Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kuba.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
1.58 Mб
Скачать

1. Загальні відомості про Республіку Куба

1.1 Характеристика Куби

Республіка Куба — держава у Вест-Індії на найбільшому однойменному острові Куба на перехресті Карибського моря, Мексиканської затоки та Атлантичного океану. Площа країни - 111 тис. кв. км. (Додаток 1).

  • Столиця - Гавана (2,8 млн. осіб). В адміністративному відношенні Куба ділиться на 14 провінцій 1 муніципалітет о. Хевентуд.

Рис.1. столиця – Гавана.

  • Населення Куби складає 11,4 млн. чоловік. Кубинці складають 95%. У свою чергу, вони поділяються на креолів, мулатів і негрів.

  • Офіційна мова - іспанська. Багато хто знає англійську, російську і французьку.

  • Найпоширеніша релігія – католицька. Існують синкретичні культи на основі африканських язичницьких вірувань.

  • Грошова одиниця - Кубинський песо (CUP) дорівнює 100 сентаво.

  • Членство у міжнародних організаціях - ООН, СОТ, Організація Американських держав та інші.

Куба - єдина соціалістична держава в Західній півкулі. Вищим органом є Національна асамблея Народної влади, голова якої Фідель Кастро Рус.

Куба – аграрно-індустріальна країна. Основні галузі промисловості: цукрова, нафтова, харчова, тютюнова, текстильна, паперова, деревообробна, нікелева, цементна. Транспорт: залізничний, автомобільний, морський.

Роль ринку в країні мінімальна, оскільки розподіл засобів і проміжних товарів проводиться плануючими органами. Розмір заробітної плати - централізований, а системи обслуговування населення підпорядковані державі.

Напередодні революції, Куба була третьою країною в Латинській Америці за обсягом американських інвестицій. Після розпаду СРСР кубинський уряд припинив майже всі інвестиції, працюючи на експорт.

Економіка Куби — одна з найбільш націоналізованих в світі. Найбільш високі темпи колективізації припали на перших два післяреволюційні роки, коли у власність перейшла значна частина фінансових установ, внутрішньої і зовнішньої торгівлі, а також біля третини сільськогосподарського виробництва.

1.2 Національні атрибути

Національний прапор. Три блакитні смуги представляють три частини, на які був розділений острів у той час. Дві білі нагадують про чистоту намірів борців за незалежність. Рівносторонній трикутник представляє ідеали революціонерів про свободу, рівність і братерство. Червоний колір трикутника - це сповіщення про кров, яка повинна бути пролита, поки не буде досягнута незалежність. Біла зірка - це повної свободи.

Державний герб. На верхньому полі зображений золотий ключ, що говорить про географічне положення Куби між двома Америками, і сонце, що сходить, символізує народження нової держави. Три сині смуги та дві білі на лівому полі відображають політико-адміністративний поділ Куби в колоніальний період, а королівська пальма на правому полі символізує незламний характер кубинців.

Національна квітка Куби - Маріпоса; гарна біла квітка з сильним ароматом, вона у період боротьби за незалежність була символом повстання.

Національна птах - токороро, кубинський представник сімейства кетцаля. У його яскравому оперінні присутні кольори кубинського прапора. Національне дерево Куби - королівська пальма, пряма, гордовита, незламна, як дух цієї країни.

Гімн Куби. У 1867 році Педро Фігередо - адвокат з міста Баямо - написав його мелодію, а рік потому, коли вже почалася Десятилітня війна, він склав текст цього гімну, який пізніше став Державним гімном. Вперше він був виконаний принародно в місті Баямо 20 жовтня 1868 року.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]