Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PowerPoint.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
3.34 Mб
Скачать

6. Анімація і звук

Під анімацією мається на увазі створення ілюзії руху об'єктів на екрані. Застосування анімаційних ефектів додає презентації динамічність, з використанням анімації звична статичність презентацій, і не тільки презентацій, йде в минуле. PowerPoint має декілька різних засобів анімації, які ми по порядку і розглянемо.

Першим є анімаційний ефект при переході від слайду до слайду. Даний ефект застосовний як до окремих переходів, так і до всієї презентації в цілому. У нашому випадку ми задали ефект переходу для всіх слайдів відразу (мал. 23).

Приклад 17. Завдання ефекту під час переходу слайдів

 Показ слайдів  Зміна слайдів.

 Зміна слайдів

 Застосувати до виділених слайдів <? Наплив вправо

 Швидкість Середньо

 Звук Вибух

П ересування  по клацанню  автоматично після := 00:07

 Застосувати до всіх слайдів

Другий анімаційний ефект пов'язаний з об'єктами слайду. Будь то буква, слово або картинка, до всього можна застосувати той або інший анімаційний ефект. Ми розглянемо завдання анімації на прикладі об'єктів титульного слайду. Дії, що призначають анімаційні ефекти для інших слайдів, аналогічні.

Для додавання ефектів треба визначити порядок анімації: які об'єкти будуть анімовані, в якому порядку, який анімаційний ефект буде застосований і скільки часу він триватиме. В даний момент на титульному слайді є чотири об'єкти: два з іменами авторів, об'єкт WordArt і автофігура. Завдання порядку і ефекту анімації для кожного об'єкту слайду проводиться на вкладці Настройка анімації (Custom Animation) області задач.

Приклад 18. Настройка анімації

{Текст - Федір Новіков} 1L

 Настройка анімації

Додати ефект  Вхід  Інші ефекти. . .

 Прості  Поява з обертанням

 ОК

Початок  Після попереднього

{Текст — Андрій Яценко} 1L

 Настройка анімації

Додати ефект  Вхід  Інші ефекти...

 Прості  Поява з обертанням

 Початок  з попереднім

 Швидкість  Середньо

{Об'єкт WordArt} 1L

 Настройка анімації

Додати ефект  Вхід  Інші ефекти...

Середні  Збільшення з поворотом

 Початок  Після попереднього

 Швидкість  Середньо {мал. 24}

П ісля цього поряд з об'єктами з'являться порядкові номери, а на вкладці Настройка анімації (Custom Animation) — інформаційні поля і властивості анімації. Тут же можна змінити порядок анімації за допомогою кнопок із стрілками (вверх/вниз), які розташовані знизу списку з об'єктами. Встановлюючи додаткові властивості анімації, можна додати до неї звуковий супровід, визначити поведінку після анімації і т.д.

Приклад 19. Установка властивостей анімації

 Настройка анімації

 Microsoft Office XP в цілому  Параметри ефектів...

 Ефект

Звук  Вибух

 Час

 Затримка  0.5 (мал. 25}

 ОК

Отже, ми додали анімацію для трьох об'єктів нашого титульного слайду, і всі вони відносилися до події Вхід (Entrance). Крім появи, існує ще три види подій анімації: Виділення (Emphasis), Вихід (Exit), Шляхи переміщення (Motion Paths). Виділення (Emphasis) відповідає за поведінку об'єкту на слайді, подія Вихід (Exit) в русі видаляє об'єкт із слайду, і, нарешті, подія Шляхи переміщення (Motion Paths) задає траєкторію руху для о б'єкту. Будь-який об'єкт може мати декілька подій анімації, тобто спочатку з'явиться, потім померехтить, а потім зникне зовсім. На прикладі автофігури ми коротко покажемо застосування ще двох властивостей анімації PowerPoint 2002.

П риклад 20. Настройка анімації (продовження)

{Виділіть автофігуру}

 Настройка анімації

Додати ефект  Вхід  Інші ефекти...

 Прості  Вицвітання

 ОК

 Початок  Після попереднього

Додати ефект  Шляхи переміщення  Вниз

 Початок  З попереднім

 Швидкість  Середньо

{Перемістіть початок вектора руху в центр}

Додати ефект  Виділення  Інші ефекти...

 Прості  Напівжирне зображення

 ОК

 Початок  Після попереднього

 Швидкість  Дуже повільно

 Властивості  Час

 Повторення  До закінчення слайду

 ОК

Загальна схема анімації для титульного слайду зображена на мал. 26.

