Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 6. Попит і пропозиція.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
200.19 Кб
Скачать

3. Умови досягнення та види ринкової рівноваги

Дослідження попиту і пропозиції окремо дають можливість з’ясувати, по якій ціні буде продано або куплено певну кількість благ або іншими словами, яку кількість благ можна купити або продати.

Проте дана інформація не дає відповіді на запитання, яка ж ціна встановлюється на ринку. Для отримання відповіді необхідно дані про попиті пропозицію звести в єдину систему. При цьому можливими є три варіанти:

  1. Відсутність ринку – ціни, при яких величина попиту дорівнює величині пропозиції відсутні. Причиною відсутності ринку є перевищення мінімальної величини пропозиції над максимальною величиною попиту.

  2. Ринкова нерівновага – це такий стан ринку, коли при існуючій ціні пропозиція не дорівнює величині попиту.

  3. Ринкова рівновага – це такий стан ринку, коли при існуючій ціні пропозиція дорівнює величині попиту.

Відповідну ціну називають рівноважною ціною, а відповідну кількість рівноважною кількістю.

Даний графік вважають символом ринку як системи неокласичних ідей та курсу мікроекономіка, тому даний графік називають ринковим, класичним або мікроекономічним хрестом. Дана модель вперше запропонована Маршалом, передбачає рівновагу в точці.

В реальному житті трапляються також випадки рівноваги на проміжку:

1. Рівноважній ціні відповідає рівноважна кількість, яка може коливатися в рамках певного проміжку.

2. Певна рівноважна кількість відповідає рівноважній ціні, яка коливається в межах рівноважного проміжку.

4. Причини, види та наслідки ринкової нерівноваги

Нерівновага – це такий стан ринку, коли при існуючій ціні величина попиту не дорівнює величині пропозиції. Є два основні види нерівноваги: дефіцит і надлишок.

Дефіцит – це такий стан ринку, коли при існуючій ціні величина попиту перевищує величину пропозиції. Причиною виникнення дефіциту є або збільшення попиту, або зменшення пропозицію. Першою ознакою виникнення дефіциту є різке зменшення товарів на складі, а в тих галузях, де немає товарних запасів виникають черги.

Надлишок – це такий стан ринку, при якому за існуючої ціни величина пропозиції перевищує величину попиту. Різницю між величиною попиту і пропозиції називають надлишком. Причиною виникнення надлишку є зростання пропозиції або зменшення попиту.

Першою ознакою виникнення надлишку є збільшення товарних запасів понад норму.

Описаний механізм взаємодії попиту і пропозиції виникнення і подолання нерівноваги є здобутком теоретичної спадщини Леона Вальраса, який передбачав, що ринкові ціни є більш гнучкими та еластичними, аніж обсяги виробництва. Іншим варіантом ринкової нерівноваги запропонував Альфред Маршал, згідно з яким ціни є відносно не гнучкими, нееластичними, швидше реагують попит і пропозиція.

Спочатку економісти розглядали нерівновагу як відхилення від нормальної динаміки ринку. Проте такі погляди є елементом статичного підходу. В сучасних умовах економісти розглядають ринок як динамічну систему. В цій ситуації рівновага є моментом миттєвим, який розмежовує перехід ринку з одного виду нерівноваги в інший.

Описані процеси взаємодії попиту і пропозиції являють собою дію ринкового механізму, який Адам Сміт назвав «невидимою рукою».