Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОСНОВИ ПСИХОЛОГІЇ .doc
Скачиваний:
247
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
1.71 Mб
Скачать

Методика 2 Проективна методика „Моя сім’я”

Мета: визначення самооцінки, власного статусу в сімейних стосунках, психологічного клімату в сім’ї

Матеріал та обладнання: папір, олівці, ручка

Інструкція: намалювати свою сім'ю.

Примітка: не нагадувати, хто входить до складу сім'ї, студент малює так, як уявляє і думає.

Інтерпретація малюнка: Коли студент малює сім'ю, в малюнку відображається те, як він себе почуває, як оцінює своє місце в сім’ї і ця оцінка відбивається на ставленні до завдання. Так, у випадку незадоволення сімейною ситуацією, може виникнути захисна реакція (бажання малювати щось інше, відмова).

Особливої уваги заслуговує відсутність на малюнку когось із членів родини. Це може сигналізувати про переживання студента. Часто на малюнках відсутні брати і сестри (або вони намальовані схематично, дрібними), що може свідчити про ревнощі, чи конкуренцію за батьківське тепло і увагу.

Іноді студенти малюють себе одного або ж узагалі не малюють. У обох випадках вони не включють себе до складу родини, що може свідчити про егоїзм чи навпаки, почуття відчуженості, зайвості.

Розміщення та розміри фігур вказують на особливості сімейних стосунків. Наприклад, найбільшим зображується той, хто владарює в родині; той, хто зображений найближче – найбільш бажаний у спілкуванні. Як правило, добрі стосунки в родині відображаються у вигляді веселих облич, прикрашених квіточками, бантиками; при поганих стосунках – спостерігається схематичність, незавершеність. На пропущені частини обличчя (очі, рот) – може вказувати порушення у сфері спілкування.

Є характерні особливості малюнка, які відображають психологічний клімат у родині.

Студенту добре вдома: зображується спільна діяльність всіх членів родини. Ніхто не забутий, не зображений окремо. Лінії рівномірні, з нормальним натиском; малюнок в середині не замальований.

Студент відчуває клімат вдома як ворожий для себе: пози фігур. Фігури деформовані або закреслені. Руки зображених людей розставлені в боки, пальці довгі, підкреслені.

Хвилюють студента домашні конфлікти: фігури розділені лініями, окремі фігури стерті, у деяких немає частин тіла. Є ізольованість членів родини. На малюнку є надто великі і надто малі фігури. Переважають речі, відсутні деякі члени родини, або можуть бути зображені зі спини.

Якщо студенту приділяється мало уваги в сім’ї: то він зображує себе дуже маленьким або зі спини. Фігури розміщені в нижній частині аркуша: автор ізольований від інших членів або взагалі відсутній. Він зображений непорушним, а інші – в – русі. Лінія малюнка слабка, переривчаста.

Студент тривожний: малюнок всередині заштрихований, є сліди витирання. Сильний натиск, подвійні або переривчасті лінії. Малюнок обмежений лініями вгорі (стеля) і внизу (підлога). Перебільшена увага автора до деталей, переважання речей.

Домашній фотоальбом. Студент приносять з дому загальну фотографію сім’ї або окремо фотографії її членів. Обговорити, які люди на них зафіксовані. Звернути увагу на те, який вираз обличчя у членів сім'ї, що вічувають, який у них настрій. Запропонувати вигадати або розповісти якусь історію про сім'ю.

Дочки-матері. Розіграти різні життєві ситуації, наприклад такі: Вечір в родині, Свято в сім'ї, Якщо в тебе є два квитки в кіно, з ким ти б хотів піти?, Як помирити членів сім'ї, які посварилися?, Як підняти татові (мамі) настрій та інше. Ситуації для розігрування можуть пропонувати студенти.