Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Доминикана!.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
212.54 Кб
Скачать

Яременко О.Т-14

Домініканська республіка

СТУКТУРА ТА МЕТОДИКА ТУРИСТИЧНОГО ВИВЧЕННЯ КРАЇНИ

1. Природно-географічна характеристика

1.1. Географічна характеристика країни

Геопростір

займає східну частину острова Гаїті в групі Великих Антильських   островів, Острів знаходиться на заході від Пуерто-Ріко і на схід від Куби і Ямайки.

Територія

 48,4 тис. кв. км,

Властивості території

 країна в Центральній Америці (Великі Антильські о-ви). Займає східну частину о. Гаїті  (2 / 3 території острова). З півночі омивається водами Атлантичного океану, з півдня - Карибського моря, на сході протоку Мона відділяє її від о. Пуерто-Ріко. Площа - 48,4 тис. кв. км. З південного сходу на північний захід йде гірський хребет Кордильєра-Сентраль з найвищою горою Дуарте (3175 м), на південь від якого розташована низовина Асуан (найбільші р. Сан-Хуан і Яке-дель-Сур), а вздовж північного узбережжя - хребет Корда-льера-Септентріональ., Кроме основной территории на острове Гаити (Эспаньола), Доминиканской республике принадлежат много мелких островов. Найбільші з них – Саона (біля пд.-східнього берега острова Гаїті), Беата (на пд. – зах березі)

Територія країни

Склад території країни

Суходіл

2/3 остора Гаїті, багато малих островів навколо нього, найбільші – Саона (біля пд.-східнього берега острова Гаїті), Беата (на пд. – зах березі)

Внутрішні води

Солоні озера

Параметри території країни

Розмір

48,4 тис. кв. км,

Кордони

На півночі острів омивається Атлантичним океаном, на сході — протокою Мона, що відокремлює його від Пуерто-Ріко, на півдні — Карібським морем, а на заході Домініканська республіка має кордон з Гаїті.

Конфігурація

Географічне положення країни -

Займає 2/3 острову Гаїті, Острів знаходиться на заході від Пуерто-Ріко і на схід від Куби і Ямайки.

Можливі об’єкти оцінки

1. Екватор, нульовий меридіан, полюси, тропічні та полярні кола

2. відносится к Північній Америці

3. З півночі омивається водами Атлантичного океану, з півдня - Карибського моря, на сході протоку Мона відділяє її від о. Пуерто-Ріко.

4. гори Кордильєри

5. тропічний клімат

6. солоне озеро Енкирільо

7. ділить територію острова з країною Гаїті

8.

9. столиця Санто – Домінго, Пунта Кана, Бока Чіка, Хуан Доліо, озеро Лаго Енрикільо, півострів Саману, гірський масив Харабакра

1. 2. Туристична характеристика рельєфу, клімату та водних ресурсів країни

Рельєф

Гори

Острів має нерівний, гірський рельєф. Хребти з гострими гребенями орієнтовані у різних напрямах і розчленовані глибокими долинами і замкнутими улоговинами. Найвищі гори, Кордільєра-Сентраль (також гори Сибао), починаються на узбережжі Карибського моря на захід від Санто-Домінго і тягнуться в північно-західному напрямку, підвищуючись в середньому до 2400—2750 м над равнем моря. У центральній частині хребта знаходиться найвища точка країни — гора Дуарте (3175 м). На північ від цих гір знаходиться вузька долина Сибао, витягнута на 240 км. від межі з Гаїті до затоки Саману. З півночі цю долину відокремлює від предатлантичних прибережних низовин Кордільєра-Септентріональ — вузький невисокий хребет (до 1220 м) з крутими схилами. Майже половина населення країни проживає на родючих землях долини Сибао, особливо в районі Вега-Реаль на схід від Сантьяго, а також у підніжжі гір, в долинах і на північному узбережжі.

Рівнини

У східній частині острова розташоване велике вапнякове плато, яке дещо знижується на південь в напрямку узбережжя Карибського моря. Тут знаходяться найбільша рівнина країни і столиця — місто Санто-Домінго. Рівнина відокремлена від північно-східного узбережжя низькими залісненими горами Кордільєра-Орієнталь, створених з вапняків. Дві інші великі низовини Домініканської Республіки знаходяться на південному заході, поблизу кордону з Гаїті. Між південними схилами Кордільєри-Сентраль і нижчою Сьеррою-де-Нейба знаходиться долина р. Сан-Хуан, На південь від Сьерри-де-Нейба тягнеться знаменита западина Кюль-де-Сак, на місці якої в недавньому минулому була морська затока. Частина цієї западини до цих пір лежить нижче рівня моря

Клімат

Острів має тропічний клімат, існує дуже невелика різниця у температурі у різні сезони, суха зима і вологе літо. Опадки трапляються переважно в кінці літа, співпадаючи з сезоном ураганів. Середні місячні температури до висоти 1000 м над р.м. складають 24-29 °C, а середня річна кількість опадів 1000—1500 мм. Схили гір, відкриті пануючим північно-східним вітрам, отримують більше 2000 мм. опадів. Тут вологі тропічні ліси з червоного і кампешевого дерев з підвищенням ґрунту переходять в хвойні ліси. На сухіших південних схилах рослинність ближче по складу до змішаного листяного лісу. Долина Сибао отримує 1500 мм опадів в рік. Вважаються, що вологі савани і густі ліси по берегах річок є залишками корінної рослинності. Сухіший клімат на південному узбережжі: Санто-Домінго отримує 1450 мм опадів в рік — це досить лише для зростання чагарників. У западині Кюль-де-Сак кількість опадів в рік не перевищує 1300 мм

Води

Води світового океану

Моря

Карибське море

Річка

Озеро

велике солоне озеро Енрікильо,