Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
розділ 1.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
33.13 Кб
Скачать

ВСТУП

Згідно з Наказом по університету №365/11 від 10 травня 2011 року проходив практику в управлінні економічного розвитку та відділі з організаційних питань, зв’язків з громадськими організаціями та ЗМІ виконавчого комітету Нетішинської міської ради з 23 травня 2010 по 17 червня 2011 року. Керівником практики від бази практики призначено Пашинську Валентину Яківну, керуючу справами виконавчого комітету Нетішинської міської ради

Метою практики є поглиблення та закріплення теоретичних знань студентів, отриманих у процесі вивчення Конституції України, чинного законодавства України, інших нормативно-правових актів та спеціальних дисциплін, набуття практичного досвіду з організації діяльності державних установ та органів місцевого самоврядування.

Основними завданнями навчальної практики є:

  • засвоєння системи місцевого самоврядування; його організаційно-правової, матеріальної і фінансової основи;

  • оволодіння формами і методами діяльності міських рад та їх виконавчих комітетів;

  • набуття практичних навичок та умінь роботи в представницьких органах;

  • збір та аналіз матеріалів для написання звіту про проходження навчальної практики та подальшого використання в навчальному процесі;

  • написання та захист звіту про проходження практики.

Навчальна практика у виконавчих органах та апаратах міських, районних та обласних рад, місцевих державних адміністраціях є невід’ємною частиною процесу підготовки висококваліфікованих фахівців.

Розділ 1 Організація та практична діяльність органів місцевого самоврядування та їх виконавчих органів

    1. Основні принципи та система місцевого самоврядування на рівні міста Нетішин

Відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» у місті Нетішин воно здійснюється територіальною громадою міста як безпосередньо, так і через міську раду та її виконавчі органи.

Основними принципами, за якими здійснюється місцеве самоврядування є:

  1. народовладдя, що означає, що всі дії, вчинені органами місцевої самоорганізації населення міста Шепетівка здійснюються для народу, від імені народу та народом (через обрання своїх представників);

  2. законності – відповідності усіх дій та рішень чинному законодавству України;

  3. колегіальності – рішення приймають не одноособово, а в обговоренні депутатами міської ради;

  4. поєднання місцевих і державних інтересів – будь-яке місто, крім власних інтересів має і державні, так як є частиною України, а тому усі рішення не повинні будь-яким чином суперечити інтересам держави;

  5. виборності, що означає, що представницькі органи обираються народом, шляхом голосування;

  6. правової, організаційної та матеріально-фінансової самостійності в межах повноважень визначених цим та іншими законами;

  7. підзвітності та відповідальності перед територіальними громадами їх органів та посадових осіб;

  8. державної підтримки та гарантії місцевого самоврядування;

  9. судового захисту прав місцевого самоврядування.

Система місцевого самоврядування міста Шепетівка включає в себе територіальну громаду міста, міську раду, міського голову (Шпільченко С.І.), виконавчі органи міської ради, районну раду, яка представляє спільні інтереси територіальної громади міста та навколишніх сіл та органи самоорганізації населення.

    1. Правові основи діяльності органів місцевого самоврядування на рівні міста

Правовий статус місцевого самоврядування в Україні визначається Конституцією України, Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» та іншими законами, які не повинні суперечити один одному. Міська рада та її посадові особи керуються у своїй діяльності Конституцією, законами України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про статус депутатів міських рад», іншими законодавчими актами України, Статутом територіальної громади, регламентом та іншими рішеннями міської ради.

1.3 Порядок, практика формування та організація роботи органів і посадових осіб місцевого самоврядування.

Діяльність міської ради, її органів здійснюється відкрито, гласно і базується на колегіальному вільному обговоренні та вирішенні питань місцевого значення при поєднанні державних і місцевих інтересів з урахуванням громадської думки.

Здійснення міською радою своїх повноважень будується на основі активної участі кожного депутата в її роботі.

Міська рада проводить свою роботу сесійно. Сесія складається з пленарних засідань, а також засідань постійних комісій ради.

Сесії ради скликаються головою ради за необхідності, але не менше одного разу на квартал.

До складу президії сесії міської ради входить голова ради та заступник голови ради.

Постійні комісії міської ради є органами ради, що обираються з числа її депутатів, для вивчення, попереднього розгляду і підготовки питань, які належать до її відання, здійснення контролю за виконанням рішень ради, її виконавчого комітету. Склад постійних комісій ради зображено в таблиці 1.1.