Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
рпс...блеать!!!!!!!!!!.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
35 Кб
Скачать
  1. Проблеми та перспективи розвитку економічних зв'язків та співробітництва України з країнами-членами Європейської співдружності.

1. Вектори інтеграційних процесів України різноманітні. Її геополітичний стан, рівень розвитку економіки і статус позаблокової держави відбивається на інтеграційних процесах. Перший вектор — співдружність Незалежних Держав (СНД).

Незважаючи на труднощі, якими супроводжується співробітництво членів СНД в його межах, ця організація має для України важливе значення. Що ж це за значення?

Для нас економічний простір СНД є потенційно широким ринком збуту наших товарів і джерело постачання необхідної сировини (особливо енергоносіїв), машин і обладнання, товарів широкого вжитку. На країни СНД припадає понад 40 % зовнішнього товарообігу України. Збереглося ще чимало виробничих зв´язків між підприємствами України і колишніх республік СРСР. Хоч і дуже повільно, але здійснюються просування до утворення економічного простору в межах СНД. Більшість країн має безвізовий режим, що полегшує вільне пересування робочої сили. Налагоджуються на новій ринковій основі виробничі й комерційні зв´язки між підприємствами країн-членів, розвивається співробітництво в кредитно-фінансовій сфері.

Зовнішньоекономічна діяльність України з країнами СНД регулюється національним законодавством і Статутом СНД.

2. Назвіть, будь ласка, головні особливості відносин України з країнами — членами Співдружності незалежних держав. Хто являється основним партнером України у веденні зовнішньої політики?

Головною особливістю відносин України з країнами — членами Співдружності незалежних держав є висока їх залежність від позаекономічних, суто політичних чинників. Друга особливість відносин України з іншими країнами СНД пов'язана з повільним перебігом економічних реформ у цьому регіоні. Ще однією особливістю співробітництва України з країнами цього регіону с непропорційне регіональне спрямування її зовнішньоекономічних зв'язків із домінуванням у них одного партнера — Росії. РФ посідає перше місце серед зовнішньоторговельних партнерів України — 32,7 % у 2010 р. (6.6 % -ФРН. 3,8 % — Туркменістан та США. 3.6 % — Туреччина та 3,4 % — Італія). Ще показовішим є провідне становище РФ серед торговельних партнерів із СНД — питома вага Росії в загальному торговельному обороті України з державами цього регіону у 2010 р. досягала 74.5 %. тоді як частка Туркменістану становила 8,7 %. Білорусі — 7,0 %, Казахстану — 3.9 %, Узбекистану — 2,3 %, а на інші п'ять членів ціп організації припадало всього 3,6%.

Таким чином, у сучасних умовах економічна складова відносин "Україна — СНД" фактично зводиться до взаємин двох країн — України та Росії.

3. Як можна згуртувати відносини України з снд за сукупністю геополітичних факторів?

За сукупністю геополітичних факторів відносини України з СНД можна згрупувати таким чином:

• відносини з Росією, яка домінує на теренах СНД та у відносинах з Україною;

• відносини з іншими членами Євразійського економічного співтовариства:

• відносини з так званою групою ГУУАМ (Грузія. Україна. Узбекистан, Азербайджан, Молдова), яка в цьому складі сформувалася у квітні 1999 р. у Вашингтоні, під час відзначення 50-річчя НАТО.

Дещо осібно розвиваються відносини з Вірменією, яка в багатьох вимірах дотримується позиції членів Митного союзу, та Туркменістаном, який дедалі активніше ігнорує співробітництво в межах СНД.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]