Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Управління фінансами.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
30.55 Кб
Скачать

Лекція 14 управління фінансами й організація фінансового контролю на регіональному рівні

План

1. Управління фінансовим контролем органами місцевого самоврядування

2. Управління процесами надходження і використання регіональних бюджетів місцевого рівня органами виконавчої влади

3. Фінансовий контроль і основні методи його здійснення

4. Управління фінансовим контролем у системі Державного Казначейства

5. Порядок здійснення фінансового контролю головною державною податковою адміністрацією і державною контрольно-ревізійною службою

1. Управління фінансовим контролем органами місцевого самоврядування

В Україні фінансова діяльність органів місцевого самоврядування регулюється центральною владою. Ця діяльність регламентується чинним законодавством, а також Указами Президента України, Постановами Кабінету Міністрів України, актами Міністерства фінансів України. Центральна влада законодавчо регламентує повноваження місцевого самоврядування в галузі бюджету; створення позабюджетних, валютних і цільових фондів; здійснення фінансово-кредитних відносин; управління фінансами комунальних підприємств; встановлення місцевих податків і зборів.

У питаннях регулювання доходів і витрат бюджетів місцевого самоврядування зберігається його підпорядкованість по вертикалі регіональним органам влади, а останніх, у свою чергу, органам центральної влади. Такий принцип організації бюджетної системи продовжує зберігатися.

Основні інструменти регулювання:

  • нормативи відрахувань у місцеві бюджети різних рівнів від регульованих доходів;

  • бюджетні дотації і субсидії з державного бюджету і бюджету вищого рівня в бюджети більш низького рівня;

  • міжбюджетні взаєморозрахунки.

Потреби створення фінансових основ місцевого самоврядування зумовлюють необхідність реформ міжбюджетних відносин в Україні. Варто стабілізувати дохідні джерела місцевих бюджетів в обсягах, достатніх для виконання покладених на них зобов’язань і відповідальності щодо фінансування послуг населенню. Це може бути зроблено за рахунок закріплення за місцевими бюджетами їх дохідних джерел на довгостроковій основі.

Нині має місце інша практика державного регулювання доходів місцевого самоврядування.

Управління місцевими фінансовими органами здійснюється за принципом подвійного підпорядкування. Його суть полягає в тому, що фінансовий орган підкоряється „по вертикалі” вищому фінорганові, і по „горизонталі” – голові державної адміністрації.

Основні задачі місцевих органів влади в галузі фінансів спрямовані на складання і виконання місцевих бюджетів, забезпечення контролю за цільовим, раціональним, економічним і ефективним використанням бюджетних коштів, створення належних фінансових умов для виконання функцій місцевими державними адміністраціями, органами місцевого самоврядування і їхніми виконавчими органами.

2. Управління процесами надходження і використання регіональних бюджетів місцевого рівня органами виконавчої влади

Контроль за виконанням місцевого бюджету здійснює Верховна Рада Автономної Республіки Крим і місцеві ради, що самостійно визначають організаційні форми здійснення такого контролю.

Органи державної виконавчої влади і виконавчі органи місцевих рад разом з органами Міністерства фінансів України здійснюють контроль за станом надходження доходів у відповідний бюджет і правильністю використання підприємствами, установами й організаціями виділених їм з цих бюджетів асигнувань.

Органи державної виконавчої влади і виконавчі органи місцевих рад вищого рівня здійснюють контроль за виконанням бюджету відповідними виконавчими органами нижчого рівня, виходячи з вимог діючого законодавства і рішень органів державної виконавчої влади, рад і їхніх виконавчих органів вищого рівня, прийнятих у межах їхньої компетенції. У випадку якщо бюджетні субвенції, виділені бюджетові нижчого територіального рівня, не витрачені у встановлений термін або вони використовуються не за цільовим призначенням, субсидування припиняється, а виділені кошти підлягають поверненню до бюджету, з якого вони були отримані.

Верховна Рада Автономної Республіки Крим, місцеві ради і їх постійні комісії можуть у процесі виконання бюджету потребувати від відповідного виконавчого органа, його фінансових і інших органів, органів управління позабюджетними фондами будь-якої інформації, пов’язаної з виконанням бюджету. Порядок і терміни надання такої інформації визначаються відповідними радами. Вони також можуть прийняти рішення про залучення аудитора для проведення перевірки виконання бюджету.

Порушеннями законодавства про бюджетну систему України є:

  • використання коштів державного бюджету на цілі, не передбачені Законом України про Державний бюджет України, або в обсягах, що перевищують межу витрат, затверджених законодавством;

  • використання коштів республіканського бюджету Автономної Республіки Крим, місцевих бюджетів на цілі, не передбачені рішеннями про затвердження республіканського бюджету Автономної Республіки Крим і місцевих бюджетів, або перевищують межі витрат, затверджених визначеними нормативними актами;

  • невиконання умов пропорційного скорочення витрат щодо незахищених статей бюджету, якщо Верховна Рада України прийняла рішення про пропорційне скорочення;

  • невиконання умов пропорційного фінансування витрат усіх рівнів;

  • видання органами державної виконавчої влади і посадовими особами нормативних і розпорядницьких актів, що змінюють доходи і витрати бюджету всупереч винятковій компетенції Верховної Ради України щодо встановлення обов’язкових платежів і витрат Державного бюджету України;

  • недотримання термінів бюджетного процесу;

  • порушення інших правил і процедур, установлених законодавством України щодо порядку споживання коштів бюджетів, які приводять до незаконних витрат;

  • незастосування мір до підлеглих органів і осіб, що здійснили визначені цією статтею порушення.

За наведені порушення службові особи органів державної виконавчої влади несуть дисциплінарну, адміністративну і кримінальну відповідальність відповідно до діючого законодавства.