Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тренінг звіт.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
346.11 Кб
Скачать

Зміст

ВСТУП 3

1 ОГЛЯД СУЧАСНИХ ОПЕРАЦІЙНИХ СИСТЕМ СЕРВЕРІВ 5

1.1 Поняття сервер 5

1.2 Windows Server 2003 8

Продукти, в яких використовується Windows Server 2003 9

1.4 Linux Server 12

2. ІНДИВІДУЛЬНЕ ЗАВТАННЯ 14

2.1 Встановлення FTP сервера на Ubuntu 11.04 15

2.2 Написання сценарію bash 21

ВИСНОВКИ 24

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ 25

ВСТУП

Сучасній людині важко уявити собі життя без різних засобів зв’язку. Пошта, телефон, радіо та інші комунікації перетворили людство в єдиний “живий” організм, змусивши його обробляти величезний потік інформації. Підручним засобом для обробки інформації став комп’ютер.

Однак масове використання окремих, не взаємозв’язаних комп’ютерів породжує ряд серйозних проблем: як зберігати використовувану інформацію, як зробити її загальнодоступною, як обмінюватися цією інформацією з іншими користувачами, як спільно використовувати дорогі ресурси (диски, принтери, сканери, модеми) декільком користувачам. Рішенням цих проблем є об’єднання комп’ютерів у єдину комунікаційну систему – комп’ютерну мережу.

Комп’ютерна мережа – це система розподіленої обробки інформації між комп’ютерами за допомогою засобів зв’язку.

Комп’ютерна мережа являє собою сукупність територіально рознесених комп’ютерів, здатних обмінюватися між собою повідомленнями через середовище передачі даних.

Передача інформації між комп’ютерами відбувається за допомогою електричних сигналів, які бувають цифровими та аналоговими. У комп’ютері використовуються цифрові сигнали у двійковому вигляді, а під час передачі інформації по мережі – аналогові (хвильові). Частота аналогового сигналу – це кількість виникнень хвилі у задану одиницю часу. Аналогові сигнали також використовуються модеми, які двійковий ноль перетворюють у сигнал низької частоти, а одиницю – високої частоти.

Комп’ютери підключаються до мережі через вузли комутації. Вузли комутації з’єднуються між собою канали зв’язку. Вузли комутації разом з каналами зв’язку утворюють середовище передачі даних. Комп’ютери, підключені до мережі, у літературі називають вузлами, абонентськими пунктами чи робочими станціями. Комп’ютери, що виконують функції керування мережею чи надають які-небудь мережеві послуги, називаються серверами. Комп’ютери, що користуються послугами серверів, називаються клієнтами.

Кожен комп’ютер, підключений до мережі, має ім’я (адресу). Комп’ютерні мережі можуть обмінюватися між собою інформацією у вигляді повідомлень. Природа цих повідомлень може бути різна (лист, програма, книга і т.д.). У загальному випадку повідомлення по шляху до абонента-одержувача проходить декілька вузлів комутації. Кожний з них, аналізуючи адресу одержувача в повідомленні і володіючи інформацією про конфігурацією мережі, вибирає канал зв’язку для наступного пересилання повідомлення. Таким чином, повідомлення «подорожує» по мережі, поки не досягає абонента-одержувача.

Метою даного завдання є більш детально дослідити операційні системи Windows та Linux які використовуються при налаштуванні сервера. Налаштувати FTP сервер на OC сімейства Linux. Та виконати індивідуальне завдання.

1 Огляд сучасних операційних систем серверів

1.1 Поняття сервер

Поняття «сервер» — у комп'ютерній термінології термін може стосуватися окремого комп'ютера чи програми. Головною ознакою в обох випадках є здатність машини чи програми переважну кількість часу працювати автономно, без втручання людини реагуючи на зовнішні події відповідно до встановленого програмного забезпечення. Втручання людини відбувається під час встановлення серверу і під час його сервісного обслуговування. Часто це роблять окремі адміністратори серверів з вищою кваліфікацією.

Сервер як комп'ютер — це службовий комп'ютер у локальній чи глобальній мережі, що забезпечує функціонування мережі, всі або частину її функцій.

Сервер як програма — програма, що надає деякі послуги іншим програмам (клієнтам). Зв'язок між клієнтом і сервером зазвичай здійснюється за допомогою передачі повідомлень, часто через мережу, і використовує певний протокол для кодування запитів клієнта і відповідей сервера. Серверні програми можуть бути встановлені як на серверному, так і на персональному комп'ютері, щоразу вони забезпечують виконання певних служб (наприклад, сервер баз даних чи веб-сервер).

Комп'ютер або програма, що установлена на цьому комп'ютері, здатні автоматично розподіляти інформацію чи файли під керуванням мережної ОС або у відповідь на запити, прислані у режимі on-line користувачами, і таким чином надавати послуги іншим комп'ютерам мережі (клієнтам).

Класифікація серверів

Залежності від функціонального призначення розрізняють:

  • сервери друку

  • файлові сервери (англ. File server)

  • проксі-сервери

  • FTP-сервери

  • Web-сервери

  • DNS-сервери

  • сервери баз даних

  • термінальні сервери

Сервер друку — мережний пристрій (комп’ютер), який дає змогу підключати кілька принтерів для створення єдиного вузла друку та сортування документів у разі великого документообігу.

