Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПСИХОЛОГІЯ.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
34.39 Кб
Скачать

РІВЕНЬ С12Проаналізуйте психологічні досягнення і труднощів другого періоду дитинства

Вважаю,що другий період дитинства є вирішальним у духовному,фізичному та психологічному розвитку людини.

Його поділяють на молодший, середній (підлітковий) і старший (юнацький) вікові періоди, кожен з яких має свої особливості.

-молодший шкільний вік

Головними досягненням цього періоду є особистісна рефлексія; інтелектуальна рефлексія.,Оборотне мислення. Труднощі ж цього віку заключаються в тому,що в Цьому віці ше наявний егоцентризм і часом його дуже тяжко позбудитися.З другого ж боку дитина вчиться узагальнювати,прогнозувати .

- середній шкільний вік

У цьому віці закладається багато рис характеру, властивих конкретній особистості, виробляється вміння контролювати власну поведінку, здатність керувати собою, своїми вчинками і настроєм. Людина стає особистістю в результаті самовиховання. У цей період формуються моральні якості людини, її цілеспрямованість. Під впливом авторитету дорослих і навколишнього середовища формується характер.

Труднощами цього періоду можуть бути ,на мою думку,фізіологічні зміни,які впливають на несформовану психіку дитину,тому дітей у цьому віці необхідно підтримувати та намагатися зрозуміти.

-старший шкільний вік.

Провідна діяльність - інтимно-особистісне спілкування з однолітками. Ця діяльність є своєрідною формою відтворення між однолітками тих відносин, які існують серед дорослих людей, формою освоєння цих відносин. Відносини з однолітками більш значущі, ніж з дорослими, відбувається соціальне відособлення підлітка від своєї генеалогічної сім'ї.

З другого боку дитина стикається з проблемою того,що фізично вона вже так би мовити людина,здатна до почуттів,як і інтимних так і фізичних,але в соціальному плані поки що дитина не має ніякої значущості.Тому цей період є складним через невизначеність.

13. Обґрунтуйте необхідність існування дитячих організацій для адекватного психічного розвитку дітей молодшого шкільного віку

На мою думку ,існування дитячих організацій є необхідним.На це мені здається є багато причин.

Провідною діяльністю дитини в такому віці є вчення, а дуже часто навчання у школі і вчення не зовсім збігаються .Тому щоб вчення стало дійсно таки провідною діяльністю дитини,його потрібно організувати належним чином.Для цього власне і потрібно створювати подібні організації,в яких вчення збігалося з грою.Іншими словами,це мають бути такі організації ,де діток навчали б граючись з ними.

Діти в такому віці вони як губка,вони хочуть багато знати,читати,але й гратися.

Тому для того щоб дитина адекватно розвивалась у психічному плані,треба необхідно створювати подібні організації.Тому шо всі ми добре розуміємо,що досвічений педагого або психолог може краще підібрати комплекс ігор який допоможе розвинути психіку,допомогти дитині,від розвитку чийого залежить власне наше майбутнє.

43. Психологія підліткового сленгу.

Не є секретом те,що виховуючи сучасного підлітка, багато батьків стикаються з величезною кількістю проблем. Однією з таких проблем є активне використання підліткового сленгу. Мова сучасної молоді буквально забруднена жаргонізмами. На думку лінгвістів, молодіжний сленг існував завжди. Цікавим також є той факт, що границі між сленгом,арго ,феньою або жаргонами зараз є майже непомітними .Психологи називають кілька причин, за якими підліток починає вживати у своїй промові сленг і ненормативну лексику. Деякі з них: 1. Елементарна бідність лексикону дитини. Сучасні діти величезну кількість часу проводять за комп'ютером, дивляться телевізор, спілкуються з однолітками. І все рідше читають класичну літературу. Чи варто дивуватися, що дитині для вираження думок не вистачає словникового запасу? 2. Потреба підлітка у прихованій від офіційної мовної культури формі існування. Піти від соціального контролю у вікову групу, зробити так, щоб не плутали з іншими, відокремитися не лише територіально, але й знаковими системами, - ось  що стає глибинно привабливим для підлітків. Виникає особливий тип спілкування, неприпустимий у звичайному житті, сленг. 3. Прагнення до різноманітності. Дитина висловлює таким чином протест, не бажаючи приймати правила, придумані дорослими. Підліток відчуває непереборне бажання виділитися, шокувати.  Як реагувати батькам, які зіткнулися з тим, що їхнє чадо буде вживати той чи інший дивний, шокуючий вислів? Незважаючи на зовнішні і внутрішні протиріччя, які існують в міжособистісних взаєминах між дорослими та підлітками, останні відчувають потребу в спілкування з дорослими. Особливо сприятливим видом спілкування є довірливе, нерегламентоване спілкування, коли дорослий виступає в якості друга.

РІВЕНЬ В

8. Перерахуєте і поясніть основні навчальні дії.

Навчальні дії – це такі перетворення дидактичного матеріалу, які в кінці кінців призводять до розв’язання навчальної задачі (до відкриття даного об’єкта).       Навчальні дії: перетворення, моделювання, контроль і оцінка

а) перетворення умов завдання з метою виявлення загального відношення досліджуваного об'єкта;

б) моделювання виділеного відношення у предметній, графічній або буквеної формі;

в) перетворення моделі відношення для вивчення властивостей в «чистому вигляді» ;

г) побудова системи приватних завдань, що вирішуються загальним способом;

д) контроль за виконанням попередніх дій;

і) оцінка засвоєння загального способу як результату вирішення даної задачі.

РІВЕНЬ А

16. Проаналізуйте види відносин у групі.