Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
апр.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
459.88 Кб
Скачать

3.Радіо зв’язкове обладнання:

Радіозв'язку, встановлене на літаку, дозволяє вести двосторонню радіозв'язок з наземними станціями і літаками, які знаходяться в повітрі.

До складу радиосвязного обладнання літака входять командна радіостанція "Баклан-5" в однопультовом варіанті і літакове переговорний пристрій СПУ-9.

До складу радіонавігаційного обладнання входить автоматичний радіокомпас АРК-15М (у двухпультовом варіанті).

А)РАДІОСТАНЦІЯ "БАКЛАН-5":

Ультракороткохвильова приемопередающая радіостанція "Баклан-5" призначена для телефонного зв'язку з наземними радіостанціями і бортовими радіостанціями інших літаків, що знаходяться в повітрі.

В радіостанції для формування сітки частот застосований цифровий метод частотного синтезу з фазовою автопідстроюванням частоти по високостабільного опорному генератору.

Даний метод забезпечує безпошукове, бесподстроечную зв'язок в межах діапазону частот. Установка необхідної частоти виробляється за допомогою двох ручок на пульті дистанційного керування.

Живлення радіостанції здійснюється від бортсети постійного струму напругою від 24 до 29,4 В. Радіостанція зберігає працездатність при зниженні напруги бортсети до 18В.

Радіостанція працює з авіагарнітурамі, що містять високоомні телефони ТА-56М і електродинамічний мікрофон ДЕМШ

На літаку встановлено один комплект радіостанції "Баклан-5", що складається з прийомопередавача і пульта дистанційного керування (ПДУ).

Радіостанція працює на штирові антену АРК-УКВ, розташовану у верхній частині фюзеляжу між шпангоутами 13 і 14, до якої вона підключається через конденсатор антенного фільтра високочастотним кабелем.

Управління радіостанцією дистанційне, здійснюється з пульта ПДУ. На передній панелі пульта розташовані два перемикача частоти, регулятор гучності і тумблер ПШ

Управління радіостанцією включає в себе наступні операції:

- Включення радіостанції і її вимикання

- Вибір одного з каналів зв'язку.

- Перемикання радіостанції з режиму прийом в режим передача і назад.

- Включення і виключення подавитель шумів,

Вихід на зовнішній зв'язок здійснюється через абонентський щиток пілота ЩО-2 або абонентський щиток інструктора ЩО-1 літакового переговорного пристрою СПУ-9.

Переключення радіостанції з режиму "Прийом" в режим "Передача" проводиться натисненням кнопок РАДІО, встановлених на важелях управління дросельної заслінкою карбюратора двигуна. При натиснутій кнопці РАДІО включається передавач, а при відпущеної - приймач радіостанції

Регулювання гучності телефонів і включення подавитель шумів здійснюється з ПДУ. Справність передавального тракту перевіряється прослуховуванням власної передачі.

Апаратура радіостанції допускає роботу:

- При температурі навколишнього середовища від -54 до 55 ° С.

- При максимальній відносній вологості навколишнього середовища 98%, при температурі не вище +40 ° С.

Основні дані:

Діапазон робочих 118,0-136,975 мГц.

Рознос частот між сусідніми каналами ............................................. .............. 25 мГц.

Загальне число частот зв'язку .............................................. ........................................... 720.

Нестабільність частоти радіостанції ............................................... .................. 0,001%.

Вихідна потужність передавача, не менш ............................................ ............. 5 Вт

Чутливість приймача при частоті модуляції 1000 гц, коефіцієнті модуляції 30% і С + Ш співвідношенні (С + Ш) / Ш = 10 дб, не гірше .................... .............. 2,5 мкВ

Потужність, споживана від бортсети в режимі ПРИЙОМ ................................. 30 Вт

в режимі 85 Вт

Час переходу з хвилі на хвилю, не більше ......................................... ................ 1 з

Час переходу з прийому на передачу, не більше ......................................... ....... 0,5 с

Радіостанція "Баклан-5" рекомендується для установки на літак в якості штатної за умови спільної роботи наземними радіостанціями типу Р-844 і Р-845.

Б)Літаковий Переговорний пристрій СПУ-9:

Літакове переговорний пристрій СПУ-9 призначена для забезпечення двостороннього внутрісамолетной зв'язку між членами екіпажу, виходу членів екіпажу на зовнішню зв'язок через радіостанцію "Баклан-5", прослуховування сигналів радіокомпаса АРК-15М

Пристрій СПУ-9 забезпечує:

а) Одночасне прослуховування кожним абонентом зі 100% гучністю:

- Передач, що ведуться по мережі зовнішнього зв'язку.

- Передач, що ведуться по мережі внутрішнього зв'язку

- Сигналів радіокомпаса при установці на абонентському щитку тумблера РК-вик в положення "РК" -

б) двосторонні внутрісамолетную телефонний зв'язок між двома абонентами при натисканні однієї з кнопок СПУ, розташованих на важелях управління дросельної заслінкою карбюратора двигуна, яким з абонентів.

