Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВАТ В-цтво меблів.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
890.88 Кб
Скачать

Роздiл 1. Загальна характеристика організації

Загальна характеристика органiзації наведена у таблицi 1.

Таблиця1

Загальна характеристика меблевої фабрики

Параметр, який характери-зується

Зміст та особливості

Основні відмінності від інших організацій

Законодавча база заснування та функціонування організації

Участь у ЗЕД

1. Форма підприємства

ВАТ – вiдкрите акцiонерне товариство:

1. Учасники несуть відповідальність за зобов’язаннями товариства лише у межах вартості акцій даного товариства, які вони придбали.

2. Ведення справ ВАТ ведеться згідно рішень Ради акціонерів, де вісі рішення приймаються якщо за них проголосують акціонери, які в сумі володіють більше ніж 50% акцій. Акції товариства розповсюджуюються шляхом купiвлi – продажу.

ТзОВ – товариство з обмеженою вiдповiдальнiстю має статутний фонд, що подiлений на частки, розмiр яких визначається установчими документами. Учасники ТзОВ несуть вiдповiдальнiсть лише в межах їх внескiв у майно товариства.

Закон України “Про підприємництво”

Господарський Кодекс ”Про господарські товариства”

Закон України “Про підприємства в Україні”

Згідно Закону України “Про ЗЕД” меблева фабрика є субєктом зовнiшньо-економiчної дiяльностi та може самостiйно у визначених законодавством межах здiйснювати ЗЕД.

2. Профіль

Виробництво меблiв.

_____________

____________

Бере участь у зовнiшньо-економiчнiй дiяльностi шляхом надання послуг щодо виготовлення меблiв.

3. Види діяльності

Видами дiяльностi меблевої фабрики є:

- виготовлення меблiв на замовлення;

- виготовлення меблiв з натуральної сировини;

- постачання продукції в точки збуту;

- виготовлення меблiв з iнших видiв сировини;

- надання послуг

з ремонту меблiв;

- проведення виставок;

- доставка продукції замовникам.

У зв’язку iз запланованим розширенням обсягiв дiяльностi пiдприємства очiкується, що фабрика буде здiйснювати ще такi види дiяльностi:

- виготовлення паркету

- випуск шпаклiвки для меблiв.

______________

_____________

Меблева фабрика здiйснює такi види ЗЕД:

- iмпорт продукції на ринки Європи;

- виставки своєї продукції за кордоном.

4. Форма власності

Акцiонерна або колективна форма власностi, яка виникає на пiдставi добровiльного об’єднання майна громадян i юридичних осiб для створення кооперативiв, акцiонерних товариств, iнших громадських товариств i об’єднань передачi державних пiдприємств в оренду, викупу коллективами робiтникiв державного майна, перетворення державних пiдприємств в акцiонернi. Право колективної власностi здiйснюють вищi органи управлiння власника (збори акцiонерiв).

Право колективної власності, на відміну від приватної здійснюють вищі органи управління власника, суб'єктами права колективної власності є трудові колективи господарських товариств; також право колективної власності не може бути передано у спадщину. В державній формі власності, суб'єктоми якої єдержавні органи влади України.

______________

Власниками ВАТ також можуть бути iноземцi.

5. Внутрішнє середовище

1. Цiлi:

Довгостроковi: створення дочiрнiх пiдприємств на території України.

Середньостроковi: побудова нових цехiв з виробництва паркету.

Короткостроковi: оновлення верстатiв; пiдготовка проектно-кошторисовоi документації пiд запланованi проекти; набiр нових квалiфiкованих працiвникiв.

2. Структура управлiння органiзацiєю – лiнiйно-функцiональна. Вiдповiдає вимогам середовища функцiонування, але потребує вдосконалення. На сьогоднi у пiдпорядкуваннi в керiвника є 4 заступники, планується ввести ще 2 посади заступника, фактично iснує 4 управлiнськi служби, фактично є 6 виробничих пiдроздiлiв, але передбачено формування ще 3.

3.Завдання: розмiщення оголошень про наявнiсть вакантних посад; здiйснення провiрки цехiв; проведення перевiрки продукції .

4. Технологiя: випуск меблiв i вiдповiдної продукції , потребує вдосконалення щодо сучасних вподобань споживачiв.

5. Працiвники: спецiалiсти вiком вiд 23р., якi мають стаж роботи не менше нiж 2 роки i добре обiзнанi з технологiями фабрики i мають необхiдний досвiд. У зв’ку iз запланованим розширенням фабрика планує залучити додатково 35 чол. Рiзних професiй. Цей внутрiшнiй чнник загалом позитивно впливає на органiзацiю, хоча виявлену низьку квалiфiкацiю окремих працiвникiв.

6. Ресурси: меблева фабрика з метою забезпечення своєї дiяльностi у майбутньому квалiфiкованими кадрами здiйснює оплату за навчання деяких студентiв. Фабрика максимально використовує наявнi органiзацiйнi ресурси та потребує їх залучення ззовнi. Наявними ресурсами є: фiнанси, сировина, працiвники, технiчнi засоби.

6. Зовнішнє середовище

Фактори зовнiшньог осередовища прямого впливу:

1. Споживачi. У своїй дiяльностi фабрика орiєнтується на забезпечення потреб споживачiв, тому вона використовує працю висококласних спецiалiстiв, новiтню технiку та технологiю, що пiдвищує репутацiю даної фабрики серед споживачiв. При цьому основними группами споживачiв є такi групи: сiльське та мiське населення; фiрми та органiзації ; iндивiдуальнi замовники. Вплив цього фактора є максимально позитивним, бо iснує тенденцiя до зростання попиту на продукцiю фабрики.

