Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Part2.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
337.92 Кб
Скачать

Тема 6: Правове регулювання ведення

особистих селянських господарств

  1. Історичні та законодавчі основи ведення особистих селянських господарств.

  2. Поняття та ознаки особистих селянських господарств.

  3. Правовий режим земельних ділянок, які використовуються для ведення особистих селянських господарств.

  4. Правовий режим майна, яке використовується для ведення особистих селянських господарств.

  5. Правовий статус членів особистих селянських господарств.

  6. Припинення ведення особистих селянських господарств.

  1. Історичні та законодавчі основи ведення особистих селянських господарств

Особисте селянське господарство (ОСГ) ототожнюється з особистим підсобним господарством (ОПГ).(Державний комітет України із земельних ресурсів (лист N 14-22-4/2080 від 05.04.2002). Історично так склалось, що ведення підсобного господарства давало змогу селянам, іншим категоріям громадян забезпечувати себе та членів своєї сім'ї додатково продукцією сільськогосподарського виробництва для власного споживання. Такі підсобні господарства велися спочатку на присадибних земельних ділянках, і їх ведення не регламентувалось чинним законодавством. У юридичній літратурі такі особисті підсобні господарства розглядалися як форма дрібнотоварного виробництва сільськогосподарської продукції громадянами в основному для особистого (сімейного) споживання на присадибних і інших наданих для цих цілей земельних ділянках у вільний від основної роботи час1. Особисте селянське господарство існувало в двох основних формах: ОПГ колгоспників (членів колгоспного двору) і ОПГ робітників і службовців. Правовий статус ОПГ колгоспників, принаймні членський склад колгоспного двору, режим майна і порядок його спадкування, визначався ст. 120-127 та ст. 563 Цивільного кодексу УРСР 1963 р. Проте вказані норми втратили силу на підставі Закону від 16 грудня 1993 р.

ЗК України в редакції від 13 березня 1992 р. передбачив можливість надання громадянам спеціально для ведення особистого підсобного господарства земельних ділянок безоплатно у власність, в межах населених пунктів, у розмірах, вказаних у земельно-облікових документах, або надання безоплатно у власність у розмірі не більше 0,6 гектара. За бажанням громадян їм додатково могли надаватися земельні ділянки у користування. Загальна площа цих ділянок не повинна була перевищувати 1 гектара. Збільшення розмірів земельних ділянок до 2 гектарів могло провадитись за погодженням з обласною Радою народних дерутатів.

ЗК України 2001 р. вперше передбачив такого суб’єкта аграрних та земельних відносин, як особисте селянське господарство (ст. 33). Розвиток положень щодо особистого селянського господарства відбулось в спеціальному Законі України «Про особисте селянське господарство» від 15 травня 2003 р.2.

Разом з тим законодавець в ст.37 ЗК України передбачив, що приватні несільськогосподарські підприємства, установи та організації можуть набувати у власність або оренду землі сільськогосподарського та іншого призначення для ведення підсобного господарства. Державні та комунальні несільськогосподарські підприємства, установи та організації можуть набувати в оренду землі сільськогосподарського та іншого призначення для ведення підсобного господарства.

У даному випадку ці підсобні господарства мають бути структурними підрозділами відповідних юридичних осіб. Продукція яка вирощується на цих земельних ділянках виробляється безпосередньо для задоволення потреб цих викладених вище юридичних осіб. Зокрема, поля на яких вирощуватиметься сільськогосподарська продукція з метою її використання для потреб столової підприємства будуть територіальною базою та засобом виробництва підсобного господарства цього підприємства.

  1. Поняття та ознаки особистих селянських господарств

Особисте селянське господарство - це господарська діяльність, яка проводиться без створення юридичної особи фізичною особою індивідуально або особами, які перебувають у сімейних чи родинних відносинах і спільно проживають, з метою задоволення особистих потреб шляхом виробництва, переробки і споживання сільськогосподарської продукції, реалізації її надлишків та надання послуг з використанням майна особистого селянського господарства, у тому числі й у сфері сільського зеленого туризму.

Звідси, можна виділити наступні ознаки ОСГ:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]