Після завдання схеми анімації можна проглянути її у дії, клацнувши по кнопці Перегляд (Play). На вкладці Настройка анімації (Custom Animation) з'являться тимчасова шкала і повзунок, що переміщається по ходу дії. З їх допомогою користувач може відстежити тривалість кожної дії і час, що відводиться на проглядання слайду. Якщо ж ви хочете проглянути анімацію слайду цілком в режимі показу презентації, натисніть кнопку Показ слайдів (Slide Show).

Ще одним зручним засобом для відстежування тривалості слайду і презентації в цілому є Rehears Timing (Rehears Timing). Виберіть команду  Показ слайдів > Настройка часу, почнеться показ презентації і при цьому буде відображена панель Репетиція (Rehears Timing), що дозволяє відстежувати час, витрачений на показ слайду.

Вище ми розглянули призначення анімаційних ефектів об'єктам слайду, але крім цієї можливості існує ще один прийом "пожвавлення" слайдів презентації. Він полягає у вставці активного об'єкту, наприклад, аудіо- або відеокліпу. Подібні об'єкти існують відособлено і не залежать від вживаних до слайду ефектів.

Однією з істотних відмінностей PowerPoint 2002 є можливість вставки анімованих зображень, починаючи з показу зростання кривої доходів і закінчуючи дитячими мультфільмами. Наскільки ефектніше стане презентація, якщо на титульному або кінцевому слайді буде програний мультфільм, що обертає логотип вашої фірми, а не просте "Спасибі за увагу", яка згадувалася вище. Ми розглянемо вставку анімованого зображення з файлу, хоча, безумовно, PowerPoint володіє багатою бібліотекою відеокліпів ClipArt.

Приклад 21. Вставка анімованого зображення

 Вставка  Фільми і звук  Фільм з файлу. . .

 Тека  <Папка з прикладами 2.3> < Globe.avi

 ОК

 Так {у відповідь на питання, що ставиться}

1R  Змінити Об'єкт-фільм

 безперервне відтворення

 ОК

Д ля об'єктів з власною анімацією параметри відтворення визначаються на вкладці Ефект (Effect) діалогового вікна Відтворити Фільм (Play Movie) (мал. 27). Для виклику даного діалогового вікна виділите об'єкт-фільм в панелі Настройка анімації (Custom Animation), клацніть правою кнопкою миші і в контекстному меню виберіть команду Параметри ефектів (Effect Options).

Для роботи із звуком необхідно, щоб комп'ютер був оснащений звуковою картою, колонками і, по можливості, мікрофоном (для запису мови).

К рім вже приведених прийомів застосування звуку під час переходу слайдів або для об'єктів анімації ми розглянемо створення власного звукозапису (мал. 28). За допомогою звукозапису можна озвучити або окремі слайди, або взагалі всю презентацію. У нашій презентації ми обмежилися вставкою стандартного звуку Microsoft в кінцевий слайд.

Приклад 22.

Вставка  Фільми і звук  Записати звук

 Запис

{Говоріть в мікрофон}

 Стоп

При звукозаписі через звичайний мікрофон якість звуку буде вельми посередньою. Отже, якщо ви хочете створити презентацію "на століття", варто подумати про похід в професійну звукозаписну студію.

При вставці звукового файлу, як і у випадку з анімованими зображеннями, з'являється діалогове вікно з питанням "Автоматично відтворювати звук при показі слайдів? Якщо ні, то для відтворення доведеться клацнути його". Натисніть кнопку Так. На слайді з'явиться значок записаного кліпу у вигляді гучномовця. Щоб не переплутати з іншими об'єктами, ми перетягнули його в правий нижній кут завершального слайду. Змінити параметри відтворення аудіокліпу, так само, як і відеокліпу, можна в діалоговому вікні Настройка анімації (Custom Animation) вкладка Настройка мультимедіа (Multimedia Settings).

Кліпи, будь то аудіо або відео, досить об'ємні. Якість їх відтворення істотно лімітована можливостями апаратури, на якій проводитиметься демонстрація. Не слід особливо захоплюватися використовуванням відеокліпів, якщо показ презентації передбачається проводити на "середньому" комп'ютері, інакше конференц-зал може перетворитися на зал очікування.

7. Дії

Наявність вищевикладених спецефектів є необхідне, але не достатня умова успіху презентації. Звичайно, якщо автор демонструє презентацію особисто, то його привабливість і лекторська майстерність здатні додатково акцентувати увагу публіки. Але як бути в випадку, коли презентація проходить незалежно від нас, і немає можливості оперативно втрутитися в процес демонстрації: показати приховані слайди або навпроти, пропустити деякі, щоб глядач остаточно не втратив інтерес до презентації? І на це питання PowerPoint 2002 має переконливу відповідь.

