Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 4. Згуртованість та соціальний розвиток ко...doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
251.9 Кб
Скачать

Самостійна робота студентів за темою 4 «згуртованість та соціальний розвиток колективу»

4.1. Соціальний розвиток колективу організації

Трудовий колектив є одним із найважливіших джерел задоволення соціальних потреб особистості. Саме в розши­ренні його можливостей щодо задоволення соціальних потреб працівників полягає сутність соціального розвитку трудового колективу. Виявляється вона у ставленні до лю­дей як до конкурентної вартості, яку слід спрямовувати, мотивувати й розвивати з метою безпосереднього сприян­ня досягненню стратегічної мети організації.

Перспективи соціального розвитку трудового колекти­ву окреслюються в соціальному прогнозуванні і реалізу­ються завдяки соціальному плануванню.

Соціальне прогнозування. Сутність його полягає у ви­робленні наукових уявлень, гіпотез майбутнього стану со­ціального об'єкта, в даному разі — трудового колективу.

Соціальний прогноз конкретне уявлення про стан колективу в майбутньому, інформація про цілі його соціально-економічного розвитку, необхідні для їх досягнення засоби.

Соціальне прогнозування пов'язане з вибором об'єкта прогнозу, із встановленням бажаного інтервалу прогнозу, можливих форм використання його результатів, аналізом тенденцій розвитку і виявленням чинників, які стимулюють чи гальмують його; формулюванням і обґрунтуванням мож­ливих варіантів цілей розвитку. Воно полягає в аналізі вияв­лених можливостей розвитку, виборі наиобґрунтованіших його варіантів, оцінюванні значущості і ступеня очікуваної реалізації, можливих соціальних наслідків, вивченні послі­довності майбутніх подій і альтернативних варіантів розвит­ку, балансуванні всіх показників, включених у прогноз.

З огляду на наукову обґрунтованість, у соціальному прогнозуванні виокремлюють пошукове і нормативне прогнозування.

Пошукове прогнозування — це визначення можливих станів об'єкта управління в майбутньому на основі тенденцій його розвитку в минулому і на час здійснення прогно­зу. Такий прогноз встановлює імовірний стан соціального об'єкта за збереження існуючих тенденцій. Завдяки цьому пошуковий прогноз є цільовим, тобто прогнозом бажаних цілей, вибудуваних за певною шкалою можливостей з виз­наченням імовірності досягнення кожної цілі.

Прогнозні пошукові дослідження дають змогу виявити можливі соціальні проблеми, які слід розв'язати. Пошуко­вий прогноз охоплює низку можливих станів соціального об'єкта, які аналізуються під різними кутами зору. Кінце­вим його продуктом є «дерево можливих проблем», серед яких розрізняють ключові і похідні. Це «дерево» репрезен­тує проблемну ситуацію майбутнього, інформація про яку є основою для підготовки управлінських рішень.

Нормативне прогнозування — це визначення засобів, необхідних і достатніх для досягнення можливих станів об'єкта управління або заданих цілей. Воно пов'язане із пошуком найімовірніших шляхів досягнення бажаного результату. Мета при цьому сприймається як норма. Нею можуть бути, наприклад, пізнані суспільно необхідні пот­реби, а також отримані в результаті пошукового прогнозу­вання дані. У нормативному прогнозуванні практикується і зворотна екстраполяція тенденцій — із майбутнього в іс­нуючий стан об'єкта управління — для виявлення альтер­нативних шляхів руху до цього майбутнього.

Залежно від термінів розрізняють оперативне (в межах року), короткотермінове (1—5 років), довгострокове (5— 15 років) соціальне прогнозування.

Соціальним прогнозам властиві невизначеність і неод­нозначність, що зумовлює необхідність детальної перевір­ки адекватності прогнозу досліджуваній реальності. Оці­нювання прогнозу здійснюється шляхом перевірки його достовірності (верифікації). Абсолютна верифікація відбу­вається на основі емпіричного підтвердження чи непідтвердження прогнозу. Відносна (попередня) верифікація означає його перевірку до початку прогнозованої події за допомогою контрольних досліджень. За високого ступеня достовірності прогноз стає основою планових розробок. Ос­таточне об'єктивне оцінювання прогнозу можливе після закінчення його терміну.

Найвикористовуванішими у сучасному соціальному прогнозуванні є методи експертизи, екстраполяції і моде­лювання.

Метод експертизи — метод, який ґрунтується на нагро­мадженому досвіді, знанні особливостей функціонування і розвитку досліджуваних об'єктів. Здійснюють експертизу шляхом очних і заочних індивідуальних або колективних опитувань.

Екстраполяція (лат. ехіга — поза, крім і роїіо — пригладжую) — це поширення кількісних (статистичних) висновків, одержаних у результаті вивчення соціальних явищ і процесів досліджуваної сукупності, на іншу дослі­джувану сукупність у майбутньому періоді.

Моделювання — метод дослідження явищ і процесів, що ґрунтується на заміні конкретного об'єкта досліджен­ня (оригіналу) подібним до нього (моделлю). Усі викорис­товувані в соціальному прогнозуванні кількісні методи є методами моделювання.

Залежно від використовуваного математичного інстру­ментарію розрізняють трендові (екстраполяційні), фактор­ні (аналітичні) і евристичні (у т. ч. імітаційні та ігрові) моделі. До цієї групи зараховують побудову матриць, сце­наріїв, граф-моделей.

