок самостійної дослідницької роботи зі спеціальною економічною літературою, статистичною інформацією, привчає їх до осмисленого, творчого підходу до розрахунків, обґрунтуванню власної позиці і складанню обґрунтованих прогнозів. Самостійні дослідження студентів у ході виконання проблемно-питальної частини роботи підвищують їхній загальноосвітній рівень і теоретичну підготовку, розвивають здатності до творчого наукового мислення.

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ РОЗРАХУНКОВОЇ РОБОТИ

Запропонована нова концепція розрахункової роботи з макроекономіки охоплює три частини:

- теоретичну;

- розрахункову;

- проблемно-питальну.

Структура будь-якої розрахункової роботи з обраної теми має бути однотипною і охоплювати усі вище позначені розділи.

Успішна підготовка і захист роботи багато в чому залежать від визначеності для студента основних вимог. Установлені критерії оцінки якості розрахункових робіт з макроекономіки умовно можна розділити на чотири групи:

- вимоги до теоретичної частини роботи;

- вимоги до розрахункової частини роботи;

- вимоги до проблемно-питальної частини роботи;

- вимоги до оформлення роботи.

Для виконання теоретичної частини роботи можна використовувати будь-яку науково-економічну літературу з обраної теми. Мінімально необхідний перелік літературних джерел до кожної теми розрахункової роботи наводиться після проблемно-питальної частини кожного варіанта.

Основні вимоги до теоретичної частини курсової роботи полягають у такому:

- необхідно скласти короткий план теоретичної частини роботи;

- варто навести всі необхідні визначення, формули, що будуть використані в розрахунковій частині;

- у процесі викладання основного змісту роботи потрібно посилатися на використовувані літературні джерела.

Сучасні теоретичні проблеми мають виняткове практичне значення, а їхня реалізація має забезпечити формування цивілізованих форм господарювання як умови росту ефективності національної економіки.

Зміст розрахункової роботи має розкривати задану тему з наукових позицій. При цьому студент має показати, як дана проблема висвітлюється в сучасній економічній літературі і, за можливості, обґрунтовано викласти своє розуміння досліджуваної проблематики. Для цього необхідні глибоке знання предмета дослідження, об'ємна робота з навчальною і науково-економічною літературою.

Теоретичний матеріал бажано узгоджувати з реальною практикою господарювання. Конкретна статистична інформація і фактичний матеріал, з одного боку, мають підтверджувати теоретичні узагальнення і висновки, а з іншого боку, — на основі його аналізу можуть бути зроблені цікаві теоретичні припущення й узагальнення.

У розрахунковій роботі можна використовувати фактичні дані з монографій, статей, брошур, журналів або газетних публікацій, вивчених у процесі підготовки роботи. Однак у будь-якому випадку включені в роботу фактичні і статистичні матеріали повинні мати посилання на джерело.

Включені в теоретичну частину розрахункової роботи з макроекономіки формули мають містити повну розшифровку всіх символів; в обов'язковому порядку їх необхідно нумерувати.

У розрахунковій частині роботи варто робити в повному обсязі всі необхідні розрахунки, якщо вимагає завдання — будувати графіки, зводити отримані результати в узагальнюючі таблиці, здійснювати їх аналіз і робити відповідні висновки. При цьому досить обмежитися посиланнями на відповідні формули, що викладені в теоретичній частині роботи. Виконання розрахункової частини роботи полегшується для студентів наявністю методичних пояснень до виконання розрахункової частини робіт, наведених у цьому посібнику.

У проблемно-питальній частині розрахункової роботи необхідно давати чіткі і всеохоплюючі відповіді на поставлені запитання. Для підготовки кінцевої частини роботи можна використовувати навчальну і спеціальну економічну літературу з обраної теми. Якщо в завданні до третьої частини роботи наводяться вказівки на проведення повторних розрахунків за умов, що змінюються, їх необхідно знову зробити в повному обсязі з усіма необхідними поясненнями.

При цьому посилання на формули з методики розрахунків, приведеної в теоретичній частині, є обов'язковими.

