Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия КРАСНОГОЛ.Особенности физического воспита...doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
178.18 Кб
Скачать

1.5 Форми організації фізичного виховання учнів молодшого шкільного віку

Форми організації учнів початкових класів складають певну систему, яка охоплює:

уроки фізичної культури;

фізкультурно-оздоровчі заходи в режимі учбового дня (гімнастика перед початком занять, фізкультурні хвилини під час уроків, ігри і фізичні вправи на перервах і в режимі продовженого дня);

позакласна фізкультурно-масова робота (заняття в кухлях фізичної культури і спортивних секціях, спортивні змагання);

позашкільна спортивно-масова робота (за місцем проживання учнів, заняття в дитячо-юнацьких спортивних школах, Палацах піонерів, спортивних суспільствах, самодіяльні заняття школярів фізичними вправами в сім'ї, на пришкільних і дворових майданчиках, стадіонах, в парках) [11, 203].

Основною формою роботи по фізичному вихованню учнів початкових класів є уроки фізичної культури, але успіхів у фізичному вихованні школярів можна досягти лише при раціональному поєднанні всіх форм роботи, яке складає чітку узгоджену систему.

У організації фізкультурно-масової роботи в школі важливу роль грає шкільний колектив фізкультури, завданням якого є розвиток фізичної культури, спорту, туризму серед школярів. У колектив фізкультури приймають учнів 1—10(11) класів за усною заявою [13, 214].

1.6 Лікарський контроль над фізичним вихованням

Однією з умов правильної постановки фізичного виховання в школі є добре організований медичний контроль, завдання якого полягають в широкому використанні основних засобів і методів фізичного виховання для зміцнення здоров'я дітей і контролі за їх правильним застосуванням, а також в створенні належних умов для роботи по фізичному вихованню [15, 97].

Для виконання цих завдань лікар, прикріплений до школи, проводить медичні обстеження учнів для визначення стану їх здоров'я і фізичного розвитку, систематично контролює заняття фізичними вправами і санітарно-гігієнічний стан місць занять, проводить санітарно-освітню роботу серед учнів, батьків і вчителів, бере участь в розробці і проведенні школою заходів щодо поліпшення здоров'я дітей і попередження травматизму.

Шкільний лікар є найближчим радником вчителя по питаннях здоров'я і фізичного виховання дітей і в той же час контролером у виконанні санітарно-гігієнічних вимог. Всі вказівки лікаря, що стосуються здоров'я і фізичного виховання дітей, є обов'язковими для вчителя.

Школярі не рідше за один раз на рік проходять медичне обстеження і розподіляються по медичних групах. З урахуванням розподілу дітей по групах вчитель здійснює диференційований підхід до учнів при проведенні всієї учбово-виховної роботи, зокрема уроків і позакласної роботи по фізичній культурі.

Про підсумки медичних оглядів лікар докладає на педагогічній раді школи.

Що все вчаться на підставі медичного обстеження діляться на три групи: основну; підготовчу і спеціальну.

До основної групи відносяться учні, не мають відхилень у фізичному розвитку і стані здоров'я, а також школярі з незначними відхиленнями в змозі здо­ровья за умови достатньої фізичної підготовленості [15, 98].

У підготовчу групу зараховуються діти, що мають незначні відхилення у фізичному розвитку і стані здоров'я, без істотних функціональних змін, з недостатньою фізичною підготовленістю [15, 99].

Значні відхилення постійного або тимчасового характеру, яким протипоказані заняття по державних програмах в загальних групах, що вчаться, мають в стані здоров'я, відносяться до спеціальної групи.

Що деякі вчаться тимчасово, аж до поліпшення стану здоров'я, повністю звільняються від занять фізичними вправами. У необхідних випадках за наявності відповідних свідчень окремим вчиться можуть бути призначені заняття лікувальною фізичною культурою. Діти, тимчасово звільнені від занять фізичними вправами, зобов'язані бути присутнім на уроках фізичної культури [15, 99].

Школярі, віднесені до основної групи, допускаються:

а) до занять підпрограмам фізичного виховання в повному об'ємі;

б) до занять в кухлях фізичної культури і секціях колективу фізкультури;

в) до участі в змаганнях.

