Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Makro.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
966.14 Кб
Скачать

3.Функції макроекономіки. Нормативна і позитивна макроекономіка.

Макроекономіка як наука виконує такі функції:

теоретико-пізнавальну - дає змогу розуміти, чому одні країни швидко розвиваються, а інші відстають; чому в одних періодах ціни відносно стабільні, а в інших простежуються високі темпи інфляції; чому усі країни стикаються зі спадами та депресіями.

Практичну - Суть її полягає в тому, що макроекономіка виробляє рекомендації для проведення економічної політики.

світоглядно-виховну - ї змістом є формування економічного мислення, економічної психології та економічної культури людей.

Методологічну -Сформульовані нею наукові уявлення про механізм функціонування національної економіки та поняттєво-категоріальний апарат використовують інші економічні науки — галузеві та функціональні.

Розрізняють позитивну та нормативну макроекономіку як науку.

Позитивна макроекономіка покликана пояснити зміст макроекономічних явищ і процесів та поведінку економічних суб'єктів за цих умов. Це розуміння поведінкових функцій та об'єктивних реалій на макрорівні, необхідне для розробки рекомендацій щодо здійснення економічної політики держави. Позитивна макроекономіка, таким чином, прагне дати відповідь на запитання: якою є макроекономічна ситуація в країні.

Нормативна макроекономіка — це сукупність уявлень стосовно того, якою має стати економіка. Вона ґрунтується на певних ідеологічних засадах (чи то егоїстичного індивідуалізму, чи то превалювання суспільних інтересів над індивідуальними, чи будь-яких інших) та "еталонних" поведінкових функціях господарюючих суб'єктів.

4. Основні макроекономічні показники: національний обсяг виробництва,загальний рівень цін, процентна ставка, зайнятість.

національний обсяг виробництва - призначений для того, щоб встановити обсяг продукції та послуг, вироблених в суспільстві за певний період часу. За методикою, яка використовується в більшості країн, виготовлену національну продукцію чисельно виражають показником ВВП

загальний рівень цін- показник визначає середній рівень цін певної групи товарів, який обчислюється за допомогою індексу цін.

процентна ставка - це сума, зазначена в процентному вираженні до суми кредиту, яку платить одержувач кредиту за користування ним в розрахунку на певний період (місяць, квартал, рік).

зайнятість - це сукупність соціально-економічних відносин між людьми з метою забезпечення працездатного населення робочими місцями, пов'язана з формуванням, розподілом і перерозподілом трудових ресурсів для участі в суспільно корисній праці та забезпечення розширеного відтворення робочої сили.

5. Методи обчислення валового національного продукту

1. За витратами (метод кінцевого використання).

ВНП = Y = C + I + G + NX,

2. За доданою вартістю (виробничий метод).

ВНП= ВДВ+продукт. Податки-субсидії

3. За доходами (розподільчий метод).

ВНП= W+R+I+P+A+Tn

C - особисті споживчі витрати G-держ закупки

I - валові приватні внутрішні інвестиції NX-чист експорт

W з/п R рентні плетежі I чисті відсотки Tn непрямі податки

6.Система національних рахунків:

ВВП - сукупна ринкова вартість кінцевих товарів та послуг, вироблених резидентами всередині країни на протязі певного періоду.

ЧНП - це сумарний обсяг вартості всіх кінцевих товарів і послуг, які країна за певний проміжок часу зробила і спожила у всіх секторах свого національного господарства, за вирахуванням суми амортизації-вартості зношування основних фондів(обладнання, виробничих приміщень).

національний дохід - Націона́льний дохі́д — це сукупність усіх доходів в економіці домашніх господарств і підприємців незалежно від того, де вони використовують ресурси — у своїй країні чи за кордоном.

особистий дохід -— грошовий дохід працівника, що складається із заробітної плати і додаткових платежів, включаючи дивіденди, відсотки, ренту, премії, трансферти.

дохід кінцевого використання - це частка особистого доходу, яка

залишається після сплати індивідуальних податків. Він розподіляється на

споживання та заощадження

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]