Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Agrarne_pravo_shpori.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
306.69 Кб
Скачать

48. Охорона права власності сільськогосподарського кооперативу.

Право власності сільськогосподарського кооперативу визнається за ним відповідно до Закону "Про сільськогосподарську кооперацію".

Цивільно-правова охорона — це примусове витребування підприємствам майна із чужого незаконного володіння, відшкодування завданої шкоди і застосування майнових санкцій за порушення договорів КСГП, ВСГК, АСГТ. Так, згідно із ЦК України, шкода, завдана підприємству підлягає відшкодуванню у повному обсязі особою, яка заподіяла шкоду.

Кримінально-правові заходи застосовуються до осіб, які здійснили злочин: проти власності і майнових інтересів КСГП, ВСГК, АСГТ. Таким чином, охорона права власності сільськогосподарського кооперативу здійснюється на підставі чинного законодавства. Також передбачена матеріальна відповідальність працівників кооперативу за шкоду, заподіяну ними кооперативу.

49. Договори виробничо-технічного обслуговування.

Належне та безперебійне виробниче функціонування сільськогосподарських підприємств можливе за наявності розгалуженої системи їх високоякісного та своєчасного ви­робничо-технічного обслуговування (технічного сервісу). Ни­ні його здійснюють державні, державно-кооперативні, коопе­ративні та приватні агротехсервісні підприємства, а також ок­ремі громадяни.

Договір виробничо-технічного обслуговування передбачає ремонт тракторів, автомобілів, комбайнів, іншої техніки, дви­гунів, агрегатів, вузлів, устаткування; технічне обслуговуван­ня (ТО) машинно-тракторного парку, автомобілів, устатку­вання тваринницьких ферм і нафтогосподарств; виконання монтажних, спеціальних будівельних, пусконалагоджуваль­них робіт; перевезення вантажів транспортними засобами ви­конавця; підготовку і перепідготовку водіїв, механізаторів, робітників інших професій. Залежно від потреби зазначені види робіт можуть бути як самостійним, так і комплексним предметом договору.

Так, ремонтні роботи передбачаються виходячи з потреб аграрного підприємця. В договорі зазначаються стандарти і ТУ, яким мають відповідати машини та агрегати при здаванні в капітальний і/чи поточний ремонт і при випуску з нього. Види і якісні показники ремонтних робіт, що на них відсутні стандарти і ТУ, визначаються замовленням, погоджуються з виконавцем і додаються до договору. Ремонт виконується з суворим додержанням стандартів і ТУ та в чітко визначені строки від дня прийняття машин та агрегатів. Зокрема, капі­тальний ремонт тракторів, автомобілів і комбайнів має вико­нуватись у строк до ЗО днів, а поточний — до 15 днів; капітальний ремонт автомобілів КамАЗ, тракторів типу К-700, К-701, Т-4, Т-100, Т-150К — у строк до 40 днів, поточний — до 25 днів; капітальний ремонт електродвигунів — у строк до 20 днів, а водонагрівальних котлів — до ЗО днів. Ремонт ком­плекту технологічного устаткування тваринницьких ферм (комплексів), підприємств зі зберігання й переробки сільсь­когосподарської продукції має здійснюватись у межах техно­логічної перерви, але не повинен перевищувати 45 днів.

У договорі визначаються обсяг (кількість машин, агрега­тів, що потребують ремонту), види, календарні строки (час здачі в ремонт і термін його закінчення) і загальна вартість робіт.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]