Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Особливості оподаткування підприємств туристичн...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
64.51 Кб
Скачать

Виїзний туризм

Прямі договори

1) ПДВ нараховують на базу оподаткування, оскільки суму його винагороди не застережено з постачальниками турпродукту

2) Оподаткування поставок: різниця між вартістю туру і сумою витрат на його створення (придбання). Це відбувається через те, що постачальник турпослуг зареєстрований за межами України і місце постачання знаходиться теж за межами України.

Посередницькі договори

1) База оподаткування – сума винагороди туроператора, перерахована (нарахована) іноземним постачальником тур послуг (тур продукту) (у тому числі шляхом утримання тур оператором зі сплачених туристом коштів).

2) Дата виникнення податкових зобов’язань – визначається за першою подією:

- або за датою підписання акта наданих послуг з іноземним партнером,

- або за датою перерахування іноземним партнером суми винагороди (утримання винагороди туроператором).

Особливості оподаткування пдв турагента

Згідно ПКУ туристичний агент – особа, яка згідно з умовами цивільно-правового договору, укладеного з туристичним оператором, придбаває туристичний ваучер (путівку) або проводить посередницькі операції з його постачання від імені та/або за дорученням туристичного оператора туристам або іншим туристичним агентам.

Туристичні агенти - юридичні особи, а також фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які здійснюють посередницьку діяльність з реалізації туристичного продукту туроператорів та туристичних послуг інших суб'єктів туристичної діяльності, а також посередницьку діяльність щодо реалізації характерних та супутніх послуг.

Турагент, здійснюючи діяльність на підставі договору доручення, отримує як дохід від своєї діяльності комісійну винагороду, яку одразу залишає собі. Кошти, сплачені туристами за турпродукт, за вирахуванням комісійної винагороди є для турагента транзитними.

1) Турагенти працюють тільки за посередницькими договорами.

2) Базою оподаткування є комісійна винагорода турагента.

3) Турагентам у посередницьких договорах слід указувати розмір винагороди + ПДВ, а суму винагороди в акті наданих послуг указувати в загальній сумі і з розбиттям на суму без ПДВ і суму ПДВ.

4) Суму вхідного ПДВ за турпродуктом (за податковою накладною туроператора) турагенти не включають до податкового кредиту.

Особливості оподаткування туристичним збором

Туристичний збір належить до системи місцевих податків і зборів. Порядок його нарахування регулюється розділом ХІІ ПКУ "Місцеві податки і збори".

Ставка збору може бути встановлена в межах 0,5% -1% від вартості проживання (ночівлі) за винятком ПДВ. У вартість проживання не включаються витрати на харчування та побутові послуги.

Платниками збору є: громадяни України, іноземці, особи без громадянства, які прибувають на територію адміністративно-територіальної одиниці, на якій діє рішення сільської, селищної та міської ради про встановлення туристичного збору, і отримують послуги з тимчасового проживання (ночівлі) із зобов`язанням залишити місце перебування у зазначений термін.

Платниками збору не є особи, які:

а) проживають, в тому числі на умовах договорів найму, в селі, селищі чи місті, радами яких встановлено такий збір;

б) особи, які прибули у відрядження;

в) інваліди, діти-інваліди та особи, які супроводжують інвалідів I групи або дітей-інвалідів (не більше одного супроводжуючого);

г) ветерани війни;

д) учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС;

е) особи, які прибули за путівками та курсівками в санаторії та пансіонати.

Податкових агентів визначають місцеві ради своїм рішенням. Ними можуть бути:

а) адміністрації готелів, кемпінгів, мотелів, гуртожитків для приїжджих та інші установами готельного типу, санаторно-курортні установи;

б) квартирно-посередницькими організації, які направляють неорганізованих осіб на поселення в будинки (квартири), що належать фізичним особам на праві власності або на праві користування за договором найму;

в) юридичні особами або фізичними особами - підприємці, уповноважені сільською, селищною або міською радою робити збір на умовах договору, укладеного з відповідною радою.

Порядок сплати збору:

1) податкові агенти стягують збір при наданні послуг тимчасового проживання.

2) збір сплачується до місцевих бюджетів авансовими внесками до 30 числа (включно) кожного місяця (у лютому до 28 (29) включно).

Базовий податковий (звітний) період дорівнює календарному кварталу.

Суми нарахованих щомісячних авансових внесків відображаються у квартальній податковій декларації. Остаточна сума збору, обчислена відповідно до податкової декларації за звітний квартал (з урахуванням фактично внесених авансових платежів), сплачується у строки, визначені для квартального податкового періоду.