Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1172.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
26.54 Mб
Скачать

3 Основні положення із організаційно-технічної підготовки та виявлення техногенного впливу на навколишнє середовище при будівнцтві трубопроводів

3.1 Загальні положення із організаційно-технічної підготовки будівництва

Організаційно-технічна підготовка будівництва розглядається як комплекс організаційних, підготовчих та інженерно-технологічних заходів і робіт, особливо при будівництві трубопроводів у складних умовах, якими є важкопрохідні заводнені та заболочені дільниці. Організаційно-технічна підготовка будівництва забезпечує планомірне розгортання та здійснення будівельно-монтажних робіт індустріальними методами, ввід в експлуатацію магістрального трубопроводу у встановлені терміни з високою якістю виконання робіт. Організаційно-технічна підготовка будівництва лінійної частини магістрального трубопроводу здійснюється в три етапи: І етап – організаційні заходи, що здійснюються до початку виконання основних будівельно-монтажних робіт на трасі трубопроводу; II етап – технічні заходи та будівельні роботи з підготовки траси та району будівництва; III етап – інженерно-технологічна підготовка – підготовчі, будівельно-монтажні роботи, які повинні виконуватись з необхідним постійним запасом до підходу механізованих колон та бригад.

I етап підготовки включає роботи, що здійснюються до початку виконання основних будівельно-монтажних робіт на трасі трубопроводу; затвердження техноробочого (технічного) проекту; забезпечення будівництва трубами; технологічним обладнанням, машинами, механізмами, конструкціями та інше; розробку та затвердження робочих креслень і кошторисів. Окрім того, виконують наступні роботи: уточнення складу підрядних організацій, як будівельно-монтажних, так і спеціалізованих; розробка основних заходів із організації будівництва (складання плану технічної підготовки будівництва); вирішення основних питань матеріально-технічного та культурно-побутового за без-печення, а також питань виробничо-технічної комплектації.

ІІ етап організаційно-технічної підготовки включає в себе роботи, що забезпечують планомірний розвиток будівництва трубопроводу; уточнення геодезичної розмітки траси трубопроводу (репери, знаки кутів повороту, створні знаки та інше); перенос будівель й споруд, що знаходяться в смузі будівництва трубопроводу; розробку проектно-технологічної документації; організацію польових житлових містечок, виробничих баз, складського господарства, служби ремонту та інших господарств і служб, будівництво мереж водо-, тепло- і електропостачання, влаштування телефонного і радіозв'язку; організацію диспетчерської служби; освоєння району будівництва з організацією пунктів прийому вантажів і перевалочних баз; будівництво під’їзних доріг, в тому числі до основних точок виходу на трасу трубопроводу; розчистку траси від лісу і чагарнику; і будівництво проїзду вздовж траси на. першочергових дільницях та інші підготовчі роботи, що створюють фронт робіт для інженерної підготовки траси.

Поетапне перебазування в райони будівництва виробничих підрозділів - спеціалізованих служб, комплексних потоків, колон, дільниць і бригад. Спочатку перебазовуються виробничі підрозділи, що виконують роботи з влаштування житлових містечок, виробничих баз, освоєння району будівництва, інженерно-технологічної підготовки та інших робіт, що виконуються в першу чергу. На другому етапі перебазовуються основні будівельно-монтажні організації, що входять в укрупнені механізовані потоки.

Об'єм запасу робіт II етапу для кожної траси або її конкретних дільниць визначається в складі проекту організації будівництва і уточнюється проектом проведення робіт. На окремих об'єктах або їх дільницях з складними природнокліматичними умовами (зокрема, при будівництві трубопроводів в умовах заводненої та заболоченої місцевості) для створення проїзду на окремих ділянках траси підготовчі роботи (розчистка траси, будівництво під’їзних і вздовжтрасових доріг та інші роботи) повинні бути виконані в повному об'ємі до початку виконання основних будівельно-монтажних робіт.

На III етапі організаційно-технічної підготовки будівельно-монтажними організаціями окрім подальшого виконання підготовчих робіт здійснюється виконання робіт з інженерно-технологічної підготовки траси трубопроводу: розчистка і планування смуги будівництва, влаштування водовідводу та водопониження, будівництво вздовж-трасового проїзду з влаштуванням мостів, виконання робіт зі зняття родючого шару ґрунту (рекультивації), будівництво технологічно складних дільниць трубопроводу, в першу чергу переходів через природні й штучні перешкоди; прийом та перевезення основних будівельних матеріалів, конструкцій, машин, механізмів й обладнання, розвезення труб та секцій вздовж траси трубопроводу.