2. Постачальниками є пiдприємства, з якими меблева фабрика уклала угоди про надання їй ремонтних послуг та постачання сировини. Спiвпраця з вiдповiдальними, обов’язковими та порядними постачальниками позитивно впливає на результати дiяльностi меблевої фабрики.

3. Конкурентами меблевої фабрики у цiй галузi є багато українських меблевих пiдприємств, якi ведуть конкурентну боротьбу за велику частину Українського ринку, i iноземнi пiдприємства, що мають велику частину ринку за кордоном i в Українi починають активно розвиватися. Загострення конкурентної боротьби на ринку негативно впливає на дiяльнiсть фабрики, постiйно змушуючи ї вживати оперативних заходiв, гнучко реагувати на дії конкурентiв, а для цього часто недостатньо матерiальних ресурсiв.

4. Державнi органи влади розробляють, формують i затверджують засади функцiонування органiзацiй в державi, зокрема, Державнв податкова органiзацiя. Фабрика керується у cвоїй дiяльностi правовими актами, що розробляються та затверджуються мiсцевими та всеукраїнськими органами державної влади. Необхiдно зазначити, що частi перевiрки органами державної влади дiяльностi пiдприємства, високий рiвень корупції у цих органах негативно впливають на дiяльнiсть меблевої фабрики.

5. Iнфраструктура. При здiйсненнi доставки продукції по територї України iнфраструктура негативно впливає на дiяльнiсть фабрики, через незадовiльний стан дорiг, що призводить до псування продукції пiд час перевезень, пришвидшується зношування автотранспорту.

6. Законодавчi акти визначають можливi види дiяльностi пiдприємства, вказують на обов’язки i права фабрики. Вони безпосередньо впливають на меблеву фабрику, оскiльки його дiяльнiсть базується на засадах таких законiв Укрвїни, як Господарський Кодекс України “Про господарськi товариства”. Постiйнi змiни у законодавствi, часто його суперечливiсть та неоднозначнiсть у трактуваннi значно ускладняють функцiонування меблевої фабрики.

7. Профспiлки, партії та iншi громадськi органiзації . На даннiй фабрицi профспiлки укладають з керiвництвом колективний договiр, у якому обумовлюються усi питання, пов’язанi з умовами, оплатою та органiзацiєю працi. Дана профспiлка має великий вплив на керiвникiв органiзації , що зумовлює постiйне пiклування пiдприємства про безпечнi умови працi, соцiальний захист. Партії є частиною державних органiв влади i, водночас, є творцями законодавчих актiв, на основi яких функцiонує фабрика.

8. Система економiчних вiдносин у державi має досить великий вплив. На сьогоднi фабрика функцiонує в ринкових умовах, а отже на засадах попиту i пропозиції , враховує дiяльнiсть конкурентiв.

9. Органiзації - сусiди в меблевоi фабрики вiдсутнi, тому на органiзацiю вони не впливають.

Фактории зовнiшнього середовища непрямого впливу:

1. Мiжнароднi події мають значний вплив на фабрику, бо вона функцiонує на мiжнародному ринку. Вплив цього фактора вiдбувається через споживачiв, конкурентiв та постачальникiв.

2. Мiжнародне оточення впливає через споживачiв, конкурентiв та постачальникiв помiрковано позитивно, бо продукцiя фабрики потрапляє на ринки сусiднiх держав.

3. Науково-технiчний прогрес має значний вплив, адже при використаннi у виробництвi нових технологiй пiдвищує якiсть продукції i знижує ї цiну. При цьому вплив вiдбувається через постачальникiв, конкурентiв та iнфраструктуру, а наявнiсть застарiлого обладнання на фабрицi вимагає здiйснення його оновлення та замiни вiдповiдно до сучасних характеристик.

4. Полiтичнi обставини на меблеву фабрику впливають негативно, оскiльки полiтична нестабiльнiсть у державi зумовлює зниження попиту серед споживачiв. Вплив фактора на органiзацiю вiдбувається переважно через споживачiв, державнi органи влади та законодавчi акти.

5. Соцiально-культурнi обставини. Iх вплив є позитивним через те, що доходи населення дозволяють купувати продукцiю данного пiдприємства. Впливає через споживачiв, державнi органи влади та законодавчi акти.

6. Рiвень технiки та технологї. Високий рiвень технiки та технологї на мiжнародних ринках зумовлює необхiднiсть оновлення обладнання органiзацї. Вплив фактора на органiзацiю вiдбувається через постачальникiв, конкурентiв, iнфраструктуру, i є негативним, бо фабрика дуже часто потребує оновлення свого обладнання.

7. Особливостi мiжнародних економiчних вiдносин. Впливають на фабрику негативно, оскiльки, продукцiя повинна вiдповiдати усiм технiчним, екологiчним та iншим вимогам. При цьому вплив вiдбувається через законодавчi акти, iнфраструктуру, конкурентiв тощо.

8. Стан економiки характеризує загальний стан розвитку економiки України i бажання iнших країн спiвпрацювати з пiдприємствами цiєї держави. Вiдсутнiсть новiтнього обладнання, низька якiсть обслуговування, незадовiльний рiвень iнфраструктури не приваблюють iноземних партнерiв. . Вплив фактора вiдбувається через постачальникiв, конкурентiв, iнфраструктуру, систему економiчних вiдносин у державi.

Роздiл 2. ФОРМУВАННЯ ФУНКЦIЙ МЕНЕДЖМЕНТУ НА ПIДПРИЄМСТВI