Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PHS-L11.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
166.4 Кб
Скачать

Тема 11. Студентське самоуправління

1. Студентське самоврядування в Україні

2. Самоорганізація студентів Франції

3. Студентське самоврядування у Великій Британії (студентські організації)

4. Студентське самоврядування у Польщі

1. Студентське самоврядування в Україні

З метою організаційного та науково-методичного забезпечення впровадження

студентського самоврядування у вищих навчальних закладах Міністерство освіти і науки України наказом від 03.04.01 № 166 затвердило “Положення про студентське самоврядування у вищих навчальних закладах”. У даному Положенні визначається сутність студентського самоврядування, права і обов’язки студентів. “Самоврядування у вищому навчальному закладі це самостійна громадська діяльність студентів із реалізації функцій управління вищим навчальним закладам, яка визначається ректоратом (адміністрацією), деканатами (відділеннями) і здійснюється студентами відповідно до мети і завдання, що стоять перед студентськими колективами”.

29 травня 2005 року відбулась установча конференція Всеукраїнської студентської ради, на якій були присутні більше 250 представників органів студентського самоврядування з 215 вищих навчальних закладів України.

На установчій конференції обрано 35 членів Всеукраїнської студентської колегії з регіонів України. Також було прийнято рішення про створення профільних комісій, які охопили ті сфери, що турбують студентство, а саме: комісія з питань освіти та науки, комісія зі спорту та туризму, комісія з міжнародних зв’язків, комісія з інформаційних питань, комісія з культурно–масової роботи, комісія з юридичних питань, соціально-економічна комісія, комісія з розвитку студентського самоврядування, комісія з реформування освіти, комісія з питань працевлаштування.

У свою чергу Всеукраїнською студентською колегією обрано Секретаріат

Всеукраїнської студентської ради.

Щодо участі студентів у Всеукраїнській студентській раді та більш детального знайомства з нею рекомендується відвідати Інтернет сторінку www.studrada.info, зв’язуватись із секретаріатом та/або безпосередньо з членами ради та членами всеукраїнської студентської колегії

Студентське самоврядування здійснюється на рівні академічної групи, відділення, факультету, гуртожитку, вищого навчального закладу. Залежно від контингенту, типу та специфіки навчального закладу студентське самоврядування може здійснюватися на рівні курсу, спеціальності, студентського містечка, іншого структурного підрозділу.

Вищим органом студентського самоврядування є загальні збори (конференція). Виконавчий орган студентського самоврядування може мати різноманітні форми: студентська спілка, сенат, парламент, старостат, студентська навчальна

(наукова) частина, студентський деканат, рада тощо.

Не зважаючи на те, що студентські об’єднання можуть бути різними за формами, але завдання їх однакові.

Згідно із статтею 38 Закону України “Про вищу освіту” основними завданнями

органів студентського самоврядування є:

- забезпечення і захист прав та інтересів студентів, зокрема, стосовно організації навчального процесу;

- забезпечення виконання студентами своїх обов’язків;

- сприяння навчальній, науковій та творчій діяльності студентів;

- сприяння створенню відповідних умов для проживання та відпочинку студентів;

- сприяння діяльності студентських гуртків, товариств, об’єднань, клубів за інтересами;

- організація співробітництва зі студентами інших вищих навчальних

закладів і молодіжними організаціями;

- сприяння працевлаштуванню випускників;

- участь у вирішенні питань міжнародного обміну студентами.

Керівники студентських представницьких органів за посадою входять до складу вчених рад вищих навчальних закладів, керівники студентських представницьких органів факультетів – до вчених рад факультетів.

Досвід окремих ВНЗ України

КиєвоМогилянська академія

Студентське самоврядування в НаУКМА сприяє гармонійному розвитку особистості студента, формуванню у нього навичок майбутнього організатора, керівника.

У своїй діяльності органи студентського самоврядування керуються законодавством України і цим Статутом.

Основними завданнями органів студентського самоврядування є:

- забезпечення і захист прав та інтересів студентів;

- забезпечення виконання студентами своїх обов'язків;

- сприяння навчальній, науковій та творчій діяльності студентів;

- сприяння у створенні необхідних умов для проживання і відпочинку

студентів;

- створення різноманітних студентських гуртків, товариств, об'єднань, клубів за інтересами, земляцтв тощо;

- організація співробітництва із студентами інших вищих навчальних закладів і молодіжними організаціями;

- сприяння проведенню серед студентів соціологічних досліджень;

- сприяння працевлаштуванню випускників;

- участь у вирішенні питань міжнародного обміну студентами.

Студентське самоврядування здійснюється на рівні академічної групи, курсу,

спеціальності, факультету, гуртожитку, студентського містечка, іншого структурного підрозділу, вищого навчального закладу.

Найвищим органом студентського самоврядування є загальні збори

(конференція) студентів НаУКМА, на яких затверджується положення про студентське самоврядування, обирається Студентська колеґія, визначається її структура і термін повноважень, заслуховується звіт.

Виконавчий орган студентського самоврядування структурного підрозділу

НаУКМА обирається на загальних зборах (конференції) студентів цього підрозділу.

Органом студентського самоврядування НаУКМА є Студентська колеґія, яка функціонує відповідно до положення, затвердженого Академічною конференцією.

Київський національний університет імені Тараса Шевченка

Функціонування Студентського парламенту Київського національного університету імені Тараса Шевченка як "представницького органу (конференції) навчального колективу студентів та аспірантів університету" надає йому право призначати загальноуніверситетські референдуми студентів та аспірантів, опротестовувати рішення Вченої Ради та адміністрації університету з питань студентського та аспірантського життя. Для виконання рішень і забезпечення повсякденної роботи в Раді студентів та аспірантів формуються та розгортають свою діяльність різні відділи: навчально-науковий, соціально-економічний, з питань побуту та гуртожитків, з культурно-масових питань, загальноорганізаційний. Іноді відділи поділяються на сектори: удосконалення навчально-виховного процесу, міжуніверситетських і міжнародних зв'язків, по роботі з учнівською молоддю, інформаційний тощо.

У Київському національному університеті культури і мистецтв Студентський парламент, відповідно до Статуту, має право накласти вето на рішення ректорату, впливати на формування професорсько-викладацького складу і навіть оголосити імпічмент ректору.

Заслуговує на увагу структурний поділ органів студентського самоврядування Острозької Академії. "Братство спудеїв" має такі підрозділи: Студентське наукове товариство "Академік", Студентське наукове товариство ім. О.П.Оглобліна, PR-відділ "Ініціатива", Юридичну клініку для малозабезпечених громадян "Про боно", Туристичний гурток, Відділ охорони порядку, Спортивний клуб, Відділ культури та дозвілля.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]