Що вчаться підготовчої групи допускаються до занять по загальних програмах фізичного виховання, але за умови дотримання поступовості в проходженні матеріалу. Відповідно до вказівок лікаря що вчаться підготовчої групи треба обмежувати у виконанні вправ, пов'язаних з великою фізичною напругою, і перш за все в бігу і стрибках. З школярами, віднесеними за станом здоров'я до спеціальної медичної групи, організовуються заняття один-два разу на тиждень в позаурочний час. Заняття проводяться відповідно до спеціальної програми медичними працівниками або вчителями, що мають необхідну підготовку. Планомірні заняття, що проводяться відповідно до даними медичного огляду і з урахуванням індивідуальних особливостей, сприяють поліпшенню здоров'я і показників фізичного розвитку дітей [15, 100].

Зазвичай в результаті таких занять що вчаться із спеціальної медичної групи переводяться в підготовчу, а з підготовчої в основну. Переклад учнів з однієї медичної групи в іншу проводиться лікарем під час щорічних і чергових обстежень і при достроковому обстеженні на прохання батьків або вчителя.

Додаткове обстеження стану здоров'я обов'язкове в тих випадках, коли учень починає відвідувати школу після якого-небудь захворювання. Цілком можливо, що діти, що відносилися до захворювання до основної медичної групи, після одужання займатимуться в підготовчій, а може бути і в спеціальній. Будь-який переклад учнів з однієї медичної групи в іншу повинен бути відомий вчителеві, класу і вчителеві фізичної культури, які в своїй практичній роботі особливо уважно здійснюють індивідуальний підхід. Це, перш за все, відноситься до фізичних навантажень на уроках. Увага вчителя прямує на вельми помірне наростання фізичного навантаження, на поступову адаптацію організму до цього наростання [15, 102].

2 ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ

2.1 Завдання дослідження

Завдання дослідження:

- ознайомитися з літературою по темі: «Особливості фізичного виховання дітей молодшого шкільного віку в загальноосвітніх школах»;

- проаналізувати дану тему;

- виділити анатомо-фізіологічні особливості учнів молодшого шкільного віку;

- виділити основні завдання фізичного виховання початкових класів, що вчаться;

- виділити основні кошти фізичного виховання початкових класів, що вчаться;

- виділити особливості розвитку рухових якостей початкових класів, що вчаться, на уроках фізичного виховання;

- виділити особливості лікарського контролю над фізичним вихованням;

- провести дослідження і визначити показники здоров'я в досліджуваному класі;

- виділити результати дослідження;

- зробити певні виводи.

2.2 Методи дослідження

Метод науково-педагогічного дослідження – шлях вивчення і оволодіння складними психолого–педагогическими процесами формування особи, визначення об'єктивної закономірності виховання і навчання.

У даному дослідженні були використані такі методи: аналіз; анкетування; метод системного спостереження.

Аналіз – це теоретичний метод педагогічного дослідження.

Метод анкетування. Цей метод використовується для отримання інформації про типовість тих або інших явищ науково-виховного процесу. Анкети можуть бути: відкритими, закритими, напіввідкритими, полярними. При анкетуванні дотримуються таких вимог:

а) підбір питань, які точніше характеризують явище і дають надійну інформацію;

б) використання як прямих, так і непрямих питань;

в) виключення підказок у формулюванні питання;

г) попередження двійкового розуміння змісту питання;

Організація дослідження: дослідження проводилося в ЗОШ № 24 м. Запоріжжя в першому класі, в дослідженому класі 26 учнів. На початку навчального року були визначені в дослідженому класі показники здоров'я і в середині навчального року були визначені показники здоров'я в цьому ж класі, результати були проаналізовані і зображені в таблиці.

3 РЕЗУЛЬТАТИ исследованиЯ

Дослідження проводилося в ЗОШ № 24 в м. Запоріжжя в першому класі, в дослідженому класі 26 учнів. На початку дослідження, тобто на початку навчального року, учнів цього класу можна було розподілити за станом здоров'я на такі групи:

- 16 учнів до основної групи – 61,5%;

- 6 учнів до підготовчої группе– 23,07%;

- 4 учні до спеціальної группе– 15,3 %.

Вчитель по фізичній культурі на батьківських зборах провів анкетування серед батьків, щоб визначити роль батьків у фізичному вихованні дітей (анкетування проводилося на початку навчального року).

