Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова НЕ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
5.09 Mб
Скачать

2.1. Аналіз екологічної сфери

1.1. Показники водопостачання і водовідведення

Отже, обчисленні дані показники мають важливе значення для екологічного аналізу, оскільки темпи ланцюгового зростання мають напрям до зменшення і абсолютне значення має тенденцію до спадання. Таким чином, слід зауважити, що результати розрахунків дають статистичну характеристику споживання свіжої води в Україні та Росії , що є підставою для вироблення твердження про стійку тенденцію зменшення використання води. Вода –це необхідна умова існування всього живого на Землі. Реальну небезпеку складає не тільки кіль кісне погіршення води, але і масштабне погіршення її якості. Кількість спожитої води прямо пропорційно залежить від кількості населення країни та від к-сті працюючих підприємств.

1.2. Основні показники водопостачання і водовідведення

Отже, обчисленні показники мають важливе значення для екологічного аналізу. Таким чином, слід зауважити, що результати розрахунків дають статистичну характеристику про споживання води для виробництва Україні та Росії, свідчить про те, що головним фактором, який впливає на збільшення показників є прямо пропорційна залежність кількість діючих підприємств. І з графіків видно, що кількість підприємств в Росії значно більша, що і свідчить про великі обсяги використання води.

1.3. Основні показники водопостачання і водовідведення, (млн.м3)

Отже, в результаті проведеного аналізу, можна зазначити, що показники України і Росії відрізняються в десятки разів, а це означає, що к-сть громадянин і п-ємств Росії мають більший кількісний склад. Людство використовує все більше вод для забезпечення різноманітних потреб населення. Після виконання практичної роботи мною було встановлено, що споживання свіжої води в Україні та Росії зменшилося, внаслідок зменшення кількості населення, підприємств та ін.організацій.

1 .4. Викиди забруднюючих речовин та діоксиду вуглецю в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення, (млн. т.)

Перш за все потрібно відмітити, що діоксид вуглецю, впливає на зміну клімату.Однією з основних причин забруднення атмосферного повітря України та Росії є низький рівень оснащення джерел викидів пилогазоочисним обладнанням, відсутність установок по вловлюванню газоподібних сполук, а саме: діоксиду сірки, діоксиду азоту, діоксиду вуглецю, летючих органічних сполук та інших.Зазначені речовини надходять в повітря від котелень, які працюють на кам'яному вугіллі, асфальтобетонних заводів, фарбувальних виробництв, тощо.

Основними напрямами зменшення надходження забруднюючих речовин в атмосферне повітря є, насамперед виконання природоохоронних заходів, передбачених матеріалами у яких обгрунтовуються обсяги викидів забруднюючих речовин, переведення паливовикористовуючого обладнання на природний газ, впровадження сучасних технологій очищення промислових викидів.

1.5. Викиди забруднюючих речовин та діоксиду вуглецю в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення, (млн. т.)

|

Хімічна і нафтохімічна промисловість України та Росії, а саме викиди у повітря в хімічної промисловості відбуваються під час виробництва певних кислот , гумотехнічних виробів, фосфору, пластичних мас, барвників і мийних засобів, штучного каучуку, мінеральних добрив, розчинників (толуолу, ацетону, фенолу, бензолу), крекінгу нефти.

Екологічні негаразди України та Росії у галузі ускладнене експлуатацією роботи фізично застарілого устаткування (60% — експлуатується більш 10 років, до 20% — понад двадцять років, до 10% — понад 34). Що Відбулися останні роки катастрофи на хімічних підприємствах, у Уфі, Стерлитамаке, Томську, Ангарську, Салавате, Ставрополі, інших містах, постійні локальні вибухи і руйнувань об'єктів із до людських жертв, зараження атмосфери і інших об'єктів довкілля свідчать, що ситуація у галузі критична.

