Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УДК_zrazok_2012_FF_Rivne_stud.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
1.97 Mб
Скачать

4

ВАРІАНТ № 1

11

РОБОТА З БАЗОЮ ДАНИХ. СОРТУВАННЯ

Завдання

1. Перейменувати базу даних Магазин “Країна іграшок” на “"Малятко"”. Доповнити базу даних ще тридцять шістьма подібними записами про продаж товарів у місті Бережани за такі місяці: січень, лютий, березень.

2. Відсортувати базу даних "Малятко"” за полями:

а) Назва;

б) Філія + Місяць;

в) Місяць + Філія + Назва.

№ 12

РОБОТА З БАЗОЮ ДАНИХ. ВИБІРКА ЗА КРИТЕРІЄМ

Завдання

Використовуючи команди: автоматичну (AutoFilter) і роширену фільтрацію (AdvancedFilter) відобразити записи, що задовольняють умову:

а) Товари, що продаються у мережі “"Малятко"”;

б) 12 найприбутковіших товарів;

в) 8 найнеприбутковіших товарів;

г) Закупівельна ціна товару більша від 120 грн.;

д) Кількість проданого товару від 30 до 60 грн.;

е) Роздрібна ціна товару у філії Бережани не більша 142 грн.;

є) Товари, реалізовані у місяці березень або січень;

ж) Список філій даної мережі “"Малятко"”;

з) Список товарів, назва яких містить літеру “в”;

и) Список товарів, яких продали найменше, за місяць лютий.

№ 13

КОНСОЛІДАЦІЯ ДАНИХ

Завдання

1. Створити у папці групи файл, який назвати Бережани.xls. 2. Скопіювати у файл Бережани.xls із файлу Прізвище_Назва групи_a.xls лист baza.

3. Перейти на другий лист, оформити лист згідно зразка, скопіювати лише дані про продаж товарів за Січень місяць у філії Бережани, назвати лист – Січень.

4. Скопіювати лист Січень ще на чотири листи, які назвати відповідно Лютий, Березень, Квартал, Прибуток. Листи Лютий, Березень заповнити відповідними даними із листа baza. На листах Квартал, Прибуток залишити лише заголовки рядків і стовпчиків. Запам’ятати цей файл Бережани.xls.

5. Запам’ятити цей файл Бережани.xls відповідно як Львів.xls, Рівне.xls, Тернопіль.xls.

6. З листа baza на відповідні листи у кожному з цих файлів скопіювати дані за вказані місяці конкретної філії.

7. Створити на листі Квартал робочої книги Бережани.xls консоліду­ю­чу таблицю Середнє значення за фізичним розміщенням.

8. Створити на листі Квартал робочої книги Рівне.xls консолідуючу таблицю Мінімальна розрібна ціна за фізичним розташуванням із зв’язуванням консолідованих даних з вихідними.

9. На листах березень і січень робочої книги Тернопіль.xls поміняти місцями рядки 12 і 5, та стовпчики Закупівельна ціна і Прибуток. Доповнити новими даними.

10. Створити на листі Квартал робочої книги Львів.xls консолідуючу таблицю Максимальний прибуток за заголовками рядків і стовпчиків із зв’язуванням консолідованих даних з вихідними.

11. Створити на листі Прибуток кожної робочої книги Бережани.xls, Тернопіль.xls, Рівне.xls, Львів.xls консолідуючу таблицю Загальна Сума за заголовками рядків і стовпчиків із зв’язуванням консолідованих даних з вихідними, у якій відображено буде загальний прибуток і загальну кількість проданого товару за перший квартал відповідною філією.

12. На листі Підсумок робочої книги Прізвище_Назва групи_a.xls (Додати новий лист і назвати його Підсумок) створити консолідуючу таблицю за заголовками рядків і стовпчиків із зв’язуванням консолідованих даних з вихідними, у якій відображено буде загальний прибуток і загальну кількість проданого товару за перший квартал мережею “"Малятко" (консолідуюча таблиця Загальна Сума пов’яже дані листів Прибуток робочих книг Бережани.xls, Тернопіль.xls, Рівне.xls, Львів.xls ).

№ 14

ПІДСУМКИ

Завдання

1. Визначити найприбутковіший товар і середню кількість проданого товару.