в) Здійснення виходу на зовнішню радіозв'язок при натисканні однієї з кнопок РАДІО, розташованих на важелях управління дросельної заслінкою карбюратора двигуна.

г) Можливість відключення мікрофону гарнітури пілота (щиток абонента ЩА2) від входу радіостанції при виході на передачу інструктора (щиток абонента ЩА1) і натисненні інструктором свій кнопки РАДІО.

д) Можливість резервування розділових підсилювачів обох абонентів за рахунок переключення телефонів першого абонента (інструктора) на вихід розділового підсилювача другого абонента (пілота) паралельно його телефонами або навпаки, при установці на щитку абонента тумблера РЕЗ-вик в положення "РЕЗ".

е) Плавне роздільне регулювання рівня мови, переданої по мережі внутрішнього зв'язку, регулятором гучності СПУ, а по мережі зовнішнього зв'язку - регулятором гучності РАД. Сигнали, що надходять в СПУ від радіокомпаса АРК-15М, в системі СПУ регулювання не мають. Регулятори гучності СПУ і РАД розташовані на щитках абонента.

Комплект літакового переговорного пристрою складається з блоку підсилювачів і двох абонентських щитків.

При включеному бортовому харчуванні літакове переговорний пристрій включається автоматом захисту мережі СПУ, розташованим на лівому пульті перший кабіни.

Сигнал внутрішнього зв'язку надходить на телефони гарнітур абонентів безперервно, незалежно від положення тумблерів на абонентських щитках, при натисканні однієї з кнопок СПУ.

Для регулювання гучності передачі внутрісамолетной зв'язку у кожного абонента на його щитку є регулятор гучності СПУ, який регулює рівень передачі, що надходить з підсилювача.

Для ведення передачі по мережі внутрішнього зв'язку абоненту необхідно натиснути кнопку СПУ. При цьому мікрофон гарнітури абонента підключається до входу підсилювача.

Сигнали приймача радіостанції "Баклан-5" надходять на телефони гарнітур абонентів (інструктора і пілота) безперервно.

Для регулювання гучності передачі, прийнятої по радіозв'язку, на кожному абонентському щитку є регулятор гучності РАДІО.

Для ведення передачі по радіо необхідно натиснути кнопку РАДІО. При цьому мікрофон гарнітури абонента підключається до входу радіопередавача і відбувається його запуск.

При натисканні кнопки РАДІО у другій кабіні (абонентський щиток ЩА1) мікрофон гарнітури перший кабіни (абонентський щиток ША2) відключається від входу радіостанції.

Сигнал радіокомпаса АРК-15М надходить на вхід підсилювача. За допомогою тумблера РК-вик, розташованого на кожному абонентському щитку, сигнал радіокомпаса може включатися або відключатися від входу підсилювача.

Блок підсилювачів встановлений на шпангоуті 6, ліворуч.

Абонентський щиток інструктора (ЩА1) розміщений на приладовій дошці другої кабіни, абонентський щиток пілота (ЩА2) - на приладовій дошки першого кабіни.

Основні дані:

1. Вихідна напруга підсилювального тракту внутрішнього зв'язку, що складається з підсилювача внутрішнього зв'язку і двох розділових підсилювачів, розміщених в підсилювальному блоці, має бути в межах 55-75В при навантаженні на високоомні телефони та подачі на вхід підсилювача внутрішнього зв'язку сигналу частотою 1000 Гц напругою 0,5 В.

2. Підсилювач розділовий, розміщений в блоці підсилювачів, при подачі на його вхід напруги 10 В частотою 1000 Гц повинен розвивати на одній парі високоомних телефонів, підключених до його виходу, напруга 55-75 В

3. Частотний діапазон, Гц .............................................. ..... 300-3 400

4. Потужність споживання від бортсети 27в +10%, вт:

- Блоком підсилювачів, не більше ...................................... 13,5

- Лампами подсвета ............................................... ........... 3

В) Антенний фільтр:

Антенний фільтр Р105 призначений для розділення каналів радіозв'язку та радіонавігації і забезпечує одночасну роботу радіостанції і радіокомпаса на одну антену.

Радіокомпас з'єднується з антеною через високочастотний дросель, який має великий опір для частот УКХ діапазону і малий опір для частот радіокомпаса.

Радіостанція з'єднується з антеною через розділову ємність С. Ємність С представляє великий опір для частот радіокомпаса і мале - для частот радіостанції.

Антенний фільтр встановлюється на фланці штирьовий антени і кріпиться до антени чотирма гвинтами.

В процесі експлуатації антенний фільтр не вимагає виконання регламентних робіт.

