Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Соц страх Тема 4 лекция.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
31.62 Кб
Скачать

4.3. Державний нагляду сфері управління коштами соціального страхування

Державний нагляд у сфері управління коштами загальнообов'язкового державного соціального страхування здійснює спеціально уповноважений Кабінетом Міністрів України центральний орган виконавчої влади. У разі покладання функцій державного нагляду у сфері загальнообов'язкового державного соціального страхування на кілька центральних органів виконавчої влади Кабінет Міністрів України визначає порядок відносин між ними з цих питань. Конкретний перелік центральних органів виконавчої влади, що здійснюють державний нагляд у зазначеній сфері, визначається у нормативно-правових актах з окремих видів загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Контроль за дотриманням страхувальниками та страховиками законів України про загальнообов'язкове державне соціальне страхування, інших нормативно-правових актів, виданих відповідно до них, здійснює держава. Страхувальники та страховики зобов'язані надавати посадовим особам органів державного нагляду за діяльністю страховиків усі документи та довідки, необхідні для здійснення ними функцій контролю.

Якщо страховиком прийнято рішення з порушенням страхового законодавства або страхувальник не виконує вимог цього законодавства, орган державного нагляду вказує на допущені порушення і встановлює термін для їх усунення. Якщо протягом цього терміну страховик або страхувальник не усуне порушень, незаконне рішення скасовується органом державного нагляду з подальшим відшкодуванням збитків за рахунок страховика або страхувальника. У двотижневий термін страховики або страхувальники можуть оскаржити рішення органу державного нагляду в суді.

Орган державного нагляду може вимагати скликання засідання правління цільового страхового фонду. Якщо ця вимога не буде виконана, орган державного нагляду може сам скликати і проводити засідання правління цільового страхового фонду.

За невиконання своїх обов'язків за рішенням органу державного нагляду члени правління цільового страхового фонду можуть бути позбавлені своїх повноважень.

У разі виявлення порушень чинного законодавства Мінпраці України:

  • вказує на допущені порушення та встановлює строк для їх усунення;

  • скасовує незаконне рішення, якщо порушення не усунуто в установлені строки;

  • може вимагати скликання позачергового засідання правління фонду, а якщо ця вимога не виконується, має право скликати та провести засідання правління;

  • порушує перед фондами питання про притягнення до відповідальності осіб, які допустили ці порушення, та про невідповідність займаній посаді таких осіб;

  • може ініціювати призначення проведення аудиторської перевірки діяльності фондів;

  • вживає інших заходів відповідно до законодавства.

З метою посилення державного нагляду у сфері загальнообов'язкового державного соціального страхування та забезпечення прозорості та публічності діяльності фондів соціального страхування обов'язковими публікації в офіційних виданнях Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України звітів фондів соціального страхування та Пенсійного фонду України, публічного представлення звітів та їх публікації в засобах масової інформації.

8