При підготовці розрахункової роботи мають дотримуватись визначені вимоги до структури роботи та її обсягу.

Обсяг розрахункової роботи має складати не менш 30 сторінок, з них:

- перша сторінка — це титульний лист;

- друга сторінка — бланк завдання;

- третя сторінка — зміст;

- четверта сторінка — вступ;

- п’ята-десята сторінки — теоретична частина;

- одинадцята-дев’ятнадцята сторінки — розрахункова частина;

- двадцята - двадцять восьма сторінки — проблемно-питальна частина;

- двадцять дев’ята-тридцята сторінки — висновки.

Наведений розподіл матеріалу роботи з розділів є приблизним і може корегуватися студентом за узгодженням з керівником роботи.

Захист розрахункових робіт для студентів стаціонару і заочного відділення проходить відповідно до графіка, затвердженого на кафедрі, і завершується до початку екзаменаційної сесії.

Захист робіт проводиться перед навчальною групою. На захисті студент має коротко викласти основні результати роботи, дати короткі відповіді на питання третьої частини. Якщо він має думки з проблематики теоретичної частини, відмінні від положень, що містяться в науково-економічній літературі, необхідно їх обґрунтувати. Після доповіді студент відповідає на запитання аудиторії з методики розрахунків і теоретичної частини, приводить додаткові аргументи для обґрунтування своєї позиції щодо завдань проблемно-питальної частини. Питання можуть задавати як керівник так і присутні на захисті студенти.

Якщо студент добре підготувався до захисту і дав вичерпні відповіді на запитання, що виникли в ході захисту, підсумкова оцінка роботи може бути вище попередньої. І, навпаки, якщо в ході захисту з'ясується слабкий рівень знань з досліджуваної проблематики, підсумкова оцінка може бути нижче попередньої або навіть незадовільною. В такому випадку призначається повторний захист.

Захищена розрахункова робота здається на кафедру.

ПЕРЕЛІК ТЕМ РОЗРАХУНКОВИХ РОБІТ

  1. Макроекономічний аналіз результатів господарської діяльності України.

  2. Макроекономічний аналіз результатів господарської діяльності Черкаської області.

  3. Відображення національної економіки в моделі народногосподарського кругообігу.

  4. Спільна рівновага на ринках благ, грошей і капіталу (IS-LM модель).

  5. Зайнятість населення.

  6. Сукупний попит і дія мультиплікатора

  7. Сукупний попит та сукупна пропозиція

  8. Національні рахунки

  9. Фіскальна політика.

  10. Бюджетний дефіцит та державний борг

  11. Державний бюджет та система оподаткування

  12. Ринок грошей

  13. Динаміка ІЛР та його складових в Україні

  14. Доходи і рівень життя в Україні.

  15. Спеціалізація та торгівля.

Тема 1. Макроекономічний аналіз результатів господарської діяльності України.

Необхідні теоретичні відомості.

Основними макроекономічними показниками, що оцінюють економічну кон’юнктуру, є:

  1. Темп зростання реального ВВП;

  2. Темп зростання реального ВВП на душу населення;

  3. Співвідношення динаміки ВВП та рівня безробіття;

  4. Взаємозв’язок інфляції та безробіття;

Для оцінки динаміки основних макроекономічних показників використовують статистичні характеристики, серед яких: абсолютний приріст, темп зростання, темп приросту і абсолютне значення 1% приросту.

Завдання.

Привести основні макроекономічні показники економічної діяльності України за останні п’ять років ( дванадцять місяців чи вісім кварталів).

Вивчити закономірності соціально-економічного розвитку об’єкта дослідження.

Визначити:

  1. Розрахувати середньорічні темпи зростання макроекономічних показників та привести їх у вигляді таблиць.

  2. Побудувати графіки та діаграми, що демонструють динаміку розглянутих макропоказників.

  3. Виявити тенденції та інтенсивність соціально-економічного розвитку об’єкта дослідження.

  4. Оцінити структурні зміни в економічній діяльності об’єкта дослідження.

  5. Визначити макроекономічні взаємозалежності.

  6. Виявити фактори економічного зростання.