Основні технічні дані:

1. Діапазон робочих частот МГц:

а) ланка фільтра від 100 до 150

б) ланка фільтра від 0,12 до 1,8

2. Ємність ланки фільтра радіокомпас, С, пф .......................................... ............... 25 ± 10%

3. Індуктивність ланки фільтра радіокомпаса, мкГн

4. Опір ізоляції в нормальних кліматичних умовах МОм - 2,64 +10% не менше 20

5. Режим тривалий

Г) Ягут-324 бортова радіостанція ДКМВ діапазону:

ПРИЗНАЧЕННЯ:

Двостороння симплексная телефонний зв'язок екіпажів літаків з наземними службами ОВС та між екіпажами літаків у повітрі.

Двосторонній симплексний обмін даними по лінії "борт-земля-борт" при установці на борт комплексу цифрового бортового обладнання.

ФУНКЦІОНАЛЬНІ МОЖЛИВОСТІ:

Радіотелефонний зв'язок на фіксованих частотах (телефонія).

Канал селективного виклику відповідно до КТ 23-03 і ARINC714-6.

Дальність радіозв'язку - до 10 тис. км.

Передача даних на сімействі частот (телеграфія):

- Автоматичний вибір та реєстрація вибраного каналу зв'язку;

- Адаптація радіолінії по частоті, швидкості передачі даних, виду модуляції і кодування, просторового рознесенню радіоцентрів мережі;

- Режими автоматичного ведення зв'язку;

- Швидкість передачі даних до 1800 біт / сек;

- Динамічне формування (по команді з землі) частот зв'язку;

- Робота в стандартах мережі HFDL (ARINC 635, 753, 634, DO-265, Додаток 10 до угод ICAO).

ОСНОВНІ ТЕХНІЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ:

Діапазон частот, МГц 2-29,9999

Крок сітки частот, Гц 100

Максимальне відхилення частоти від номінального значення, не гірше ± 5 х 10-7

Класи випромінювання телефонії А3Е / Н3Е, J3E

Клас випромінювання телеграфії J2D

Пікова потужність передавача, Вт 400

Ослаблення побічних випромінювань передавача, не менше, дБ 43

Модуляція телеграфії фазова маніпуляція

Метод кодування завадостійке

Ймовірність невиявленою помилки на біт, не більше 10-6

Чутливість приймача, мкВ 1 (для режиму J3Е)

4 (для режиму А3Е)

Час налаштування передавача на будь-яку частоту, з не більш

на частоту по пам'яті 8

0,2

Час налаштування приймача на будь-яку частоту, сек. 0,1

Типорозмір приемопередатчика

АСУ 3К БНК (6MCU)

114x194х350

Напруга харчування, В 3ф. 115/200 В (400 Гц)

Споживана потужність, Вт, не більше 1300

Тип антени кільова пазова (щілину), АВП, дріт

Маса (приемопередатчик і АСУ), кг 20

Напрацювання на відмову, год 5000

Призначений термін служби, років 25

Температура навколишнього середовища, ° С -55 ... +70

Програмне забезпечення відповідно до вимог КТ-178А і ЕСПД ГОСТ19.201-78 для категорій системи "істотна", рівня ПО-2.

-Гранична висотність експлуатації - до 15 200 м.

-Умови електромагнітної сумісності за вимогами КТ-160D.

-Випробування на зовнішні впливи за вимогами КТ-160D.

Д) Барс-МА Уніфікована бортова авіаційна цифрова радіостанція ДКМВ діапазону

ПРИЗНАЧЕННЯ:

Забезпечення дальньої симплексного телефонного радіозв'язку між літальними апаратами і наземними службами ОВС.

ОСНОВНІ ТЕХНІЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ: Діапазон частот, МГц 2-29,9999

Крок сітки частот, Гц 100

Максимальне відхилення частоти від номінального значення, не гірше ± 5 х 10-7

Класи випромінювання А3Е / Н3Е, J3E

Пікова потужність передавача, Вт 100

Ослаблення побічних випромінювань передавача, не менше, дБ 43

Тип антени кільова пазова (щілину), АВП, дріт

Час налаштування передавача на будь-яку частоту (по пам'яті), с, не більше 10 (0,25)

Чутливість приймача, мкВ 1 (4 для Азе)

Напруга живлення, В 27

Потужність ПРД / ПЗМ, Вт, не більше 350/55

Маса (приймач, АСУ), кг 8,1

Напрацювання на відмову, год 5000

Безперервна робота, година 24

Температура навколишнього середовища, ° С

для АСУ

для приймача

для пульта управління

-55 ... +70

-55 ... +70

-55 ... +70

Охолодження не потрібно

Наддування АСУ не потрібно

Амортизація радіостанції не потрібно

Відповідність нормам КТ-160 D, ЕНГЛ-С, АП-25, АП-29

Свідоцтво про придатність комплектуючих виробів:

№ СГКІ-023-234-"Барс-МА" видано АР МАК 26.12.2007 р.