Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
До державної таємниці може належати інформація....docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
45.43 Кб
Скачать

До державної таємниці може належати інформація: У сфері оборони. У сфері економіки.

У сфері державної безпеки і охорони правопорядку. У сфері зовнішніх відносин

У сфері :::; яка належить до У сфері

зовнішніх

відносин

державної таємниці .економіки ||

У сфері державної безпеки і охорони порядку

Віднесення інформації до державної таємниці здійснюється мотивованим рішенням державного експерта з гигань таємниць за його власною ініціативою, за зверненням керівників відповідних органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій чи громадян.

Державний експерт з питань таємниць підносить інформацію до державної таємниці з питань, прийняття рішень з яких належить до його компетенції згідно з посадою. У разі, якщо прийняття рішення про віднесення інформації до державної таємниці належить до компетенції кількох державних експертів з питань таємниць, воно за ініціативою державних експертів або за пропозицією Служби безпеки України приймається колегіально та ухвалються більшістю голосів. При цьому кожен експерт має право викласти свою думку

Інформація вважається державною таємницею з моменту опублікування. Зводу відомостей, що становлять державну таємницю, в якому міститься ця інформація, чи зміни до нього у порядку, встановленому цим Законом.

У сфері оборони

1. Про зміст стратегічних і оперативних планів та інших документів бойового управління, підготовки та проведення військових операцій, стратегічного і мобілізаційного розгорнення військ.

2. Про інші найважливіші показники, що характеризують організацію, чисельність, дислокацію, бойову та мобілізаційну готовність, бойову та іншу військову підготовку, озброєння і матеріально-технічне забезпечення ЗС України та інших формувань.

3. Про напрямки розвитку окремих видів озброєння і військової техніки, їх кількості, тактико-технічних характеристик, організації та технології виробництва, науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт, пов'язаних із розробкою нових зразків озброєння і військової техніки, а також інших роботах, що плануються та здійснюються в інтересах оборони держави.

4. Про сили і засоби цивільної оборони України, можливості населених пунктів, регіонів і окремих об'єктів для захисту, евакуації та розосередження населення, забезпечення його життєдіяльності та виробничої діяльності об'єктів народного господарства у воєнний час, в умовах інших надзвичайних ситуацій.

5. Про геодезичні, гравіметричні, картографічні й гідрометеорологічні дані та характеристики, що мають значення для оборони країни.

У сфері економіки:

1. Про мобілізаційні плани і мобілізаційні потужності народного господарства, запаси і обсяги поставок стратегічних видів сировини і матеріалів, а також про розміщення і об'єми державних мобілізаційних матеріальних резервів.

2. Про використання транспорту, зв'язку та інших галузей і об'єктів інфраструктури країни в інтересах забезпечення її безпеки.

3. Про зміст, обсяг, фінансування і виконання державного оборонного замовлення.

4. Про плани, обсяги та інші найважливіші характеристики видобування, виробництва і реалізація окремих видів сировим та продукції.

5. Про державні запаси дорогоцінних металів монетної групи, дорогоцінного каміння, валюти та інших цінностей, про операції, що пов'язані із виготовленням грошових знаків і цінних паперів, їх зберіганням, охороною і захистом від підробки, обігом, обміном або вилученням із обліку, а також про інші особливі заходи фінансової діяльності держави.

У сфері зовнішніх відносин:

1. Про директиви, плани, вказівки делегаціям і посадовим особам із питань зовнішньополітичної діяльності України.

2. Про військове, науково-технічне та інше співробітництво України з іноземними державами, якщо розголошення відомостей про це буде завдавати шкоду інтересам України.

3. Про експорт та імпорт озброєння, військової техніки, окремих стратегічних видів сировини і продукції.

У сфері державної безпеки і охорони правопорядку:

1. Про зміст, плани, організацію, фінансування і матеріально-технічне забезпечення, засоби, форми, методи і результати розвідувальної, контррозвідувальної та оперативно-пошукової діяльності; про особи, які співпрацюють або раніше співпрацюнали на конфіденційній основі з органами, що здійснюють таку діяльність.

2. Про організацію і порядок здійснення охорони вищих органів законодавчої та виконавчої влади, державних банківських установ і вищих посадових осіб держави.

3. Про систему урядового та спеціального зв'язку.

4. Про розробку і використання шифрів, роботи з ними, проведення наукових досліджень у галузі криптографії.

5. Про інші засоби, форми і методи охорони державної таємниці.

Конкретні відомості можуть належати до державної таємниці лише за умов, що вони визначаються категоріями, що вказані вище, і їх розголошення буде завдавати шкоду життєво важливим інтересам України.

Забороняється відносити до державної таємниці будь-які відомості, якщо цим будуть порушені конституційні права людини і громадянина, завдаватиметься шкода здоров'ю та безпеці населення.