Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 15 XV.США.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
78.34 Кб
Скачать

Тема XV. Північно-Американські сполучені штати.

ПЛАН

  1. Виникнення Сполучених Штатів ."Декларація незалежності ".

  2. Від конфедерації до федерації. Конституції Штатів.

  3. Розвиток США в кінці ХVІІІ- 1-й пол. ХІХ ст.

  4. Громадянська війна та її наслідки для розвитку державності.

Англійська колонізація розпочалась у ХVІІ ст., коли, рятуючись від репресій Джеймса І і Карла І, пуритани почали масового емігрувати до Америки (в 1620-30-х рр. близько 40 тис.).Перша їх колонія – Новий Плімут. Сама перша англійська колонія – Вирджинія (1607), остання – Джорджия (1733 р.). Їх розвиток розпочався з тієї стадії, яку вже досягла метрополія – буржуазних відносин. Правда, англійські королі пробували насадити тут феодальне землеволодіння, але багато вільних земель (знищували індіанців) і капіталістичні відносини не дозволили їм цього зробити. Тоді ж масово почали завозити рабів з Африки.

Фермерське господарство. В Новій Англії – північно-східні колонії – мануфактури, а ферми дрібні. Їх власники здавали тут землю орендарям. Торгівлі сільськогосподарською продукцією, особливо зовнішній, перешкоджала метрополії, яка нав’язувала низькі ціни на неї і високі – на імпортовану промислову продукцію.

Аграрний рух: орендарі проти землевласників – за зменшення орендної плати, скорочення плати чиновникам, участь фермерів в колоніальному самоврядуванні. Доходило до повстань в Північній Кароліні – їх організація –"Регулятори", в інших колоніях – називали себе левелерами. Але, як правило, до великих сутичок не доходило, бо невдоволені фермери-орендарі кидали господарів і йшли освоювати Захід – займаючи там землі в порядку сваттерства (самовільне заняття земель).

Аристократія боролась з цим рухом, шерифи палили їх, а ті – індіанців.

Південь – плантаційне рабство. Работоргівля – 1 раб в Африці рівнявся 100 галонів рому + 10 ф. ст., а в Америці рівнявся 30-60 ф. ст. основна культура – тютюн. Виробництво зросло в 4 рази з початку ХVІІІ ст. до 1776 р. Але ціни в сер. ХVІІІ ст. почали падати (почали вирощувати тютюн в Європі).

Ціни на промислову продукцію – на 25-49 % вище ніж в Європі.

Білі раби – обов’язкові слуги – бідні переселенці, колоністи – боржники. В середньому – 7 років. Англія з 1750 р. почала всіляко обмежувати й забороняти розвиток промисловості в Америці, бо та ставала конкурентом.

Спочатку колонії між собою майже не мали зв’язку, але вже до сер. ХVІІІ формується внутрішній ринок. Йде боротьба за витіснення англійських конкурентів.

Влада: - законодавчі збори колоній (фінанси);

  • губернатори колоній призначались королем, призначали чиновників і мали право Veto на рішення законодавчих зборів;

  • фактична влада – в руках купецької та плантаторської олігархії. Якщо в ХVІІ ст. виборче право мали всі білі чоловіки, то в сер. ХVІІІ ст. – через ценз осілості та майновий ценз його мала меншість. Наприклад, в Пенсильванії – 8% сільського і 2 % міського населення. В Масачусетсі – влада в руках 2-х сімей - Гатчінсонів і Оліверів, в Нью-Йорку – Левінгстонів і Делансеїв.

Колонії були трьох типів:

    1. поселення релігійних громад (Плімут, нова Англія);

    2. засновані торговими компаніями (Масачусетс, Вирджинія);

    3. засновані приватними особами за хартіями короля (Пенсильванія, Меріленд).

Перша спроба об’єднання – 1754 р., конгрес в Лобані, з ініціативи Бенджаміна Франкліна. Не вдалась.