Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1172.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
26.54 Mб
Скачать

5.1 Розчистка будівельної смуги під трубопровід

Розчистка смуги на період будівництва магістрального трубопроводу є основним видом підготовчих робіт. При розчистці смуги відводу, ширина якої є обмежена діючими нормами, слід враховувати різні фактори, які пов'язані із рухом транспорту, його габаритами, умовами для виконання основних технологічних процесів пов'язаних з розробкою траншей і так далі.

Як правило, смугу відводу поділяють на зони. При проведенні робіт на болотистій місцевості виділяють три зони: проходження будівельної колони та проїзду транспорту; розробки траншеї та відвалу ґрунту; роботи бульдозера (рис. 5.2).

Практика будівництва магістральних трубопроводів показує, що ширина смуги відводу залежить не тільки від його діаметру, але і від глибини траншеї, та закладання відкосів.

Збільшення глибини траншеї пов’язано, як правило, із рельєфом місцевості, де недоцільно використовувати велику кількість кривих вставок.

/, // - рух будівельного потоку відповідно "до нас" та "від нас"; А,Б,В - зони відповідно проходу будівельної колони та трактора; розробки відвалу та траншеї; засипки траншеї; 1 - траншея; 2 – вісь траншеї; 3 - відвал мінерального ґрунту

Рисунок 5.2 – Зони смуги відводу при будівництві трубопроводу

Об’єми та трудоємкість підготовчих робіт, що виконуються зростають при прокладанні трубопроводу в одночасно заболоченій та лісистій місцевості.

Розчистку смуги від дерев можна виконувати тільки після отримання лісовирубочних квитків у встановленому порядку. В даному випадку розчистка смуги від лісу здійснюється в два етапи: зрізання дерев з наступним викорчовуванням пнів; другий – звалюванням дерев із одночасним викорчовуванням пнів (рис. 5.3 та 5.4).

Перший етап може здійснюватись на протязі всього періоду року для боліт І типу із неглибоким заляганням торф’яного покладу, другий – для боліт І та II типів в зимовий період, коли поверхня болота знаходиться в замерзлому стані.

Технологія виконання робіт із зрізанню дерев наступна. Дерево, яке підлягає зрізанню, підпилюють на величину до 0,3 діаметра стовбура зі сторони, в яку воно повинно бути повалено, а потім підпилюють з протилежної сторони. Валка лісу виконується електро- або мотопилами. Продуктивність пили в залежності від товщини та породи дерев, коливається в межах (100-250) дерев в зміну.

1 - валка лісу; 2 - обрубування гілок; 3 трельовка стовбурів; 4 - складування; 5 - корчування пнів; 6 - планування смуги; 7 - влаштування водовідвідних каналів та тимчасових доріг

Рисунок 5.3 - Схема розчистки смуги відводу вздовж траси трубопроводу

Для запобігання заїдання пили під час різання один робітник підпирає дерево жердиною в бік його падіння. Зрізані дерева вкладають в штабелі для полегшення їх транспортування.

Верхівки звалених дерев повинні бути направлені в сторону транспортування, гілки потрібно обрубувати або спилювати, залишивши декілька у верхів’ї для полегшення зачеплення їх канатом.

Забороняється зрізання дерев при вітрі більше 6 балів, а також в дощ, при густому тумані (видимість менше 50 м), бурі та ожеледиці.

Трельовка зваленого лісу виконується трельовочним транспортом. При довжині переміщень не більше 50 м, трактор стоїть на місці та підтягує лебідкою канат із зачепленими двома стовбурами, а при довжині 50 м та більше трактор із підтягнутими стовбурами переміщується в потрібному напрямку. Середня продуктивність одного трактора складає: зимою до 150 м3, а влітку до 120 м3 деревини в зміну.

І-розчистка смуги від лісу; ІІ- корчування пнів; а-підпилювання та пропилювання стовбура при валці; б-розташування вальщика та лісорубів в момент падіння дерева; в,г,д,е,ж - етапи викорчовування пня за допомо-гою бульдозера;1-висота підпилювання; 2-підпилювання; 3-недопилювання

Рисунок 5.4 - Етапи розчистки смуги від лісу та пнів

Стовбури в міру їх накопичення розпилюють на колоди стандартних розмірів, які складають в штабеля об'ємом, не менше ніж на одну машину (до 15-17) м 3.

Після вирубки дерев проводиться корчування пнів. Корчування пнів на сухих ділянках виконується на всій ширині смуги відбору до 28 м. На болотистих дільницях – тільки на смузі майбутньої траншеї трубопроводу та кабелю.

Корчування пнів діаметром до 30 см виконується за допомогою бульдозера. Відвал бульдозера опускають так, щоб його ніж був заглиблений на (20-25) см. При русі бульдозера вперед ніж підрізує корені пня та викорчовує його. Корчування пнів діаметром більше 30 см виконують бульдозером за два прийоми: ніж бульдозера, впираючись в пень, на висоті (0,25 - 0,3) м нагинає його; бульдозер від’їжджає назад з опущеною лопатою на (0,15 – 0,2) м, знову наїжджає на пень, підрізає корені пня, зсовує його та викорчовує. Корчування пнів можна виконувати бульдозером із навісним обладнанням.

