Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Part2.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
337.92 Кб
Скачать
  1. Принципи діяльності сільськогосподарських кооперативів.

Кооперативи створюються і здійснюють свою діяльність за такими принципами:

  1. Добровільність членства фізичних і юридичних осіб в кооперативі та безперешкодний вихід з нього;

  2. Обов'язкова трудова участь членів у діяльності виробничого кооперативу;

  3. Обов'язкова участь членів у господарській діяльності обслуговуючого кооперативу;

  4. Відкритість і доступність членства для тих, хто визнає статут кооперативу, бажає користуватися послугами цього кооперативу та у разі потреби погоджується брати участь у фінансуванні його на умовах, встановлених статутом кооперативу;

  5. Демократичний характер управління, рівні права у прийнятті рішень за правилом "один член кооперативу - один голос";

  6. Обмеження виплат часток доходу на паї;

  7. Розподіл доходу між членами кооперативу відповідно до їх участі в діяльності кооперативу;

  8. Контроль членів кооперативу за його роботою в порядку, передбаченому статутом цього кооперативу.

  1. Порядок створення сільськогосподарських кооперативів.

Кооператив створюється його засновниками на добровільних засадах. Засновниками кооперативу можуть бути громадяни України та юридичні особи, зареєстровані в Україні. Рішення про створення кооперативу приймається його установчими зборами. Чисельність членів кооперативу не може бути меншою ніж три особи.

Державна реєстрація кооперативу здійснюється в порядку, передбаченому для державної реєстрації суб'єктів підприємницької діяльності. Кооператив вважається створеним і набуває прав юридичної особи з дня його державної реєстрації. Кооператив має самостійний баланс, поточні та вкладні (депозитні) рахунки в установах банків, печатку із своїм найменуванням. Відмова у державній реєстрації кооперативу може бути оскаржена в судовому порядку.

Статут кооперативу є основним правовим документом, що регулює його діяльність. У статуті визначаються: найменування кооперативу та його місцезнаходження; предмет мета діяльності; порядок вступу до кооперативу і виходу з нього; порядок визначення розміру та порядок внесення вступного внеску і паю; склад засновників кооперативу; права і обов'язки членів кооперативу; органи управління, порядок їх формування і компетенція; формування неподільного та інших фондів; форми трудової участі та оплати праці членів виробничого кооперативу та форми господарської участі членів обслуговуючого кооперативу; розподіл доходів кооперативу; співвідношення між кооперативними виплатами і виплатами на паї; умови реорганізації та ліквідації кооперативу. До статуту можуть включатися й інші положення, пов'язані з особливостями діяльності кооперативу, що не суперечать законодавству України.

Статут кооперативу приймається засновниками на установчих зборах, зміни та доповнення до нього вносяться загальними зборами його членів. Повідомлення про зміни та доповнення до статуту надсилаються до органу, що зареєстрував кооператив, у тижневий термін з часу їх внесення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]