Анкета на виявлення ролі батьків у физ. вихованні дітей

(анкета для опиту сімей 1-В класу ЗОШ № 24):

1. Скільки у вас дітей?

а) один; би) двоє; у) троє; г) більше трьох.

2. Скільки їм років?

а) до 8 років; би) до 13 років; у) до 16 років; г) більше 16 років.

3. Де вони вчаться?

а) школа; б) вищий учбовий заклад в) не вчаться.

4. Який на ваш погляд найпотрібніший предмет в початковій школі? Чому?

а) математика; б) англійський; у) фізична культура; г) українська мова; д)другие предмети (перерахуєте).

5. Чи є у них уроки по фізичному вихованню в школі?

а) так; би) немає.

6. Чи ходить він на них (або звільнений)?

а) ходить; би) звільнений.

7. Яка у нього успішність по цьому предмету?

а) відмінно; б) добре; у) задовільно.

8. Чи цікавитеся ви його успіхами по цьому предмету?

а) так; би) немає.

9. Який у нього режим дня?

а) навантажений; би) середній; у) ненавантажений.

10. Чи виконує ваша дитина вранці уранішню зарядку?

а) так; би) немає.

11. Чи виконуєте ви разом з ним уранішню зарядку?

а) так; би) немає.

12. Чи ходять ваші діти в які-небудь секції?

а) так; би) немає.

13. Якому виду спорту віддають перевагу ваші діти?

а) футбол; би) баскетбол; у) теніс; г) східне єдиноборство; д) все помалу.

В результаті анкетування батьків було виявлено:

- що у 16 % батьків це вже друга дитина і у них немає часу на заняття зі своєю другою дитиною вранці уранішньою зарядкою і немає грошей для того, щоб їх дитина відвідувала спортивні секції. Цих батьків не хвилюють успіхи їх дітей по фізичному вихованню, ним головне, щоб їх діти знали математику і англійську мову;

- 23 % батьків цікавляться успіхами своїх дітей, але теж не виконують уранішню зарядку, цим батьком важливі всі предмети в початковій школі;

- 61 % батьків цікавляться успіхами своїх дітей, прагнуть виконувати уранішню зарядку зі своїми дітьми і 30 % дітей цих батьків відвідують спортивні секції, для цих батьків уроки фізичного виховання є одним з важливих предметів, оскільки саме на уроках фізичного виховання відбувається фізичний розвиток дітей.

Після отриманих результатів вчитель по фізичному вихованню проводив на батьківських зборах бесіди з батьками про користь і необхідності проведень занять по фізичному вихованню. Бесіди проводилися один раз в місяць, ці зустрічі з батьками велися пів роки. Теми бесід: «Про шкоду куріння», «Роль сім'ї у фізичному вихованні дитини», «Вплив екології на здоров'ї дитини», «Гра – вирішення всіх проблем з навчанням», «Про вплив алкоголізму в сім'ї на психічний, фізичний і всесторонній розвиток дитини», «Про користь відвідин спортивних секцій».

В середині навчального року, тобто після всіх цих проведених бесід з батьками показники здоров'я учнів досліджуваного класу змінилися.

За станом здоров'я досліджуваних дітей можна було, в середині навчального року, розділити на такі групи:

- 19 учнів до основної групи – 73,07%;

- 3 учні до підготовчої группе– 11,5%;

- 4 учні до спеціальної группе– 15,3 %.

Результати спостережень можна представити в табличній формі (табл. 3.1.).

Таблиця 3.1.

Результати исследованияПроверка показників здоров'я Спортивна група

основна підготовча спеціальна

к-ть

що вчаться %

к-ть

що вчаться %

к-ть

що вчаться %

почало уч. роки 16 61,53 % 6 23,07 % 4 15,3 %

середина уч. роки 19 73,07 % 3 11,5 % 4 15,3 %

В результаті дослідження було виявлено, що сім'я грає важливу роль у фізичному вихованні дітей. Від того, як батьки відноситимуться до фізичної культури залежатиме відношення їх дітей до уроків фізичного виховання.

виводи

Отже, можна зробити такі виводи:

Специфіка виховання молодших школярів обумовлена їх анатомо-фізіологічними і психологічними особливостями. У молодшому шкільному віці провідний вид діяльності – це гра, тому уроки по фізичному вихованню необхідно планувати з урахуванням цієї дуже важливої особливості.