Файловий-сервер — вузол мережі, на якому зберігаються файли даних, доступні всім користувачам. Файл-сервер не бере участі у виконанні додатків. Файл (або його частина) передається на робочу станцію, а після оброблення дані копіюються на файл-сервер. Він може не лише виконувати основні функції, а й бути засобом для спільного використання периферійних пристроїв. Мережі з файл-сервером мають два основні недоліки. По-перше, не забезпечується одночасний доступ користувачів, який передбачає зміну одних і тих же даних (файл, який редагує один користувач, блокується і стає недоступним для запису іншими). По-друге, за великої кількості запитів до файл-сервера продуктивність мережі знижується.

Проксі-сервер — служба у комп’ютерних мережах , що надає клієнтам можливість виконувати не прямі запити до інших мережних ресурсів, переважно за протоколом HTTP. Спочатку клієнт підключається до проксі-сервера і запитує потрібний ресурс (наприклад, файл), розташований на іншому сервері. Потім проксі-сервер або підключається до зазначеного сервера й одержує ресурс, або повертає ресурс із власного кешу. У деяких випадках запит клієнта чи відповідь сервера може бути змінена проксі-сервером. Також проксі-сервер проводить кешування на диску, відвіданих клієнтами web-сторінок (з можливістю перегляду в режимі offline). Засобами проксі-сервера можна організувати систему заборон.

FTP-сервер — програмний засіб, що надає доступ до файлів за протоколом передачі файлів FTP. Даний протокол дає можливість користувачу завантажувати двійкові і текстові файли з (на) FTP-сервера, що підтримує протокол FTP. При розгляді FTP, як сервісу Інтернет, мають на увазі не просто протокол, а саме сервіс — доступ до файлів, які знаходяться у файлових архівах.

Веб-сервер — це набір програм, який забезпечує обмін даними засобами протоколу передачі гіпертексту (HTTP — Hyper Text Transfer Protocol). У широкому розумінні під веб-сервером розуміють набір апаратних і програмних засобів, що забезпечують функціонування веб-вузла.

Налаштування такого роду сервісів забезпечить функціонування Інтернет-сервера певного закладу.

Сервери баз даних. В більшості випадків, сервер бази даних є сервер, на якому встановлена система управління базою даних (СУБД, Database management system, DBMS) на основі мови SQL (Structured Query Language - мова структурованих запитів).

Клієнтський комп’ютер посилає свій SQL-запит на сервер бази даних, який, у свою чергу, звертається в наявну базу даних для обробки цього запиту, а потім повертає результати обробки на клієнтський комп’ютер.

У позначенні “сервер бази даних” термін “сервер” може відноситися як до самого комп’ютера, використовуваного як цей сервер, так і до програмного забезпечення СУБД, як, наприклад, пакет Microsoft SQL Server.

Термінальний сервер (англ. terminal server) — сервер, що надає клієнтам обчислювальні ресурси (процесорний час, пам'ять, дисковий простір) для вирішення завдань. Технічно термінальний сервер — надпотужний комп'ютер (або кластер), підключений до мережі з термінальними клієнтами — у котрих є, як правило, малопотужні або застарілі робочі станції або спецрішення для доступу до термінального сервера. Термінальний сервер служить для віддаленого обслуговування користувача з наданням робочого столу.

1.2 Windows Server 2003

Windows Server 2003 (кодова назва при розробці — Whistler Server, внутрішня назва — Windows NT 5.2) — операційна система родини Windows NT від компанії Microsoft, розроблялась для роботи на серверах. Побачила світ 24 квітня 2003 року.

Windows Server 2003 є розвитком Windows 2000 Server і серверним варіантом операційної системи Windows XP. Спочатку Microsoft планувала назвати цей продукт «Windows .NET Server» з ціллю просунути свою нову платформу Microsoft .NET. Але у подальшому ця назва була відкинута, щоб не викликати невірну уяву про .NET на ринку програмного забезпечення.

Windows Server 2008 — наступна серверна версія Windows NT, котра повинна у подальшому замінити Windows Server 2003.

Windows Server 2003 взагалі розвиває функції, закладені у попередній версії системи — Windows 2000 Server. На це вказувала і версія NT 5.2 ядра системи (NT 5.0 для Windows 2000). Нижче приведені деякі найбільш яскравих змін по зрівнянню із Windows 2000 Server.

Підтримка .NET

Windows Server 2003 — перша із операційних систем Microsoft, яка надходить до користувача з оболонкою .NET Framework. Це дає системі виступати у ролі сервера застосунків для платформи Microsoft .NET без встановлення додаткового програмного забезпечення.

Покращення Active Directory

Windows Server 2003 містить такі покращення для Active Directory — служби каталогів, вперше з'явившись у Windows 2000:

Можливість перейменування домену Windows NT Active Directory після його розгортання.

Спрощені зміни схеми Active Directory — наприклад, відключення атрибутів і класів.

Покращений інтерфейс користувача для управління каталогом (стало можливо, наприклад, переміщувати об'єкти шляхом їх перетаскування і водночас міняти властивості декількох об'єктів).

Покращені засоби управління групової політики, включаючи програму Group Policy Management Console.

Безпека

Згідно із заявами Microsoft, у Windows Server 2003 більше уваги було надано безпеці системи. Тепер система інсталюється у максимально обмеженому вигляді, без додаткових служб, що зменшує поверхню атаки. У Windows Server 2003 також ввімкнено програмний фаєрвол Internet Connection Firewall. У подальшому до системи було випущено пакет оновлення, який повністю зосереджений на підвищення безпеки системи і містить декілька додаткових функцій для захисту від атак. Відповідно до американського стандарту безпеки Trusted Computer System Evaluation Criteria (TCSEC) система Windows Server 2003 відноситься до класу безпеки С2 — Controlled Access Protection