Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА 8 мар.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
145.41 Кб
Скачать
  1. Рівні каналу розподілу

Канали розподілу можна охарактеризувати за числом рівнів, з яких вони складаються. Рівень каналу розподілу – це будь-який посередник, який виконує роботу з наближення товару і права власності на нього до кінцевого споживача. Оскільки визначену роботу виконують і сам виробник, і кінцевий споживач, вони теж входять до складу каналу. Довжину каналу позначають за числом наявних у ньому проміжних рівнів. Ширина каналу – кількість посередників на кожному рівні каналу.

Вироб-ник

Канал нульового рівня

Спожи-вач

Одно-рівневий канал

Спожи-вач

Спожи-вач

Роздрібний торговець

Вироб- ник

ик

Двох-рівневий канал

Вироб- ник

Оптовий торговець

Роздрібний торговець

Трьохрі-вневий канал

Дрібно-оптовий торговець

Спожи-вач

Вироб- ник

Оптовий торговець

Роздрібний торговець

Рис. 2. Приклади каналів розподілу різних рівнів

Канал нульового рівня (прямого маркетингу) складається з виробника, що продає товар безпосередньо споживачам. Три основних способи прямого продажу – торгівля через комівояжерів фірми («Эйвон»), телемаркетинг і посилкова торгівля (Клуб сімейного дозвілля), а також торгівля через належні виробнику фірмові магазини.

Однорівневий канал містить у собі одного посередника. На споживчих ринках ним звичайно буває роздрібний торговець, агент зі збуту чи брокер.

Дворівневий канал містить у собі двох посередників. На споживчих ринках такими посередниками стають оптові і роздрібні торговці.

Трьохрівневий канал містить у собі трьох посередників. Між оптовим і роздрібним торговцями звичайно існує дрібний оптовик. Дрібні оптовики купують товари у великих оптових торговців і перепродують їх невеликим підприємствам роздрібної торгівлі, яких великі оптовики не обслуговують (м’ясна промисловість).

Існують канали і з більшою кількістю рівнів, але вони зустрічаються рідше. З точки зору виробників, чим більше рівнів має канал розподілу, тим менше безпосередніх контактів зі споживачем він має і тим нижче ступінь його контролю за просуванням продукції до кінцевого споживача.

Кількість рівнів каналу розподілу визначається видом товару, галузевою належністю, розмірами ринку тощо.

Довжина КР споживчих і промислових товарів відрізняється: найдовші КР споживчих товарів. Промислові канали короткі, що пояснюється: меншою кількістю споживачів, вищою географічною концентрацією, самими товарами, враховуючи їх складність, що потребують контактів виробника і споживача.

КР послуг коротші за КР споживчих товарів, це пояснюється їхнім нематеріальним характером, який вимагає особистих контактів споживача і постачальника послуг. Щоб охопити широко розкидану аудиторію, фірми повинні вдало розмістити свої представництва (лікарні розташовують в центрі регіону, школи будують поруч з місцями проживання дітей, яким треба вчитися).