2. Яку загальну кількість товару і якого виду продано фірмою “"Малятко"” за квартал і за окремі місяці?

3. Який прибуток отримано кожною філією і фірмою “"Малятко"” за кожен місяць і за квартал?

4. Яка середня роздрібна ціна кожного товару по філіях?

ФУНКЦІЇ БАЗИ ДАНИХ.

Завдання.

1. Знайти у базі даних “"Малятко"середню закупівельну ціну товару, проданого за лютий місяць філією Бережани.

2. Знайти у базі даних “"Малятко"загальну кількість товару, проданого за січень місяць філією Рівне.

№ 15

ПОБУДОВА ЗВЕДЕНИХ ТАБЛИЦЬ

Завдання

1. На основі бази даних “"Малятко"” побудувати зведену таблицю на новому листі з назвою PivotTable; при цьому вібраим підсумкову функцію Count (Кол-во значений) (Таблиця 1).

2. Скопіювати побудовану таблицю. Визначити:

1) скільки видів товару пропонує фірми “"Малятко"” (Таблиця 2);

2) загальну кількість товару, проданого кожною філією фірми “"Малятко"” (Таблиця 3);

3) яку частку становить кількість товару, проданого кожною філією фірми від загальної кількості товару, реалізованої даною фірмою “"Малятко"” (Таблиця 4);

4) загальний прибуток, отриманий філіями фірми “"Малятко"Бережани, Тернопіль, Рівне + Львів разом (Таблиця 5);

5) за який місяць продано найбільше товару (Таблиця 6).

3. Скопіювати побудовану таблицю 1. Відобразити динаміку росту прибутку по місяцях (Таблиця 7).

4. Скопіювати побудовану таблицю 1. Вибрати інформацію про продаж товарів по місяцях фірми “"Малятко"” у філіях фірми “"Малятко"” (у звичайній формі (Таблиця 8), у формі перехресної таблиці (Таблиця (9)).

5. Скопіювати зпобудовану таблицю 9 та відформатувати її одним із типів авто­форматів.

6. На основі таблиці 9 побудувати діаграму на листі Chart.

7. Скопіювати побудовану таблицю 9. Визначити загальну вартість проданого товару у філії Бережани за березень місяць (таблиця 10).

№ 17

ОБЧИСЛЕННЯ ВІДСОТКІВ

Завдання 1

1. Фірма "Цукрові заводи" реалізувала в січні 180 тонн цукру за ціною 2 грн. 80 коп. за кілограм і одержала 17% прибутку. Який прибуток (в гривнях) отримала фірма?

2. Портфель цінних паперів включає 20 облігацій, номінальна ціна яких 50 грн., і 70 облігацій, номінальна ціна яких 100 грн. Облігації першого виду приносять власникові 12% прибутку в рік, другого - 9% прибутку в рік. Обчисліть, скільки відсотків річного прибутку отримає власник даного портфеля від усіх вхідних у нього облігацій.

3. Валова виручка, американської корпорації за рік склала $ 800 000, виробничі витрати корпорації рівні $ 180 000. Корпорація взяла позику, у банку $ 300 000 під 5% річних. Амортизація устаткувань дорівнює $ 22 000. Обчисліть суму податків, яку повинна оплатити корпорація. (Ставка податку від оподаткованого прибутку: до $ 50 000 - 15%, від $ 50 000 до $ 75 000 - 25%, більше $ 75 000 - 34%).

Завдання 2

1. Фермер придбав трактор, ціна якого 15 000 грн., сплативши відразу 6 000 грн. і отримавши на іншу суму кредит на 2 роки 6 місяців, який він повинний погасити рівними сплатами по півріччях. Чому дорівнює кожна сплата, якщо кредит виданий під 8% річних (простих)?

2. Пан Петров має вексель на 15 000 грн., термін якого 1 липня. Він хоче врахувати його 1 березня того ж року в банку, проста облікова ставка якого 7%. Яку суму отримає пан Петров за цей вексель? Яку суму отримає пан Петров, якщо термін цього векселя 1 липня наступного року?