Найчастіше використовують у соціальному прогнозу­ванні трендові і факторні моделі. Побудову трендових моде­лей засновано на виявленні тенденцій змін прогнозованого показника, кількісному його описові (через математичну за­лежність), за допомогою якого розраховують значення цьо­го показника в майбутньому на певну дату прогнозу.

При розробленні планів соціального розвитку, застосу­ванні методів соціального впливу в колективі соціальне прогнозування є інформаційною основою. Параметрами со­ціального прогнозу є вікові і статеві зміни в колективі; змі­ни загальноосвітнього і кваліфікаційного рівнів працівни­ків; зміни їх матеріального забезпечення та побутових умов; динаміка співвідношення фізичної і розумової праці та ін.

Соціальне планування. Реалізується воно шляхом складання плану соціального розвитку колективу органі­зації (підприємства). В зарубіжному менеджменті такими планами є програми підвищення якості трудового життя; моделі планування людських ресурсів; програми службо­вого просування (планування кар'єри); політика розвитку людини та ін.

Соціальне планування — визначення цілей, параметрів розвитку соціальних об'єктів у певній часовій перспективі.

Планування соціального розвитку трудових колективів, реалізація цих планів пом'якшують адаптацію працівників до нових соціально-економічних умов, стимулюють пози­тивне сприйняття реалій життя, сприяють стабілізації пра­цівників у нових соціально-економічних координатах.

Механізм соціального планування є засобом побудови соціальних відносин відповідно до цілей і завдань розвитку організації. Зміст його полягає у пізнанні закономірностей, принципів, способів, прийомів, процедур формування пла­нового впливу, формуванні і здійсненні його задля досяг­нення бажаної мети в розвитку об'єкта управління.

План соціального розвитку розробляють не менше ніж на п'ять років, оскільки за коротший термін соціальні проблеми розв'язати неможливо. Традиційно він склада­ється з таких чотирьох розділів:

1) удосконалення соціальної структури колективу. У ньому передбачають планові зміни співвідношення між оперативними працівниками, ІТП, службовцями у зв'язку з кваліфікаційно-професійними змінами, скороченням ви­користання фізичної праці, механізацією і автоматизацією виробничих та управлінських процесів. Також визнача­ють орієнтири підвищення рівня загальної та професійної освіти, статево-вікових змін складу працівників, обґрун­товують заходи щодо управління рухом кадрів і скорочен­ня їхньої плинності;

2) удосконалення умов праці, її охорона та зміцнення здоров'я працівників. Передбачається усунення небезпеч­них для життя і здоров'я людей виробничих факторів. Ідеться про нейтралізацію факторів, які зумовлюють нер­вово-психічні перевантаження працівників, вироблення системи заходів щодо зниження виробничого травматизму і захворювань та їх запобігання, поліпшення медичного обслуговування тощо;

3) гарантії життєвого рівня, житлових та культурно-побутових умов працівників. Цей розділ охоплює заходи щодо оптимізації заробітної плати, матеріального і мо­рального стимулювання, поліпшення житлово-побутових умов, підвищення рівня культурного і побутового обслуго­вування працівників, вдосконалення роботи дитячих зак­ладів, баз відпочинку. При цьому особливу увагу приділя­ють зменшенню частки працівників із низькою заробітною платою і доходами на одного члена сім'ї;

4) підвищення трудової та соціальної активності праців­ників. Містить заходи, спрямовані на підвищення виробни­чої і соціальної активності, економічного, правового, мо­рального, естетичного і фізичного виховання членів колек­тиву, розвитку спортивної і культурно-масової роботи.

План соціального розвитку має бути погоджений з від­повідними заходами щодо соціального розвитку і захисту працівників, які розробляє профспілкова організація.

Управління соціальним розвитком трудового колекти­ву належить нині до однієї з найважливіших сфер діяль­ності служб персоналу, воно прямо й безпосередньо впли­ває на ефективність функціонування виробничо-госпо­дарської організації.

Запитання. Завдання

1. Якими параметрами характеризують ступінь згуртованості тру­дового колективу на різних стадіях його розвитку?

2. Використання яких методів дає змогу виявити осіб, чиї норми поведінки, погляди та інтереси сприймаються в колективі як еталони, з якими найбільше прагнуть взаємодіяти співробітники?

3. У чому полягають основні функціональні обов'язки менеджера як учасника міжособистісних відносин у колективі?

4. Які чинники обумовлюють соціально-психологічний клімат у трудовому колективі?

5. Проаналізуйте види і методи соціального прогнозування.

6. Які розділи повинен містити план соціального розвитку трудо­вого колективу?

Згуртованість і соціальний розвиток колективу

Вправа

На рис. 1 наведено ієрархію комунікацій між членами колективу всередині організації, а у табл. 1 — відповідні характеристики, що визначають ефективність цих комунікацій. Беручи за основу послі­довність формування ефективності комунікацій, занесіть ці тверджен­ня у незаповнені прямокутники на рис. 1.

Результат діяльності групи

Залежить від

Залежить від

Залежить від

Рис. 1. Ефективність комунікацій всередині організації

Таблиця 1

Характеристики ефективності комунікацій в організації

Ефективність комунікацій на

кожному рівні управління

організацією залежить від:

— задоволення особистих потреб і виконання

очікувань, пов'язаних з належністю до групи;

— належності до групи;

— сили групової згуртованості;

— внутрігрупових комунікацій;

— ставлення керівництва до думок, які не узгоджуються з його поглядами;

— групової дисципліни і групової моралі;

— внутрігрупових емоцій