Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Корчак.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
290.82 Кб
Скачать

30

НАЦІОНАЛЬНИЙ АВІАЦІЙНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Інститут економіки та менеджменту

Факультет економіки та підприємництва

Кафедра економіки

ЗВІТ

З практики «Фаховий тренінг»

студента 3 курсу групи ФЕП-319

напряму підготовки 6.030504 "Економіка підприємства "

Саркісяна Самвела Едуардовича

База практики: ВАТ «АвтоКрАЗ»

Керівники практики: доцент Борисюк Ірина Олександрівна

Київ 2012

ЗМІСТ

Вступ…………………………………………………………………………………...3

1. Загальна організаційно-економічна характеристика ВАТ «АвтоКрАЗ»……...4

2. Аналіз витрат на виробництво і реалізацію продукції (послуг)……………...10

3 Аналіз основних показників фінансово-господарської діяльності підприємства................................................................................................................11

3.1. Оцінка майнового стану підприємства……………………………………......11

3.2. Аналіз ліквідності підприємства………………………………………………14

3. 3. Аналіз фінансової стійкості підприємства…………………………………..18

3.4. Аналіз рентабельності підприємства………………………………………...22

4. Індивідуальне завдання ………………………………………………………….25

Висновки…………..……………………………..…………………………….……29

ВСТУП

В сьогоднішніх умовах господарювання значної уваги потребує практичне впровадження наукових методів та інструментів фінансового аналізу та управління на конкретному підприємстві. Застосування методів аналізу фінансово-господарської діяльності підприємства дозволяє не тільки діагностувати сьогоднішнє становище підприємства, але й спрогнозувати його розвиток у майбутньому.

Прогнозування розвитку підприємства необхідне за для знаходження альтернативних, більш ефективних та продуктивних напрямків здійснення його фінансово-господарської діяльності, визначення шляхів оптимізації та удосконалення.

Мета виробничої практики — здобути ґрунтовні знання з методики вивчення результатів діяльності підприємств для оцінювання рівня їх діяльності, доцільності використання ресурсів, досягнутого рівня ефективності виробництва й пошуку резервів її підвищення, а також навчитися використовувати ці знання в управлінні господарською діяльністю.

Для досягнення поставленої мети будуть вирішені наступні задачі:

  • проведення аналізу організації фінансової роботи на підприємстві;

  • визначення системи основних показників фінансово-господарської діяльності підприємства;

  • проведення аналізу активів та фінансових ресурсів підприємства;

  • здійснення оцінки фінансового стану підприємства;

  • вивчення фінансової звітності підприємства;

В даному звіті буде розглянуто аналіз фінансово-господарської діяльності ТОВ «Управління по будівництву тунелів і підземних споруд спеціального призначення», зокрема показники фінансового стану підприємства. Основні напрями діяльності: проектування, будівництво та реконструкція підземних інженерних мереж, будівництво підземних споруд та комунікацій, антикорозійний захист залізобетонних та металевих поверхонь.

1. Загальна організаційно-економічна характеристика ват «АвтоКрАз»

Кременчуцький автомобільний завод (на даний час — Холдингова компанія «АвтоКрАЗ») — один з найбільших в Європі виробників великовантажних автомобілів. Початком виробництва таких автомобілів вважається 1958 рік.

Штаб-квартира знаходиться за адресою: Україна, м. Кременчук, вул. Київська, 62.

Представництва: В'єтнам, м. Ханой, вул. Ба Трю, 258; Росія, м. Москва, Котельничеська набережна, 17; Куба, м. Гавана, Нотiка плая, вул. Кає, 3а

Валовий дохід: 625 млн.грн. (2010)

Операційний прибуток: 27,7 млн.грн.(2010)

Чистий прибуток: 10,4 млн.грн. (2010)

Активи: 5 млрд. 961 млн. грн. (2010)

Власний капітал: 1 млрд. 428 млн. грн. (2010)

Співробітники ≈ 7000

З 1999 року автозавод приватизований компанією СП «Мега Моторс». У 2001 році холдингова компанія «АвтоКрАЗ» визнана однією із ста кращих організацій України. За підсумками робіт за 2002 рік випущено і реалізовано більше 1400 вантажівок.

Автомобілі КрАЗ оснащуються дизельними двигунами виробництва Ярославського моторного заводу і 8-ми ступінчастою механічною коробкою передач.

З урахуванням вимог споживачів автомобілі оснащуються двигунами ЯМЗ, що відповідають екологічним нормам Євро-1, Євро-2. У технічних даних тягачів контрольна витрата палива указується тільки для автопоїзда.

В даний час холдингова компанія випускає більше 100 модифікацій автомобілів. На шасі автомобілів КрАЗ монтуються підйомні крани, паливозаправники і спецтехніка для нафтогазового і лісопромислового комплексів.

Основні сегменти ринку, на які орієнтована розробка і випуск автомобілів КРАЗ:

  • будівельна промисловість;

  • комунальне і дорожнє господарство;

  • лісозаготівельна промисловість;

  • гірничодобувна промисловість;

  • нафтогазовий комплекс;

  • збройні сили;

  • служби по усуненню надзвичайних ситуацій (НС).

