Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кіровський департамент освіти.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
553.36 Кб
Скачать

Размещено на http://www.allbest.ru/

Кіровський департамент освіти

державна освітня установа

початкової професійної освіти

професійне училище №

ДИПЛОМНА РОБОТА

ТЕМА: технічне обслуговування і ремонт кабельних ліній

Виконав: Учень групи №12

Монзалевський Роман Миколайович

Перевірив: викладач

Капітанівка 2012

Зміст

Вступ.

1. Силові кабелі.

1.1 Облаштування силових кабелів.

1.2 Кабельні блоки, естакади, галереї, колектори, траншеї.

1.3 Вибір і застосування кабелів.

2. Визначення місць ушкодження в кабельних мережах

2.1 Види і характер ушкоджень кабельних ліній

2.2 Структура системи пошуку місць ушкоджень

2.3 Характеристика високочастотних методів ОМП

2.4 Характеристика низькочастотних методів ОМП

3. Ремонт кабельних ліній.

3.1 Загальні вказівки по ремонту.

3.2 Ремонт захисних покривів.

3.3 Ремонт металевих оболонок.

3.4 Відновлення паперової ізоляції.

3.5 Ремонт струмопровідних жил.

3.6 Ремонт сполучних муфт.

3.7 Ремонт кінцевих муфт зовнішньої установки.

3.8 Ремонт кінцевих закладень.

3.9 Ремонт кабельних ліній 0,38.10 кВ.

4. Обслуговування кабельних ліній.

Список використовуваної літератури.

Додаток.

Вступ

Як відомо основа надійного електропостачання споживачів електричною енергією - безаварійна робота кабельних ліній. Безперебійне електропостачання споживачів міських мереж і промислових підприємств залежить від прийнятих на стадії проектування нових, прогресивних технологічних рішень і використання сучасної кабельної арматури, від якісного прокладення кабелів і строгого виконання усіх вимог при експлуатації кабельних ліній.

Незважаючи на зростаючу якість ізоляції кабельних ліній, не можна виключати їх ушкоджень. Більше того, питома кількість ушкоджень - досить стійка характеристика певного класу електричних мереж.

Визначення місць ушкодження(ОМП) - найбільш складна, а часто і найбільш тривала технологічна операція по відновленню пошкодженого елементу мережі. Це оперативне завдання диспетчерських служб електричних мереж.

Витрати засобів на ОМП складають істотну частину експлуатаційних витрат в електромережах. Доля ж капітальних витрат на пристрої для ОМП в загальних капітальних витратах відносно мала. Впровадження прогресивних методів і засобів ОМП дає значний економічний ефект. Він складається зі своєчасного виявлення слабких місць в кабельних лініях, шляхом проведення профілактичних високовольтних випробувань, скорочення перерв електропостачання, зменшення об'ємів ремонтних робіт і зниження витрат на земляні роботи в літній період часу. Сукупність операцій по пошуку ушкоджень і відновленню працездатності кабельної лінії розглядається як єдина взаємозв'язана система.

1. Силові кабелі

1.1 Облаштування силових кабелів

Силові кабелі призначені для передачі електроенергії, використовуваній для живлення електричних установок. Вони мають одну або декілька ізольованих жил, поміщених в металеву або неметалічну оболонку, поверх якої залежно від умов прокладення і експлуатації може бути захисний покрив, а в необхідних випадках - броня.

Силові кабелі складаються із струмопровідних жил, ізоляції, оболонок і захисних покривів. Окрім цих основних елементів в конструкцію силових кабелів можуть входити екрани, нульові жили, жили захисного заземлення і заповнювачі(мал. 1.1).

Струмопровідні жили, призначені для проходження електричного струму, бувають основними і нульовими. Основні жили застосовуються для виконання головної функції кабелю - передачі електроенергії. Нульові жили, призначені для протікання різниці струмів фаз(полюсів) при нерівномірному їх навантаженні, приєднуються до нейтралі джерела струму.

Жили захисного заземлення є допоміжними і призначені для з'єднання металевих частин електроустановки, до якої підключений кабель, що не знаходяться під робочою напругою. з контуром захисного заземлення джерела струму.

Ізоляція служить для забезпечення необхідній електричній міцності струмопровідних жил кабелю по відношенню один до одного і до заземленої оболонки(землі).

Екрани використовуються для захисту зовнішніх ланцюгів від впливу електромагнітних полів струмів, що протікають по кабелю, і для забезпечення симетрії електричного поля навколо жил кабелю.

Заповнювачі призначені для усунення вільних проміжків між конструктивними елементами кабелю в цілях герметизації, надання необхідної форми і механічної стійкості конструкції кабелю.

Мал. 1.1. Перерізи силових кабелів : а - двожильні кабелі з круглими і сегментними жилами; б - трижильні кабелі з поясною ізоляцією і з окремими оболонками; у - чотирижильні кабелі з нульовою жилою секторної, круглої і трикутної форми; 1 - струмопровідна жила; 2 - нульова жила; 3-- ізоляція жили; 4 - екран на струмопровідній жилі; 5 - поясна ізоляція; 6 - заповнювач; 7 - екран на ізоляції жили; 8 - оболонка; 9 - бронепокрив;10 - зовнішній захисний покрив

Оболонки захищають внутрішні елементи кабелю від зволоження і інших зовнішніх дій.

Захисні покриви призначені для захисту оболонки кабелю від зовнішніх дій. Залежно від конструкції кабелю в захисні покриви входять подушка, бронепокрив і зовнішній покрив.

Різним конструкціям кабелів присвоєні буквені індекси.

Силові кабелі з паперовою ізоляцією, просоченою або збідненою, призначені для експлуатації в стаціонарних установках і в землі при температурі довкілля від плюс 50 до мінус 50 З і відносній вологості до 98 % при температурі до плюс 35 С. Виготовляються вони для номінальної напруги 1, 6 і 10 кВ змінного струму частотою 50 Гц, але можуть бути використані в мережах постійного струму(мал. 1.2).

Мал. 1.2. Силові кабелі: а - з паперовою; і б - гумовою ізоляцією; 1 - зовнішній покрив; 2 - бронестрічка; 3 - кабельна пряжа; 4 - кабельний папір; 5 - оболонка; 6 - поясна ізоляція; 7 - заповнювач; 8 - ізоляція жили; 9 - струмопровідна жила

Силові кабелі з паперовою ізоляцією, просочені нестікаючим складом, призначені для прокладення на вертикальних і похилих ділянках трас без обмеження різниці рівнів і експлуатації при температурі довкілля від плюс 50 до мінус 50 З і відносній вологості 98 % при температурі до плюс 35 З і виготовляються для напруги 6 і 10 кВ змінного струму частотою 50 Гц, але можуть бути використані і в мережах постійного струму.

Силові кабелі з пластмасовою ізоляцією, в пластмасовій або алюмінієвій оболонці із захисними покривами або без них, призначені для передачі і поширення електроенергії в стаціонарних установках на номінальну змінну напругу 0,66; 1; 3 і 6 кВ частотою 50 Гц.

Кабелі можуть експлуатуватися при температурі довкілля від мінус 50 до плюс 50 З, відносній вологості повітря 98 % при температурі плюс 35 З, у тому числі при прокладенні на відкритому повітрі із захистом від дії сонячної радіації.