За допомогою елементів управління PowerPoint "вбиває два зайці відразу": пасивність глядача і відносну інертність автора. Елементи управління надають глядачу можливість активно впливати на процес показу, а не пасивно споглядати що відбувається на екрані монітора. Більш того, це зайвий раз додає презентації динамічність і компенсує недолік спілкування з автором.

У нашій презентації ми вставили наступні елементи: перший слайд, попередній слайд, наступний слайд, останній слайд, вихід з показу презентації, і додали елемент управління, що посилається на сайт авторів презентації. У приведеній нижче послідовності кроків ми розглянули вставку елементу "перший слайд", додавання решти елементів аналогічне.

Приклад 23. Вставка елементів управління

 Вигляд  Зразок  Зразок слайдів

 Показ слайдів  Управляючі кнопки  [2,3]

При виборі кнопки з палітри покажчик миші набуває форму хрестика — інструменту малювання. Потрібно намалювати кнопку в бажаному місці слайду. Після цього з'явиться відповідне діалогове вікно.

Приклад 24. Вставка елементів управління (продовження)

 По клацанню миші

Перейти по гіперпосиланню 

 Перший слайд {мал. 29}

Звук   Клацання

 ОК

Якщо при вставці елементів управління їх не видно (і таке буває), то відформатуйте їх спосіб заливки: 1R  Формат автофігури....

Н аступний прийом управління презентацією полягає в створенні іменованої послідовності слайдів, що входять в презентацію. Така послідовність називається довільною демонстрацією (Custom Show). Побудова довільних демонстрацій має очевидну перевагу: під час показу можна перейти до відображення будь-якого разділу. Цей прийом має широке застосування, ми ж вирішили показати його на створенні двох демонстрацій: "Максіпрезентація" (повний перегляд всіх слайдів) і "мініпрезентація" (проглядання тільки основної частини).

Приклад 25. Створення довільної демонстрації

 Показ слайдів  Довільний показ...

 Створити ...

Ім'я довільного показу := Мініпрезентація

Після цього додайте у вікно Слайди довільного показу (Slides in custom show) слайди з вікна Слайди презентації (Slides in presentation), як показано на мал. 30. Створення розділу "Максіпрезентація" виконується аналогічно.

Розділи здатні перетинатися, тобто одні і ті ж слайди можна включати в декілька розділів. Слайди в розділі можуть йти у будь-якому порядку, незалежно від їх порядку в початковій презентації.

Третій засіб, яким користувач може вплинути на хід показу презентації, називається гіперпосиланнями (hyperlink). Ви вже зустрічалися з цим терміном при роботі з елементами управління. Але в даному випадку для переходу до будь-якого об'єкту презентації не вимагається вставляти спеціальний об'єкт. Будь-який об'єкт презентації може бути гіперпосиланням (в більшості випадків, це просто текстовий фрагмент). Цей вельми загальний і важливий засіб доступний у всіх додатках Microsoft Office XP. Тут ми розглянемо простий спосіб застосування гіперпосилань (посилання в документі на іншу частину того ж документа), відклавши вивчення витонченіших можливостей на потім. У нашій презентації ми вставили гіперпосилання на прихований слайд для всіх входжень слів "Microsoft Office XP".

Приклад 26. Вставка гіперпосилання

{Виділіть об'єкт}

 Вставка  Гіперпосилання...

 Закладка {мал. 31}

Вибір місця в документі  (10) Microsoft Office XP

 OK

OK

За допомогою діалогового вікна Настройка презентації (Setup Show), можна встановити ряд параметрів відображення і ходу презентації. Оскільки проглядання презентації відбуватиметься без участі авторів, то має сенс встановити автоматичний хід презентації, із зміною слайдів за часом.

Приклад 27. Настройка параметрів відтворення презентації

Показ слайдів  Настройка презентації...{мал. 32}

Показ слайдів  автоматичний (повний екран)

слайди  все

З міна слайдів  за часом

 використовувати апаратне прискорення обробки зображення

До речі, якщо встановити режим Показ слайдів  автоматичний (повний екран), то прапорець безперервний цикл до натиснення клавіші "Esc" (Loop continuously until "Esc") встановлюється примусово, тобто взагалі кажучи, наша презентація нескінченна, якщо користувач не натисне клавішу <Esc> або елемент управління презентацією з назвою "Вихід".

Якщо презентація переобтяжена анімацією, то має сенс встановити прапорець використовувати апаратне прискорення обробки зображення (Use hardware graphics асceleration), тим самим, якщо на комп'ютері користувача є відповідний пристрій, воно буде задіяне, і можливість "гальмування" презентації виявиться виключеною.