Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції із соціології рекламної діяльності для 2...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
468.99 Кб
Скачать

4. Комунікативна політика лідера: приклад ф. Рузвельта

Багато в чому позитивний образ політичного лідера, який сьогодні тиражується рекомендаціями, заснований на аналізі діяльності Франкліна Рузвельта на посаді Президента США. При цьому зазвичай відзначають, що саме він ввів практику безпосереднього звернення до рядових американців і роз'яснення вживаються урядом кроків. Так, на початку 1933 р., через тиждень після вступу на посаду, Ф. Рузвельт виступив по радіо зі своєю першою «бесідою біля каміна», в якій простими й дохідливими словами розповів про свою програму на найближчу перспективу. У пересічного виборця складалося враження, що уряд і особисто президент радяться з ним, залучають його до участі у вирішенні його власних проблем. При цьому, як відзначають біографи Рузвельта, «коли Рузвельт звертався до аудиторії зі словами« Друзі мої! », Неможливо було йому не вірити». Рузвельт ще в молодості проявив схильність до журналістики і одним з перших серед президентів оцінив можливості такого інформаційного засобу, як радіо, яке надає політику трибуну для майже пер ¬ персональні контактів з аудиторією, він став справжнім майстром «відточеною фрази, оратором, що не знав собі рівних серед політиків по дохідливості і простоті, вмінню захопити за собою маси ». «Бесіди біля каміна» Рузвельт проводив, якщо хотів отримати схвалення своїх дій з боку населення. Тоді він застосовував своє вміння користуватися займенником «ми»: «Мені було дуже приємно вловити нотку довіри у відгуках з усіх кінців країни. Довіра і мужність – це основне, що потрібно для виконання нашого плану ... Якщо ми будемо дер ¬ жатися разом, ми не потерпимо невдачу ». При цьому голос Рузвельта відповідав усім вимогам «радіофонічності»: приємний за тембром голос впевненого в собі спокійну людину.

Рузвельт не обмежувався виходами в радіоефір – двічі на тиждень організовував прес-конференції. За 12 років свого загального президентського терміну він провів більше тисячі прес-конференцій.

Саме за часів Рузвельта в штаті адміністрації Президента США з'явився спеціальний радник по зв'язках з громадськістю. Крім того, щоб, як він висловлювався, «адміністрація не втрачала зв'язку з реальністю», він створив спеціальну інфораціонную службу для збору і обробки думок його радіослу ¬ Шатель, реакцій на його радіовиступи (в Білий дім посту ¬ впало щоденно до 4 тис. листів ).

Зазначені вище особливості політичної діяльності Рузвельта на посаді Президента США численні дослідження ¬ ки вважають тими факторами (звичайно, крім виведення країни з депресії або обставин, пов'язаних з її участю у Другій світовій війні), які збільшили його популярність у населення; якщо першу виборчу кампанію він виграв з 22,8 млн голосів проти 15,7 млн, отриманих його противником Дж. Гувером, то при обранні на другий термін в 1936 р. за нього проголосували вже 27700000 американців, у той час як за його суперника Альфреда Лендона - 16,6 млн.

Це співвідношення голосів вельми симптоматично: можна стверджувати, що не відбулося перерозподілу голосів у сформованому політичному електораті. У наявності кількісного прирощення його. За рахунок кого це сталося? Може, за рахунок раніше індиферентного більшості – а це проблема, до якої ми ще неодноразово будемо звертатися? Не у свого Чи каміна, розмовляючи зі своїми співвітчизниками, Ф. Рузвельт придбав їх як активних «вибірників»? При цьому важливо відзначити, що за Рузвельта проголосувало найбільше число виборців за всю історію США.