Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кіровський департамент освіти.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
553.36 Кб
Скачать

3.2 Ремонт захисних покривів

Ремонт зовнішнього джутового покриву. Зідрану просочену кабельну пряжу протягнутого через труби, блоки або інші перешкоди кабелю, необхідно відновлювати. Ремонт виконується підмотуванням смільною стрічкою в два шари з 50 %-ным перекриттям з подальшим промазуванням цієї ділянки розігрітою бітумною мастикою МБ- 70(МБ- 90).

Ремонт полівінілхлоридного шланга і оболонок. Ремонт полівінілхлоридного шланга або оболонок проводять за допомогою зварювання, в струмені гарячого повітря(при температурі 170. .200 С) із застосуванням зварювального пістолета з електричним підігріванням повітря, як показано на мал. 3.1, газоповітряного - на мал. 3.2. Стисле повітря при цьому підводиться під тиском 0,98104 Па від компресора, балона із стислим повітрям або переносного блоку з ручним насосом.

Рис 3.1. Зварювальний пістолет ПС- 1 з електричним підігріванням:

1 – сопло для виходу гарячого повітря; 2 - нагрівальна повітряна камера; 3 - штуцер для подання стислого повітря; 4 - електропровід

Мал. 3.2. Газоповітряний пістолет: 1 - сопло для виходу гарячого повітря; 2 - нагрівальна повітряна камера; 3 - гумова трубка; 4 - кран для повітря; 5 - кран для пропан-бутана; 6 - штуцер для подання стислого повітря; 7 - штуцер для подання пропан-бутана

В якості присадки при зварюванні застосовується полівінілхлоридний пруток діаметром 4.6 мм

Перед зварюванням місця, що підлягають ремонту, необхідно очистити і знежирити бензином, кабельним ножем вирізувати сторонні включення і зрізувати в місцях ушкодження шланга краї, що виступають, і задири.

Для ремонту проколів невеликих отворів і раковин місце ушкодження в шлангу або оболонці і кінець присадного прутка прогрівають впродовж 10.15 із струменем гарячого повітря, потім струмінь відводять, а кінець прутка притискують і приварюють до шланга в місці розігрівання. Після охолодження, переконавшись в міцності приварювання прутка легким його сіпанням, пруток відрізують. Для герметизації і вирівнювання зварювального шва місце ремонту прогрівають до появи ознак плавлення, після цього до розігрітого місця притискають рукою шматок кабельного паперу, складеного в 3 - 4 шари. Для надійності операцію повторюють 3 - 4 рази. Для ремонту шланга, що має щілини, прорізи і вирізи, кінець присадного прутка приварюють до цілого місця шланга на відстані 1 - 2 мм від місця ушкодження. Переконавшись в міцності приварювання, направляють струмінь повітря так, щоб одночасно прогрівалися нижня частина присадного прутка і обидві сторони прорізу або щілини. Легким зусиллям натискаючи на пруток, останній укладають і приварюють уздовж щілини або прорізу. Приварювання прутка закінчують на цілому місці на відстані 1 - 2 мм від ушкодження. Потім ножем зрізують поверхні прутка, що виступають, і роблять вирівнювання звареного шва.

Розриви шланга або оболонки ремонтують із застосуванням полівінілхлоридних латок або розрізаних манжет. Латка виготовляється з пластикату так, щоб краї її на 1,5 - 2 мм перекривали місце розриву. Латку по усьому периметру приварюють до шланга, а потім уздовж шва, що утворився, приварюють присадний пруток, а поверхні прутка, що виступають, зрізують і вирівнюють шов в місці зварювання.

Для ремонту шланга або оболонки із застосуванням розрізної манжети шматок полівінілхлоридної трубки відрізують на 35.40 мм вище пошкодженого місця, розрізають трубку уподовж і надівають її на кабель симетрично місцю ушкодження. Манжету тимчасово закріплюють полівінілхлоридною або міткалевою стрічкою з кроком 20.25 мм, приварюють кінець прутка в місці стику манжети з шлангом(оболонкою), а потім укладають і приварюють пруток навколо торця манжети. Після приварювання обох торців манжети до шланга(оболонці) знімають стрічки тимчасового кріплення, приварюють пруток уздовж розрізу манжети, зрізують поверхні прутка, що виступають, і роблять остаточне вирівнювання усіх зварних швів.

Ремонт полівінілхлоридних шлангів і оболонок кабелів може виконуватися також із застосуванням епоксидного компаунда і стеклоленты. Поверхню шланга або оболонки заздалегідь обробляють, як вказано вище, і за допомогою драчевого напилка домагаються її шорсткості. Місце ушкодження і за його краями на відстані 50.60 мм в обидві сторони змащують епоксидним компаундом з введеним в нього отверджувачем. По шару епоксидного компаунда накладаються 4 -5 п'ять шарів стеклоленты, кожен з яких також промазують шаром компаунда.

Тимчасовий ремонт шлангів і оболонок в цілях відвертання проникнення вологи під оболонку кабелю, а також витікання бітумного складу з-під шланга дозволяється виконувати за допомогою липкої полівінілхлоридної стрічки з 50 % -ным перекриттям в три шари з промазуванням верхнього шару полівінілхлоридним лаком № 1. За другим способом тимчасовий ремонт виконується стрічкою ЛЭТСАР в три шари з 50 %-ным перекриттям.

Фарбування бронестрічок. Якщо бронепокривів кабелю зруйнований корозією, виконують його фарбування. Рекомендується застосовувати термостійкі пентафталеві лаки ПФ- 170 або ПФ- 171 або термостійку маслобитумную фарбу БТ- 577. Фарбування виконують із застосуванням фарборозпилювача, а при його відсутності - кистю.

Ремонт бронестрічок. Виявлені на відкрито прокладених кабелях ділянки зруйнованих бронестрічок обрізують і видаляють.

У місцях відрізаних стрічок виконують тимчасові бандажі. Поряд з тимчасовими бандажами обидві стрічки ретельно зачищають до металевого блиску і лудять припоєм ПОССу 30-2, після чого дріт заземлення закріплюють бандажами з оцинкованого дроту діаметром 1 - 1,4 мм і припаюється цим же припоєм. Переріз провідника заземлення вибирають залежно від перерізу жил кабелю, але він має бути не менше 6 мм2.

При лудінні і пайці бронестрічок застосовують паяльний жир. Тривалість кожної пайки повинна складати не більше 3 хв. Тимчасові бандажі видаляють. На оголену ділянку оболонки наносять антикорозійне покриття.

У тих випадках, коли можливі механічні дії на ремонтовану ділянку кабелю, на нього додатково намотують по повиву один шар бронестрічки, що заздалегідь демонтується з відрізку кабелю з неушкодженою бронею. Стрічку намотують з 50 %-ным перекриттям і закріплюють бандажами з оцинкованого дроту. Провідник заземлення в цьому випадку по усій довжині перемички має бути розпушений в цілях створення щільного облягання броні навколо ділянки ремонтованого кабелю.