Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
69 (1).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
141.82 Кб
Скачать

6. Проблеми та перспективи розвитку та розміщення продуктивних сил

Японія, як і будь-яка інша країна має свої проблеми у розвитку та розміщенні продуктивних сил. Серед них такі їх види як екологічні проблеми, соціальні та проблема економічного спаду, що спостерігається в останні роки. Розглянемо ці три категорії детальніше.

Як один з найважливіших факторів формування та розвитку природних ресурсів, велике значення має екологічна ситуація в країні. В Японії проблема забруднення навколишнього середовища, яка була в значній мірі породжена наслідками гіпертрофованої урбанізації, особливо гостро стала у 70-х роках.

Незважаючи на велику кількість річок і озер в Японії відчувається дефіцит природних. Споживання води постійно зростає. Велику загрозу водним ресурсам представляє їх забруднення промисловими і сільськогосподарськими відходами. Рівень забруднення вже наближається до критичної межі. Особливо високий рівень забруднення річок у низинах і пригирлових частинах, а також прибережних морських вод. Значно знизилась прозорість морських вод. Взагалі, забруднення вод в основних районах риболовства вже призвело до значного зниження виловів.

Розширення відкритого видобутку корисних копалин призвело до росту площі, що не придатна для використання в господарській діяльності, нарощування теплової енергії - до поширення кислотних дощів, продовження бурхливої автомобілізації - до перетворення ряду міст у "смогополіси". Хоча 2/3 Японії вкрито лісами, лісові ресурси країни значно обмежені. Така ситуація склалася, як наслідок нещадної експлуатації лісового господарства.

Останніми роками уряд Японії впроваджує різноманітні заходи для поліпшення екологічної ситуації - були збільшені витрати на природоохоронні заходи. Стала впроваджуватися нові технології на екологічно шкідливих підприємствах. Значну ініціативу початку виявляти громадськість. Покращилося екологічна освіта і виховання молоді.

Ще одна важлива категорія - це соціальні проблеми, що впливають безпосередньо на трудові ресурси. Одними з найважливіших являються проблеми бідності та безробіття. У наш час рівень безробіття в Японії близько 4,7 відсотків (5,8 млн. чоловік). Загострення проблеми зайнятості у Японії зумовлено прискореної трансформацією промислової структури і ростом технічної оснащеності виробництва, роботизації. Японський уряд прийняв ряд заходів: за допомогою податкових пільг стимулювались приватні компанії до створення нових робочих місць, перекваліфікації своїх співробітників, залученню робітників на неповний робочий день, залученню капіталу в райони, із надлишком робочої сили. До того ж, держава виділяла кошти на те, щоб забезпечити пріоритетне створення підприємств в районах з підвищеною концентрацією робочої сили, взяла на себе витрати по переміщенню робочої сили. Така політика уряду Японії виявилась надзвичайно ефективною і попередила високі темпи зростання безробіття серед корінних мешканців, які можна спостерігати у Європі та США.

Бідними в Японії офіційно є особи, чий щорічний дохід не перевищує "межі бідності". Вона визначається виходячи з вартості товарів і послуг, необхідних для задоволення мінімальних життєвих потреб. Доходи понад третини бідняків Японії складають менш 50 відсотків суми, обумовленої як "межа бідності". Основну частину найбіднішого населення Японії в даний час складають жінки і діти.

Сповільнення темпів росту прийнято пов'язувати з інтенсифікацією використання головних факторів виробництва. Резерви росту за рахунок екстенсивного використання доступних факторів були вичерпані вже давно: надлишкової дешевої робочої сили немає ще з 70-х років, запас неосвоєних імпортних технологій закінчився тоді ж, надмірне навантаження на навколишнє середовище почало заважати бурхливій індустріалізації ще у 60-х роках. Відповідно поводять себе і такі показники використання ресурсів, як співвідношення капіталовкладень і темпів економічного росту і капіталомісткість продукції.

Роблячи висновки, потрібно сказати, що вирішення екологічних соціальних та економічних проблем дозволить Японії надовго залишатись в числі країн з найвищим розвитком продуктивних сил. Виходячи із загальних закономірностей маркетингових процесів можна спрогнозувати, що на початку ХХІ ст. в Японії виробництвами, що втрачають порівняльні переваги на постіндустріальній стадії окрім вищезазначених, стануть також суднобудування, літакобудування, виробництво побутових електротоварів „перших поколінь”, машинобудування для текстильної та швейної промисловості тощо. Незважаючи на фінансову кризу, урядові витрати на науку швидко зростають. В останньому довгостроковому прогнозі науково-технічного розвитку виробничі технології, а також технології зв'язку і інформації поступаються таким напрямам, як переробка відходів, захист навколишнього середовища, медицина, охорона здоров'я. Прогнозується, що після 2011 року відбудеться прорив в галузі технологій для масового виробництва високочастотних процесорів і блоків пам'яті, що здійснить суттєвий економічний вплив на Японію(Future Technology in Japan. Toward the Year 2025. Tokyo, June 1997).