За весь час існування торгової марки КрАЗ (з 1959 року) з конвеєра автозаводу зійшло більше 800 тис. одиниць автомобільної продукції.

Система управління якістю холдингу «АвтоКрАЗ» сертифікована на відповідність з вимогами міжнародного стандарту ISO 9001:2000. Кваліфікований персонал налічує більше 300 видів професій. Загальна чисельність працівників компанії — 17,8 тисяч осіб, автозаводу — 6.8 тисяч осіб.

Модельний ряд

Модельний ряд автомобільної техніки марки «КрАЗ» включає 25 базових моделей і більше 150 модифікацій вантажівок з різними колісними формулами. Серед них — самоскиди, сідлові тягачі, бортові автомобілі, лісовози і сортиментовози, автомобільні шасі для установки спеціального устаткування, причепи.

Крiм того, Компанiя випускає бiльше 400 найменувань запасних частин до автомобiлiв для ремонтно-експлуатацiйних потреб.

Виробництво

Виробнича потужнiсть пiдприємства розрахована на випуск 7250 автомобiлiв на рiк при роботi в одну змiну. В 2010 роцi в коефiцiєнт використання виробничих потужностей склав 0,14 проти 0,06 в 2009 роцi. Такий рiвень використання обладнання пов'язаний з тим, що до складу виробничих потужностей агрегатного виробництва входить 35 автоматичних лiнiй механiчної обробки деталей, в яких розмiщено 210 од. технологiчного обладнання, та 63 поточних лiнiй з кiлькiстю 520 од. обладнання, якi створювались для крупносерiйного виробництва. Коефiцiєнт використання обладнання на план виробництва 2011 року складав 0.15 при планах 0,41. Було випущено 1071 машин та складальних комплексів. План на 2012 рік - 2.5-3.5 тисяч машин.

Основнi засоби Компанiї облiковуються по первiснiй вартостi, яка збiльшується на суму покращення та зменшується на суму зносу. Основнi засоби Компанiї на початок звiтного року складали 5 014 млн. грн. За 2010 рiк сума вартостi основних фондiв була збiльшена на 9 млн. грн., вибуття за цей перiод склало 6 млн. грн. На 31 грудня 2010 року основнi засоби Компанiї по первiснiй вартостi склали 5 017 млн. грн., в тому числi: — будiвлi та споруди — 821 млн. грн.; — машини та обладнання — 3999 млн. грн.; — транспортнi засоби — 37 млн. грн.; — iншi основнi засоби — 137 млн. грн.; — необоротнi активи — 23 млн. грн. Крiм перелiчених основних засобiв, Компанiя має iнвестицiйну нерухомiсть, первiсна вартiсть якої на кiнець 2010 року складає 37 млн. грн. Залишкова вартiсть основних фондiв на кiнець звiтного року — 407 млн. грн., iнвестицiйної нерухомостi — 13 млн. грн.

Основнi засоби Компанiї знаходяться на виробничих площах пiдприємства, загальна площа якого складає 139 га. Площа територiї в межах загорожi — 131 га. Коефiцiєнт забудiвлi територiї заводу — 67,3%. Питанням утримання активiв Компанiї займаються структурнi пiдроздiли: вiддiл капiтального будiвництва (будiвлi та споруди) та обслуговуюче виробництво (машини та обладнання). Поточнi та капiтальнi ремонти основних засобiв здiйснюються господарським i пiдрядним способами.

Структура холдингу

Органiзацiйна структура компанiї складається з одинадцяти основних блокiв, а саме: економiчного, комерцiйного, зовнiшньоекономiчного зв'язку та збуту, технiчного, виробничого, бухгалтерського, персоналу та соцiальних питань, якостi, безпеки, юридичного та прес-служби.

Очолює Компанiю Генеральний директор, який є одноособовим виконавчим органом Компанiї. Генеральний директор має 9 заступникiв:

Перший заступник Генерального директора — директор з зовнiшньоекономiчних зв'язкiв, збуту та корпоративного управлiння, якому пiдпорядкованi Торговий дiм, управлiння вiдвантажень та управлiння з корпоративних прав. Це блок Компанiї, який займається реалiзацiєю продукцiї ХК «АвтоКрАЗ.

Заступник Генерального директора — директор з економiки та фiнансiв очолює економiчний блок Компанiї, до якого входять фiнансовий департамент, планово-економiчний вiддiл, вiддiл аудиту, вiддiл комплексного аналiзу фiнансово-господарської дiяльностi Компанiї, вiддiл планування, закупок та контролю використання енергоносiїв. Економiчний блок займається економiчним аналiзом основних показникiв господарської дiяльностi Компанiї та розробляє основнi планово — економiчнi показники цiєї дiяльностi, фiнансовими потоками, зовнiшнiм та внутрiшнiм аудитом. Заступник Генерального директора — директор з економiки та фiнансiв має двох заступникiв: заступника директора з економiки та фiнансiв з iнновацiйних технологiй (директор IТ), якому пiдпорядкованi управлiння автоматизованих систем з обчислювальним центром, вiддiл виробничого зв'язку, типографiя та заступника директора з економiки та фiнансiв в пiдпорядкуваннi якого знаходиться вiддiл з оптимiзацiї виробничих процесiв.

