Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_po_planirovaniyu.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
63.49 Кб
Скачать

5. Рекомендації по написанню звіту

Вступ (загальні відомості про підприємство). Подається коротка характеристика підприємства. Текстом, без використання таблиць, описується його місце розташування, спеціалізація, організаційна побудова, структура управління. Наводиться коротка довідка про історію підприємства: рік заснування; етапи розвитку та перетворення в сучасну організаційно-правову форму. Вказується число учасників (фізичних та юридичних), що мають майнові та земельні паї.

Приводяться конкретні дані про наявність у підприємстві землі, робочої сили, засобів виробництва. Характеризуються обсяги виробництва та реалізації основних видів продукції, фінансовий стан, інші результати виробничо-господарської діяльності. Крім цього, слід показати питому вагу підприємства в обсягах відповідних видів товарної продукції адміністративного району, зазначити в якій мірі воно може слугувати в якості модельної (раціональної) організаційно-правової форми для даної зони і регіону, визначити можливість розвитку підсобних промислових виробництв з метою доведення кінцевої продукції до споживача і створення додаткових робочих місць, охарактеризувати соціальний захист працівників підприємства, пенсіонерів і т. ін.

Розділ 1. Стисло охарактеризувати сучасну організацію роботи планово-економічної служби підприємства (кількісний склад, освіта працівників, розподіл функцій між спеціалістами, розпорядок дня, структура робочого часу і т. ін.). Подати відомості про сучасне матеріально-технічне забезпечення планово-економічної служби, а також наявність довідкової літератури, нормативних матеріалів, спеціальних періодичних видань тощо. Висвітлити зміст робочих зв'язків економістів підприємства з планово-економічними службами районного та обласного управлінь агропромислового розвитку, а також галузевими спеціалістами і керівниками структурних підрозділів підприємства.

Розділ 2. Перелічити плани, які розробляються в підприємстві на даний час. Показати їх взаємозв'язок, методи, строки та порядок розробки, основний зміст, призначення, участь в їх складанні спеціалістів підприємства, керівників і спеціалістів структурних підрозділів, рядових працівників. Показати як у господарстві налагоджено контроль за виконанням планів, які форми матеріального стимулювання трудових колективів та окремих виконавців прийняті у цьому напрямі.

Розділ 3. Висвітлити методику розробки бізнес-плану розвитку підприємства. Особливу увагу звернути на обґрунтування, так званих опорних показників, - планових обсягів реалізації продукції, заходах по поліпшенню використання та підвищенню ефективності сільськогосподарських угідь, запровадженню науково-технічного прогресу тощо. Важливою умовою висвітлення змісту цього розділу звіту є використання лише фактичного матеріалу та повна відсутність теоретичних викладок. Бажано висвітлити проблеми, які мали місце у ході розробки бізнес-плану. Розрахунки, зроблені за завданнями керівника практики від підприємства необхідно подати у вигляді додатків.

Розділ 4. Подати у вигляді додатку заповнену форму виробничої програми (бізнес-плану, виробничого завдання) одного з структурних підрозділів підприємства. Коротко і послідовно викласти методику її складання. Звернути увагу на те, яку участь в розробці планових завдань структурним підрозділам приймали їх керівники, спеціалісти, рядові працівники.

Пропозиції по покращенню планування на підприємстві. Зробити узагальнюючий висновок про сучасний стан планової роботи в підприємстві. Відмітити упущення та недоліки, які мають місце та внести конкретні пропозиції по її удосконаленню.