Пні, із неглибоким заляганням кореневої системи, можуть бути викорчувані трактором за допомогою каната. Для цього до заднього гака трактора чіпляють 2-3 канати різної довжини із петлями, які накидають на пні й викорчовують. Трактор прямим ходом відтягує пні та відвозить їх в сторону до межі просіки. Викорчувані пні та всі лісовирубочні залишки повинні бути зібрані у відвал та захороненні у природні виїмки (ями, яри та інше) в межах смуги відводу (за згодою замовника), або в карєрах, за межами смути відводу за згодою із зацікавленими організаціями.

Розчистка лісу із одночасним корчуванням виконується наступним чином. Тонкі дерева (діаметр 8-13 см) бульдозер валить із двох сторін. При першому заході бульдозерист встановлює відвал на найменший кут різання 55°, піднімає відвал на висоту 0,9 м і на першій передачі нахиляє дерево. При другому заході він опускає відвал бульдозера до кінця, зсуває ним припідняту частину коріння та викорчовує повалене дерево. Кущі та малолісся (діаметром до 12см) зрізають бульдозером на малій швидкості разом із рослинним шаром і переміщують за межу траси. При цьому ніж відвалу заглиблюється в землю на 10 см. Дерева середньої товщини (діаметром 14-25 см) валять бульдозером після попередньої підрізки коренів зі трьох сторін. При цьому відвал бульдозера заглиблюється в землю на (15-20) см.

Товсті дерева (діаметром більше 25см) можуть валитися бульдозером із земляної призми, попередньо насипаної ним біля стовбура з протилежної сторони, куди намічено повалити дерево.

5.2 Транспортування дерев із кронами за допомогою трельовочних тракторів до майданчиків для розробки та складування деревини

Для виконання робіт із транспортуванню зрубаних дерев, при очищенні будівельної смуги під трасу магістрального трубопроводу, переважно використовуються трелбовочні трактори марки ТТ-4М дані роботи виконує ланка у складі 5 чоловік, а саме: машиніст трильовочного трактора 6-го розряду, 2 такелажника; 2 чокеровщиків 4-го розряду, які споряджені відповідною технікою (табл.5.1).

Зрізані дерева транспортуються із будівельної смуги разом зі кроною і вивозиться за допомогою трельовочних тракторів на розділочні майданчики, де проводиться обрубка гілок, розділка та складування деревини (відстань до 300 м).

Для транспортування формуються пакети із 12-15 дерев середньої крупності. Формування, транспортування й розвантаження пакетів здійснюється наступним чином: за допомогою короткого петлеподібного канату закріплюють кілька стовбурів дерев і пропускають через кільце канат лебідки трельовочного трактора (канат для збирання); пакет дерев за допомогою лебідки підтягується та укладається на навантажуючий щит трельовочного трактора; трактор транспортує пакет дерев на майданчик де розділюється деревина; розвантаження здійснюється шляхом розгальмування лебідки та виїзду трактора з-під пакету дерев; здійснюється розпущення дерев в пакеті; канат разом із звільненим коротким канатом витягується з-під пакету дерев за допомогою лебідки.

Таблиця 5.1 – Спорядженність ланки із трельовки та розробки деревини

Найменування, призначення та основні параметри

ГОСТ, ТУ та марка

Кіль-кість, шт

Трельовочний трактор:

потужність двигуна, к.с.

швидкість, км/год

максимальне тягове зусилля, кГс

максимальна вантажопідйом-ність, кГс

найбільший об’єм пачки, що трелюється, м3

Канат для збирання діаметром 20мм та довжиною 40м

Короткий петлеподібний канат (чокер)

Упорне розрізне кільце

Лом монтажний

Сокира

ТТ-4М

130

2,3 – 10,2

11800

7000

17

ГОСТ 7665-80

ОСТ 13-20-73

Конст ЦНИИМЭ

ГОСТ 1405-83

1

1

2 компл.

1

2

2

Для транспортування дерев використовуються два коротких петлеподібних каната (чокера). Один утримує деневину під час руху трельовочного трактора другий – закріплюється на зрізаних деревах для підготовки наступного пакету до навантаження.

Роботи на будівельній смузі з навантаженню пакетів дерев на трельовочний трактор здійснюють два рубщики дерев, під час транспортування та розвантаження пакетів дерев, а також повернення трельовочного трактора до місця навантаження вони здійснюють наступне закріплення пакету та підготовлюють наступний пакет для навантаження.

Розвантаження пакетів на розділюючому майданчику здійснюють такелажники спільно із основною роботою по штабелюванню лісоматеріалів.

Роботи із транспортування дерев з будівельної смуги здійснюються в наступній послідовності: навантаження пакетів на щит трельовочного трактора; транспортування пакету дерев до розділюючого майданчику; розвантаження пакету дерев на розділюючому майданчику; переміщення трельовочного трактора до місця навантаження; підготовка чергового пакету дерев до навантаження.