3. Пан Гаврилов повинний сплатити пану Сороці 20 000 грн. у наступний термін: 5 000 грн. через 2 роки, 5 000 грн. через 3 роки і ще 10 000 грн. через 5 років, рахуючи від даного моменту. Пан Гаврилов запропонував змінити контракт, зобов'язавшись платити 10 000 грн. через 3 роки і ще 10 000 грн. через 4 роки від даного моменту. Чи еквівалентні ці контракти, якщо на гроші нараховуються 5% річних (простих). Якщо контракти не еквівалентні, то який з них вигідніше для пана Сороки?

Завдання 3

1. Клієнт поклав у банк 1 000 грн. Яка сума буде на рахунку клієнта за умови j+=5% через 8 років?

2. Визначити ставку складних відсотків ic еквівалентну ставці: a) j2=10%, б) j6=10%, в) j12=10%, г) j=10%.

3. Банк враховує векселя по складній обліковій ставці f4= 8%. Яка реальна прибутковість цієї операції?

ВАРІАНТ № 2

11

РОБОТА З БАЗОЮ ДАНИХ. СОРТУВАННЯ

Завдання

1. Перейменувати базу даних Магазин “Країна іграшок” на “"Мама"”. Доповнити базу даних ще тридцять шістьма подібними записами про продаж товарів у місті Бучач за такі місяці: січень, лютий, березень.

2. Відсортувати базу даних "Мама"” за полями:

а) Назва;

б) Філія + Місяць;

в) Місяць + Філія + Назва.

№ 12

РОБОТА З БАЗОЮ ДАНИХ. ВИБІРКА ЗА КРИТЕРІЄМ

Завдання

Використовуючи команди: автоматичну (AutoFilter) і роширену фільтрацію (AdvancedFilter) відобразити записи, що задовольняють умову:

а) Товари, що продаються у мережі “"Мама"”;

б) 11 найприбутковіших товарів;

в) 9 найнеприбутковіших товарів;

г) Закупівельна ціна товару більша від 114 грн.;

д) Кількість проданого товару від 29 до 59 грн.;

е) Роздрібна ціна товару у філії Бучач не більша 136 грн.;

є) Товари, реалізовані у місяці лютий або березень;

ж) Список філій даної мережі “"Мама"”;

з) Список товарів, назва яких містить літеру “к”;

и) Список товарів, яких продали найбільше, за місяць січень.

№ 13

КОНСОЛІДАЦІЯ ДАНИХ

Завдання

1. Створити у папці групи файл, який назвати Бучач.xls. 2. Скопіювати у файл Бучач.xls із файлу Прізвище_Назва групи_a.xls лист baza.

3. Перейти на другий лист, оформити лист згідно зразка, скопіювати лише дані про продаж товарів за Січень місяць у філії Бучач, назвати лист – Січень.

4. Скопіювати лист Січень ще на чотири листи, які назвати відповідно Лютий, Березень, Квартал, Прибуток. Листи Лютий, Березень заповнити відповідними даними із листа baza. На листах Квартал, Прибуток залишити лише заголовки рядків і стовпчиків. Запам’ятати цей файл Бучач.xls.

5. Запам’ятити цей файл Бучач.xls відповідно як Львів.xls, Рівне.xls, Тернопіль.xls.

6. З листа baza на відповідні листи у кожному з цих файлів скопіювати дані за вказані місяці конкретної філії.

7. Створити на листі Квартал робочої книги Бучач.xls консоліду­ю­чу таблицю Середнє значення за фізичним розміщенням.

8. Створити на листі Квартал робочої книги Львів.xls консолідуючу таблицю Мінімальна закупівельна ціна за фізичним розташуванням із зв’язуванням консолідованих даних з вихідними.

9. На листах лютий і березень робочої книги Рівне.xls поміняти місцями рядки 11 і 9, та стовпчики Роздрібна ціна і Прибуток. Доповнити новими даними.

10. Створити на листі Квартал робочої книги Тернопіль.xls консолідуючу таблицю Максимальний прибуток за заголовками рядків і стовпчиків із зв’язуванням консолідованих даних з вихідними.

11. Створити на листі Прибуток кожної робочої книги Бучач.xls, Рівне.xls, Львів.xls, Тернопіль.xls консолідуючу таблицю Загальна Сума за заголовками рядків і стовпчиків із зв’язуванням консолідованих даних з вихідними, у якій відображено буде загальний прибуток і загальну кількість проданого товару за перший квартал відповідною філією.