Проблемно-питальна частина роботи.

  1. Які фактори впливають на зростання номінального ВВП?

  2. У чому полягає проблема подвійного рахунку при визначенні ВВП?

  3. Чи є ВНП показником добробуту суспільства?

  4. Чому важко порівняти життя людей у двох державах на основі показників реального доходу на душу населення в кожній з цих держав?

  5. Як Ви визначите зростаючу економіку, статичну та економіку із спадаючою діловою активністю за допомогою валових інвестицій?

Рекомендована література.

    1. Агапова Т.А. Серегина С.Ф. Макроэкономика М.: «Дело и сервис», 2004.

    2. Базілінська О.Я. Макроекономіка: Навч. посіб. - К.: Центр навчальної літератури, 2005. – 442с.

    3. Вечканов Г.С., Вечканова Г.Р. Макроэкономика. – СПб,:Питер, 2003. – 224 м. :ил. – ( Серия «Заврта экзамен»)

    4. Кемпбелл Р. Макконнелл, Стенлі Л. Брю. Макроекономіка. — Л.: Просвіта, 1997.

    5. Кривцов О.С. та ін. Макроекономіка у запитаннях та відповідях: Навчальний посібник/ О.С.Кривцов, В.М. Бережний, В.М.Онегіна. – К.: Центр навчальної літератури, 2004. – 200 с.: іл.

Тема 2. Макроекономічний аналіз результатів господарської діяльності Черкаської області.

Необхідні теоретичні відомості.

Основними макроекономічними показниками, що оцінюють економічну кон’юнктуру, є:

  1. Темп зростання реального ВВП;

  2. Темп зростання реального ВВП на душу населення;

  3. Співвідношення динаміки ВВП та рівня безробіття;

  4. Взаємозв’язок інфляції та безробіття;

Для оцінки динаміки основних макроекономічних показників використовують статистичні характеристики, серед яких: абсолютний приріст, темп зростання, темп приросту і абсолютне значення 1% приросту.

Завдання.

Привести основні макроекономічні показники економічної діяльності Черкаської області за останні п’ять років ( дванадцять місяців чи вісім кварталів).

Вивчити закономірності соціально-економічного розвитку об’єкта дослідження.

Визначити:

  1. Розрахувати середньорічні темпи зростання макроекономічних показників та привести їх у вигляді таблиць.

  2. Побудувати графіки та діаграми, що демонструють динаміку розглянутих макропоказників.

  3. Виявити тенденції та інтенсивність соціально-економічного розвитку об’єкта дослідження.

  4. Оцінити структурні зміни в економічній діяльності об’єкта дослідження.

  5. Визначити макроекономічні взаємозалежності.

  6. Виявити фактори економічного зростання.

Проблемно-питальна частина роботи.

  1. Які фактори впливають на зростання номінального ВВП?

  2. У чому полягає проблема подвійного рахунку при визначенні ВВП?

  3. Чи є ВНП показником добробуту суспільства?

  4. Чому важко порівняти життя людей у двох державах на основі показників реального доходу на душу населення в кожній з цих держав?

  5. Як Ви визначите зростаючу економіку, статичну та економіку із спадаючою діловою активністю за допомогою валових інвестицій?

Рекомендована література.

  1. Агапова Т.А. Серегина С.Ф. Макроэкономика М.: «Дело и сервис», 2004.

  2. Базілінська О.Я. Макроекономіка: Навч. посіб. - К.: Центр навчальної літератури, 2005. – 442с.

  3. Вечканов Г.С., Вечканова Г.Р. Макроэкономика. – СПб,:Питер, 2003. – 224 м. :ил. – ( Серия «Заврта экзамен»)

  4. Кемпбелл Р. Макконнелл, Стенлі Л. Брю. Макроекономіка. — Л.: Просвіта, 1997.

  5. Кривцов О.С. та ін. Макроекономіка у запитаннях та відповідях: Навчальний посібник/ О.С.Кривцов, В.М. Бережний, В.М.Онегіна. – К.: Центр навчальної літератури, 2004. – 200 с.: іл.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]