Роботи III етапу повинні бути виконані в терміни, які забезпечують безперебійне ведення будівельно-монтажних робіт – розробку траншеї, зварювально-монтажних та ізоляційно-укладальних робіт, тобто робіт, що виконуються комплексним механізованим потоком. Крім того, виконання робіт на даному етапу повинні забезпечити суцільність нитки трубопроводу, необхідну для виконання завершального виду робіт - очистки порожнини та випробовування трубопроводу.

Кожний етап підготовчих робіт повинен виконуватись, як правило, спеціалізованими будівельно-монтажними організаціями (механізованими колонами); транспортно-будівельними управліннями; дорожньо будівельними управліннями; будівельно-монтажними управліннями.

Терміни поступлення на залізничні станції труб, ізоляційних та зварювальних матеріалів, конструкцій, машин, механізмів і обладнання, а також запас секцій труб та інших укрупнених виробів повинні бути строго узгоджені із термінами виконання робіт з інженерно-технологічної підготовки будівництва (особливо при будівництві трубопроводів в складних умовах).

Склад підготовчих робіт, що виконуються при будівництві магістральних трубопроводів в умовах заводненої та заболоченої місцевості, залежить від методу укладання і часу виконання основних будівельно-монтажних робіт. Розчистка траси на болотах, як правило, проводиться в зимовий період, так як навантаження від будівельної техніки – кущорізів, бульдозерів, викорчовувачів й трельовочних тракторів – в літній період значно перевищує допустимий тиск на торфовий поклад.

Технологія робіт з вирубки і трелювання деревини в умовах боліт в зимовий період аналогічна виконанню такого виду робіт на лінійних ділянках траси, що виконуються в нормальних умовах.

На незамерзаючих болотах для нормальної роботи будівельної техніки необхідно розчистити сніговий покрив. Ця робота виконується бульдозерами з додатковим розширенням гусениць. На особливо грузьких болотах спочатку сніг ущільнюють легкими бульдозерами, потім, після витримування при від'ємних температурах, його прибирають бульдозерами з розширеними гусеницями.

У випадку, якщо виконання основних будівельно-монтажних робіт передбачається в зимовий період, роботи з розчистки траси повинні вестись з врахуванням досягнення глибини промерзання, необхідної для виконання основних робіт. На смузі роботи землерийної техніки, де глибина промерзання більше 0,25 м необхідно розпушування ґрунт перед його розробкою, в той же час недостатня глибина промерзання на смузі роботи ізоляційно-укладальної колони менше (0,2-0,4) м викликає необхідність додаткового підсилення смуги проходження механізмів шляхом влаштування зимової дороги.

Регулювання глибини промерзання може бути досягнуто тільки шляхом зміни шару снігового покриву, при цьому найбільш доцільно здійснювати трелювання лісу на смузі роботи ізоляційно-укладальної колони з максимальним збереженням снігового покриву на смузі роботи землерийної техніки.

В літній період будівництва розчистка траси повинна приводитись спеціальною технікою, що застосовується на болотах.

Для масової вирубки лісу доцільно використовувати повалочно-пакетуючі машини типу ЛП-2 або ЛП-19 разом з трельовочним трактором типу ТТ-4. На болотах невеликої довжини (до 500 м) вирубку лісу можна проводити мотопилами МП-5 "Урал", а трелювання лісу - тракторами на болотному ходу або трельовочними лебідками, встановленими за межами переходу.

Основне навантаження на болотах приймає верхній рослинний шар торф’яного покладу. При порушенні верхнього шару відновлення його відбувається дуже повільно, внаслідок чого при будівництві магістральних трубопроводів, основою для яких служить верхній рослинний шар торф’яного покладу, слід розчистити трасу на смузі розташування споруд методами, що забезпечують збереження верхнього шару. Корчування пнів на смузі проводять за допомогою землерийної техніки.

Ширина розчистки траси залежить від діаметра трубопроводу, що прокладається, методу його укладки, а також від наявності на переході вздовжтрасової дороги.