Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
крим процес.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
1.77 Mб
Скачать

105. Перегляд судових рішень за нововиявленими обставинами. Підстави, строки перегляду. Особи, які мають право порушити питання про перегляд судового рішення.

Частини (етапи) перегляду судових рішень в порядку виключного провадження у зв’язку з нововиявленими обставинами

1. Порушення прокурором провадження у зв’язку з ново-виявленими обставинами.

1) Для порушення провадження необхідна наявність відповідних приводів і підстав. Приводами є: заяви (клопотання) засудженого, його захисника, потерпілого, цивільного позивача, цивільного відповідача, їх представників; повідомлення підприємств, установ, організацій, посадових осіб; повідомлення в пресі; явка з повинною особи, яка заявила про скоєння нею злочину, за який засуджена інша особа або свідка, який раніше давав неправдиві показання; безпосереднє виявлення прокурором відомостей про нововиявлені обставини.

Клопотання про перегляд судового рішення за формою і змістом повинне відповідати вимогам, що пред’являються до апеляції (ст. 350 КПКУ).

Підставою для проведення розслідування за нововиявленими обставинами є достатні дані, що вказують на існування нововиявлених обставин, і які негативно вплинули на раніше винесене рішення.

2) Отримавши заяву (чи інший привід) про перегляд справи у зв’язку з нововиявленими обставинами, прокурор з метою її перевірки вправі витребувати справу із суду. За результатами її розгляду прокурор своєю мотивованою постановою, приймає одне з таких рішень:

а) призначає розслідування справи (тобто порушує провадження) – якщо під час перевірки будуть виявлені підстави для порушення провадження за нововиявленими обставинами;

б) відмовляє в цьому – коли такі підстави не будуть виявлені. Постанова про відмову в розслідуванні нововиявлених обставин може бути оскаржена вищестоящому прокуророві.

2. Проведення спеціального розслідування нововиявлених обставин.

1) Розслідування нововиявлених обставин провадиться за правилами, встановленими КПКУ для проведення досудового слідства, прокурором особисто або через органи дізнання чи слідчих.

Таке розслідування провадиться не тільки для встановлення або підтвердження відповідних обставин, а також і для того, щоб встановити наявність (або відсутність) причинного зв’язку між нововиявленою обставиною і прийнятим раніше рішенням суду, коли, наприклад, буде встановлено, що завідомо неправдиві показання свідків не потягли за собою постановлення незаконного і необґрунтованого вироку, провадження повинно бути закрито.

Строк розслідування нововиявлених обставин в законі не вказується. При його визначенні потрібно орієнтуватися на загальний строк провадження дізнання (ст. 108 КПКУ) і досудового слідства (ст. 120 КПКУ). Початком обчислення цього строку слід вважати день порушення провадження, закінченням – день складання відповідним прокурором подання і направлення його з матеріалами розслідування в суд або день винесення постанови про закриття провадження.

2) Закінчивши розслідування нововиявлених обставин, районний, міський прокурор:

а) при наявності підстав для відновлення справи направляє її разом з матеріалами розслідування або вироком, що набрав законної сили, яким винні у зловживанні або фальсифікації доказів у справі уже засуджені, і своїм висновком відповідно прокуророві області, АРК міст Києва чи Севастополя, військовому прокурору (на правах прокурора області), який і вирішує питання про принесення подання до апеляційного суду про відновлення розгляду справи у зв’язку з нововиявленими обставинами. Справи, в яких вирок винесено апеляційним судом направляються Генеральному прокурору України, який вирішує питання про принесення такого подання до касаційного суду;

б) при відсутності підстав для відновлення справи прокурор своєю мотивованою постановою закриває провадження. Про це рішення повідомляються заінтересовані особи і їм забезпечується можливість його оскарження вищестоящому прокуророві.