Одне з провідних місць в системі засобів фізичного виховання і навчання дітей молодшого шкільного віку належить грі. Саме ігри сприяють засвоєнню самих різних знань, умінь, розвитку рухових здібностей. Взаємозв'язок гри і учення виявляється у впливі гри на формування елементів учбової діяльності.

Вміст уроків фізичної культури в молодших класах повинен бути наповнене казковими і ігровими сюжетами, що дає можливість підтримувати високий емоційний настрій учнів, підвищувати інтерес до рухової діяльності на заняттях і в позаурочний час, легко і успішно адаптуватися до шкільного життя.

На уроках фізичної культури в молодших класах рекомендується проводити загальнорозвиваючі вправи різної спрямованості з використанням музичного супроводу. Особлива увага повинна приділятися спеціальним вправам для формування правильної постави і корекції плоскостопості.

З учнями молодших класів доцільно проводити на уроках гри з виконанням різноманітних вправ. Тобто ігри з бігом, із стрибками, з лазінням, ігри з метанням і ловом і ін. Щоденне проведення таких ігор дозволяє успішно вирішувати проблеми перевантаження що вчаться, раціональної організації фізичного і трудового виховання, активного повсякденного відпочинку, такого необхідного для гармонійного розвитку дітей.

Доцільно з дітьми молодшого шкільного віку проводити свята, дні здоров'я, спортивні розваги, походи. Вони сприяють підвищенню функціональних і адаптаційних можливостей дитячого організму, роблять загальнозміцнюючий вплив, виступають як могутній засіб формування всесторонньо розвиненої особи.

Батьки грають дуже важливе значення у фізичному вихованні дітей. Для забезпечення ефективності фізичного виховання батьки повинні знати, який виховний вплив на дітей здійснюється на уроках і в позаурочний час. Такі знання необхідні для дотримання спадкоємності і забезпечення єдиної педагогічної лінії в пред'явленні вимог до дитини. Адже в комплексі виховних заходів кожен елемент повинен чітко виконувати свої функції. У іншому випадку система не спрацює. Між сім'єю і школою повинна бути створена атмосфера ділових, товариських відносин. У них неприпустимий менторський тон. Адже мова йде про об'єднанні зусиль у вирішенні однієї мети. Разом з тим слід враховувати умови, можливості сім'ї і школи.

Більшість батьків, на жаль, ставлять під сумнів цінність занять фізичними вправами, тому і доцільність витрачання часу на цей вид діяльності.

список використаної літератури

1. Козленко н.П., Вільчковський е.С., Цвек с.Ф. Теорія і методика фізичного виховання. – До., 1984. – 220 с.

2. Янсон ю.А. Педагогіка фізичного виховання школярів. – Ростов н/Д, 1993. – 240 с.

3. Качашкин в.М. Методика фізичного виховання. – М., 1980. – 304 с.

4. Матвєєв л.П. Теорія і методика фізичної культури. – М., 1991. – 443с.

5. Теорія і методика фізичного виховання / Під ред. Б.А. Ашмаріна. – М., 1990. – 287 с.

6. Шиян б.М. Методика физичного виховання школярів. – Л., 1993. – 183с.

7. Теорія і методика фізичного виховання / Під ред. Б.А. Вайнбаума. – М., 1979. – 209 с.

8. Волков л.В. Методика виховання фізичних здібностей учнів. – До., 1980. – 234 с.

9. Борісенко а.Ф., Цвек с.Ф. Руховій режим учнів. – До., 1989. – 320 с.

10. Козленко н.П., Мацульовіч в.П. Фізичне виховання перших класів, що вчаться. – До., 1988. – 310 с.

11. Чаленко і.А. Сучасні уроки фізкультури в початковій школі. – Ростов н/Д., 2003. – 255 с.

12. Ахмеров е.К. і ін. Спортивні і рухомі ігри в школі. – Мінськ., 1968. – 270 с.

13. Гугин а.А. Уроки фізичної культури в І-ІІІ класах. – М., 1977. – 320с.

14. Соколов в.А. Мотивація занять фізичною і спортивною культурою школярів. – Мінськ, 1973. – 227 с.

15. Козленко н.О. Школярам – звичку займатися фізкультурою. – До., 1985. – 120 с.