Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka_prakt_nova.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.09.2019
Размер:
427.01 Кб
Скачать

42

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

МИКОЛАЇВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

про проходження виробничої практики з економіки підприємств

студентів ІІІ курсу економічного факультету спеціальності 6. 050206 “Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності”

на підприємствах, установах, організаціях

Миколаїв-2006

УДК

Методичні вказівки розробили: завідувач кафедри економіки сільського господарства, доктор економічних наук, професор Топіха І.Н., старший викладач Мельник І.О.

Друкується за рішенням методичної Ради Миколаївського державного аграрного університету від “ “ 2006 р., протокол №

  1. Мета та завдання виробничої практики

Виробнича практика студентів економічного факультету є продовженням навчального процесу в умовах виробництва певного підприємства, установи, організації агропромслового комплексу.

Мета виробничої практики – в реальних умовах діяльності підприємства закріпити отримані теоретичні знання та вміти застосовувати їх на практиці для вирішення різноманітних виробничих ситуацій.

Завданням виробничої практики є поглиблене вивчення:

- розміру і напрямку спеціалізації підприємства;

  • ресурсного потенціалу та особливостей його використання;

  • трудових ресурсів та продуктивності праці;

  • вартості і структури фондів;

  • технології виробництва основної та інших видів продукції;

  • економічної ефективності виробництва продукції;

  • форми власності та господарювання підприємства;

  • економічних взаємовідносин з підприємствами і організаціями І і ІІ сфери АПК;

  • особливості зовнішньоекономічної діяльності підприємства.

По закінченню виробничої практики студент повинен вміти проводити всебічний і глибокий економічний аналіз господарської діяльності підприємства, визначати напрямки удосконалення та підвищення ефективності використання виробничого потенціалу, що підтверджується розрахунками та захистом звіту з практики.

  1. Організація та зміст виробничої практики

Виробничу практику студенти проходять на підприємствах, установах, організаціях агропромислового комплексу за погодженням з кафедрою економіки сільського господарства та деканатом економічного факультету університету.

Загальна тривалість практики становить 2 тижні. Послідовність проходження практики визначається в календарному плані, який складається студентом і погоджується з керівноком практикою від університету та з керівником від підприємства (додаток 1).

Бюджет часу практиканта визначається керівником від підприємства. Пропонується на вивчення та виконання кожного пункту завдання виробничої практики витрачати один робочий день.

Від університету керівництво практикою здійснює керівник практики від кафедри економіки сільського господарства. Він консультує практиканта за всіма питаннями щодо практики, ведення щоденника та написання звіту, перевіряє якість та послідовність проходження практики. Також він інформує кафедру та деканат про хід проходження практики студентами, клопоче перед ректором університету про усунення від практики тих студентів, які не виконують програму, порушують дисципліну та правила проходження практики.

Від підприємства, установи, організації керівником практики є економіст, бухгалтер або інший спеціаліст. Він дає практиканту виробничу характеристику, в якій ставить попередню оцінку з практики. При цьому враховується ступінь та якість виконання практикантом завдань практики.

Практикант повинен вести щоденник з практики, який заповнюється кожного робочого дня і в якому відображається зміст виконаної роботи, власні спостереження, вмсновки, зауваження та пропозиції. Зразок титульного листа та форма його ведення наведені в додатках 2 та 3.

Щоденник є основою для написання звіту з виробничої практики.