12. На листі Підсумок робочої книги Прізвище_Назва групи_a.xls (Додати новий лист і назвати його Підсумок) створити консолідуючу таблицю за заголовками рядків і стовпчиків із зв’язуванням консолідованих даних з вихідними, у якій відображено буде загальний прибуток і загальну кількість проданого товару за перший квартал мережею “"Мама" (консолідуюча таблиця Загальна Сума пов’яже дані листів Прибуток робочих книг Бучач.xls, Рівне.xls, Львів.xls, Тернопіль.xls ).

№ 14

ПІДСУМКИ

Завдання

1. Визначити найприбутковіший товар і середню кількість проданого товару.

2. Яку загальну кількість товару і якого виду продано фірмою “"Мама"” за квартал і за окремі місяці?

3. Який прибуток отримано кожною філією і фірмою “"Мама"” за кожен місяць і за квартал?

4. Яка середня роздрібна ціна кожного товару по філіях?

ФУНКЦІЇ БАЗИ ДАНИХ.

Завдання.

1. Знайти у базі даних “"Мама"середню роздрібну ціну товару, проданого за січень місяць філією Бучач.

2. Знайти у базі даних “"Мама"загальний прибуток, отриманий за березень місяць філією Львів.

№ 15

ПОБУДОВА ЗВЕДЕНИХ ТАБЛИЦЬ

Завдання

1. На основі бази даних “"Мама"” побудувати зведену таблицю на новому листі з назвою PivotTable; при цьому вібраим підсумкову функцію Count (Кол-во значений) (Таблиця 1).

2. Скопіювати побудовану таблицю. Визначити:

1) скільки видів товару пропонує фірми “"Мама"” (Таблиця 2);

2) загальну кількість товару, проданого кожною філією фірми “"Мама"” (Таблиця 3);

3) яку частку становить кількість товару, проданого кожною філією фірми від загальної кількості товару, реалізованої даною фірмою “"Мама"” (Таблиця 4);

4) загальний прибуток, отриманий філіями фірми “"Мама"Бучач, Рівне, Львів + Тернопіль разом (Таблиця 5);

5) за який місяць продано найбільше товару (Таблиця 6).

3. Скопіювати побудовану таблицю 1. Відобразити динаміку росту прибутку по місяцях (Таблиця 7).

4. Скопіювати побудовану таблицю 1. Вибрати інформацію про продаж товарів по місяцях фірми “"Мама"” у філіях фірми “"Мама"” (у звичайній формі (Таблиця 8), у формі перехресної таблиці (Таблиця (9)).

5. Скопіювати зпобудовану таблицю 9 та відформатувати її одним із типів авто­форматів.

6. На основі таблиці 9 побудувати діаграму на листі Chart.

7. Скопіювати побудовану таблицю 9. Визначити загальну вартість проданого товару у філії Бучач за лютий місяць (таблиця 10).

№ 17

ОБЧИСЛЕННЯ ВІДСОТКІВ

Завдання 1

1. Фірма "Цукрові заводи" виробила в березні 215 тони цукру і реалізувала 170 тонн. Обчисліть, скільки відсотків березневої продукції реалізувала фірма.

2. Портфель цінних паперів включає 20 облігацій, номінальна ціна яких 50 грн., і 70 облігацій, номінальна ціна яких 100 грн. Облігації першого виду приносять власникові 12% прибутку в рік, другого - 9% прибутку в рік. На скільки відсотків прибуток, отриманий власником портфеля цінних паперів від облігацій другого виду більше, ніж прибуток, отриманий ним від облігацій першого виду?

3. Фірма з продажу верхнього одягу в Парижі на протязі року закупила верхній одяг на суму $ 220 000, взявши ці гроші в кредит у банку під 12% річних. Витрати на доставку й організацію торгівлі в роздріб склали 21% вартості. Весь товар було продано за $ 300 000. Обчисліть, яку суму податку повинна заплатити фірма. (Ставка податку від оподаткованого прибутку: до $ 50 000 - 15%, від $ 50 000 до $ 75 000 - 25%, більше $ 75 000 - 34%).