1 .6. Викиди забруднюючих речовин та діоксиду вуглецю в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення,(млн.т)

В останні роки обсяги викидів, скидів та утворення відходів в Україні та Росії істотно зменшилися, що більшою мірою пояснюється спадом виробництва і в меншому ступені здійсненням природоохоронних заходів. Через різноманітності технологічних процесів коксохімічне виробництвоє одним із найважчих для зниження негативного впливу нанавколишнє середовище. Основними джерелами шкідливих викидів в атмосферу в коксохімічному виробництві є отримання коксу, переробкагазів, що відходять і т.д.

На багатьох промислових підприємствах України, і зокрема,коксохімічного профілю склався низький рівень техногенної безпеки. Це проявляється в частих викиди шкідливих речовин в навколишнє середовище,збільшення кількості промислових відходів, зниження рівня надійностіоб'єктів, погіршення здоров'я населення, що проживає поблизу виробництв іт.д. Причинами такої ситуації є старіння основних фондів, відсутність або повільні темпи їх відновлення, низька якість проектноїдокументації, відсутність належного контролю стану об'єктів, засобівавтоматизації і захисту

1 .7. Викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення за регіонами та окремими населеними пунктами,(тис.т)

Як відомо від вирішення питання екології залежить не тільки здоров'я населення, а й подальше економічне зростання. Ні для кого не секрет, що в ряді промислово розвинених міст рівні вмісту шкідливих речовин у повітрі перевищують усі допустимі норми. В Москві в 2010 році обсяг викидів в атмосферу забруднюючих речовин, що відходять від стаціонарних джерел, за даними Росстату, склав 19.1 млн тонн, що вище рівня 2000 року на 1.6%,що свідчить про зростання кількості підприємств,які забруднюють навколишне середовище. Київ – це столиця України, великий культурний, історичний та торговельно-промисловий центр. Отже можна сміливо говорити, що Києву характерні всі екологічні проблеми, що притаманні всім великим містам. Це в першу чергу забруднення автотранспортом, зміни в складі атмосферного повітря, шумове забруднення, викиди хімічних речовин у атмосферу, забруднення токсичними відходами, проблема відходів.

Причина відсутності позитивної динаміки за викидами в Україні та Росії за останнім десятирічні - відставання необхідних темпів зростання інвестицій на охорону атмосфери від темпів зростання промислового виробництва, що викликає зростання забруднень повітря.

1.8. Викиди сполуки азоту в атмосферне повітря,(млн.т)

Збільшення вмісту в атмосфері України та Росії сполук азоту відбувається в основному за рахунок щорічного надходження в повітряне середовище окислів азоту, що утворюються при спалюванні мінерального палива в теплових двигунах, а також молекулярного азоту в процесі денітрифікації хімічних добрив у ґрунтах. Оксиди азоту знижують врожайність сільськогосподарських культур та «з'їдають» озон .

1.9. Викиди діоксиду сірки в атмосферу (млн.тон)

Основними токсичними компонентами, якими забруднюється повітря України та Росії від стаціонарних джерел, є діоксид сірки. Одним з найбільш великих і тими що важко піддаються отчистці забруднювачів атмосферного повітря, що викидаються головним чином енергетичними установками, є оксиди сірки. Причиною скидів в нижній шар атмосфери діоксиду сірки є продуктом згоряння котлів та печей. Також справляє шкідливий вплив на здоров'я людей, порушує процес фотосинтезу і дихання, викликає гострі та хронічні пошкодження листя.

1.10. Викиди оксиду вуглецю в атмосферу (млн.тон)

Основними токсичними компонентами, якими забруднюється повітря України та Росії від стаціонарних джерел, є оксид вуглецю.У містах на якість атмосферного повітря найбільший вплив здійснює автомобільний транспорт, тому основними забруднювачами тут є також оксид вуглецю, фенол та формальдегід

1.11. Викиди і утримання забруднюючих в атмосферу речовин,(млн.т)