Заступник Генерального директора — комерцiйний директор очолює комерцiйний блок Компанiї та має першого заступника комерцiйного директора по закупкам та заступника комерцiйного директора по транспортно-складському господарству. До цього блоку входять: управлiння зовнiшньої кооперацiї, управлiння матерiально-технiчного забезпечення, митно-лiцензiйний комплекс, транспортний цех та iншi. Комерцiйний блок забезпечує пiдприємство усiма матерiальними ресурсами необхiдними для його виробничої дiяльностi.

Заступник Генерального директора — технiчний директор очолює технiчний блок Компанiї та має чотирьох заступникiв (з пiдготовки виробництва, з серiйного виробництва, з обслуговуючого виробництва, з капiтального будiвництва).

Заступник Генерального директора — директор з виробництва, якому пiдпорядкованi два великих i основних виробництва (складальне i агрегатне) та виробничий вiддiл. Це головний та числе́нний блок Компанiї, який займається виробництвом продукцiї ХК «АвтоКрАЗ». До складального виробництва вiдносяться: цех складання та здачi автомобiлiв, рамно-кузовний цех, пресовий цех, цех складання кабiн та iн. До агрегатного виробництва вiдносяться: автоматний цех, механоскладальнi цеха № 1 та № 2, цех шасi та iнш.

Заступник Генерального директора — директор з якостi, якому пiдпорядкованi бюро з управлiння системою якостi, управлiння контролю якостi та вiддiл лабораторно-дослiдних робiт та метрологiї, вiддiли автотехобслуговування та гарантiйного обслуговування, якi займаються аналiзом якостi продукцiї, що виготовляється та проводять роботи з пiдвищення її технiчного рiвня.

Заступник Генерального директора — директор з персоналу та соцiальних питань, якому пiдпорядкованi наступнi вiддiли: пiдготовки кадрiв, адмiнiстративно-господарський, управлiння органiзацiї працi та заробiтної плати та управлiння з персоналу. Блок з персоналу та соцiальних питань забезпечує пiдбiр та розстановку кадрiв на пiдприємствi, займається пiдготовкою резерву кадрiв, атестацiєю працiвникiв, органiзацiєю працi та заробiтної плати, проводить застосування ефективних форм i систем оплати працi, матерiального i морального заохочення, займається пiдвищенням квалiфiкацiї працiвникiв пiдприємства, органiзує навчання в вищих та середнiх навчальних закладах спецiалiстiв за рахунок коштiв Компанiї, проводить програму соцiального захисту працiвникiв пiдприємства.

Заступник Генерального директора — директор з питань безпеки Компанiї, якому пiдпорядкована служба безпеки Компанiї, яка органiзовує захист економiчних iнтересiв пiдприємства, роботу пропускного та внутрiшньо-об'єктового режиму, спрямованого на забезпечення збереження матерiальних цiнностей, конфiденцiйної iнформацiї, особистої безпеки працiвникiв.

Директор ливарного-термiчного виробництва (керiвник проекту), якому пiдпорядкованi ливарний та термiчний цехи, управлiння розвитку ливарного виробництва та вiддiл головного металурга. Бухгалтерський блок пiдприємства очолює головний бухгалтер Компанiї, йому пiдпорядковано управлiння бухгалтерського облiку та звiтностi, що забезпечує рацiональну органiзацiю бухгалтерського та податкового облiку та звiтностi на пiдприємствi.

Юридичний блок пiдприємства очолює головний юрисконсульт Компанiї, якому пiдпорядковано юридичне управлiння, яке забезпечує додержання законностi в дiяльностi пiдприємства i захист його правових iнтересiв. Бере участь у пiдготовцi, укладеннi та контролi за виконанням господарських договорiв (контрактiв), дає правову оцiнку їх проектам. Органiзовує претензiйно - позовну роботу, забезпечує захист iнтересiв пiдприємства в судах. Сприяє додержанню законностi у реалiзацiї прав трудового колективу.

Прес-служба Компанiї займається пiдтримкою взаємозв'язкiв з громадськiстю з метою створення позитивного iмiджу Компанiї. ХК «АвтоКрАЗ» має наступнi представництва та вiдокремленi структурнi пiдроздiли, а саме: Оздоровчий комплекс в Криму «Сонячний берег». Предметом дiяльностi пiдроздiлу є надання послуг з органiзацiї вiдпочинку i оздоровлення робiтникiв Компанiї та iнших громадян.

Представництва Компанiї в Росiйськiй Федерацiї. Представництво ХК «АвтоКрАЗ» в Соцiалiстичнiй Республiцi В'єтнам. Представництво ХК «АвтоКрАЗ» в м. Києвi. Представництво ХК «АвтоКрАЗ» в Республiцi Куба. Представництва створені з метою оперативного вирiшення питань, пов'язаних з дiяльнiстю Компанiї. Предметом дiяльностi Представництв є надання представницьких послуг.

Фінансово-господарська діяльність Компанії