Завдання 2

1. Пан Іванов купує в магазині телевізор, ціна якого 450 грн. На всю цю суму він отримує кредит, який повинний погасити за два роки рівними щоквартальними сплатами. Чому дорівнює кожна сплата, якщо магазин дає кредит під 6% річних (простих)?

2. Компанія з виробництва радіоапаратури отримала в комерційному банку позику в 90 000 грн. на два роки під простий дисконт, рівний 12% у рік. Яку суму буде винна банкові компанія, якщо вона отримає позику під 12% річних (простих)? Що вигідніше компанії: узяти позику під простий дисконт чи під прості відсотки?

3. Пан Гаврилов повинний сплатити пану Сороці 20 000 грн. у наступний термін: 5 000 грн. через 2 роки, 5 000 грн. через 3 роки і ще 10 000 грн. через 5 років, рахуючи від даного моменту. Пан Гаврилов запропонував змінити контракт, зобов'язавшись заплатити 10 000 грн. через 3 роки від даного моменту, решту грошей - через 4 роки.. Яку суму повинен сплатити пан Гаврилов за новим контрактом через 4 роки, щоб новий контракт був еквівалентний початковому, якщо на гроші нараховуються 5% річних (простих).?

Завдання 3

1. Клієнт поклав у банк 1 000 грн. Яка сума буде на рахунку цього клієнта через 1 рік, якщо банк нараховує відсотки по ставці: a) j1=5%; б) j6=5%; в) j12=5%; г) j360=5%; д) j=5%?

2. Яку суму треба покласти до банку, що виплачує безперервні відсотки по ставці j=7%, щоб через 10 років на рахунку було 5 000 грн.

3. Банк враховує векселя по складній обліковій ставці dс=6%. По якій обліковій ставці fm цей банк повинний враховувати векселя, щоб прибуток банку не змінився, якщо: a) m=2, б) m=4, в) m=12?

ВАРІАНТ № 3

11

РОБОТА З БАЗОЮ ДАНИХ. СОРТУВАННЯ

Завдання

1. Перейменувати базу даних Магазин “Країна іграшок” на “"Пізнайко"”. Доповнити базу даних ще тридцять шістьма подібними записами про продаж товарів у місті Дрогобич за такі місяці: січень, лютий, березень.

2. Відсортувати базу даних "Пізнайко"” за полями:

а) Назва;

б) Філія + Місяць;

в) Місяць + Філія + Назва.

№ 12

РОБОТА З БАЗОЮ ДАНИХ. ВИБІРКА ЗА КРИТЕРІЄМ

Завдання

Використовуючи команди: автоматичну (AutoFilter) і роширену фільтрацію (AdvancedFilter) відобразити записи, що задовольняють умову:

а) Товари, що продаються у мережі “"Пізнайко"”;

б) 10 найприбутковіших товарів;

в) 20 найнеприбутковіших товарів;

г) Закупівельна ціна товару більша від 108 грн.;

д) Кількість проданого товару від 28 до 58 грн.;

е) Роздрібна ціна товару у філії Дрогобич не більша 130 грн.;

є) Товари, реалізовані у місяці січень або лютий;

ж) Список філій даної мережі “"Пізнайко"”;

з) Список товарів, назва яких містить літеру “ж”;

и) Список товарів, закупівельна ціна яких найільша, за місяць березень.

№ 13

КОНСОЛІДАЦІЯ ДАНИХ

Завдання

1. Створити у папці групи файл, який назвати Дрогобич.xls. 2. Скопіювати у файл Дрогобич.xls із файлу Прізвище_Назва групи_a.xls лист baza.

3. Перейти на другий лист, оформити лист згідно зразка, скопіювати лише дані про продаж товарів за Січень місяць у філії Дрогобич, назвати лист – Січень.

4. Скопіювати лист Січень ще на чотири листи, які назвати відповідно Лютий, Березень, Квартал, Прибуток. Листи Лютий, Березень заповнити відповідними даними із листа baza. На листах Квартал, Прибуток залишити лише заголовки рядків і стовпчиків. Запам’ятати цей файл Дрогобич.xls.

5. Запам’ятити цей файл Дрогобич.xls відповідно як Львів.xls, Рівне.xls, Тернопіль.xls.