Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
розділ 1.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
33.13 Кб
Скачать

1.4 Порядок і практика здійснення делегування повноважень районних та обласних рад відповідним місцевим державним адміністраціям

Міська рада виконує як власні повноваження, так ї ті, що делеговані їй органами виконавчої влади. До таких відносять наступні:

1. У сфері соціально-економічного і культурного розвитку, планування та обліку міська рада бере участь у здійсненні державної регуляторної політики, розглядає та узгоджує плани підприємств, установ та організацій, що не належать до комунальної власності відповідних територіальних громад. А також веде статистичний облік громадян, які постійно або тимчасово проживають на території міста Шепетівка.

2. В галузі бюджету, фінансів і цін здійснює контроль за дотриманням зобов'язань щодо платежів до місцевого бюджету на підприємствах і в організаціях незалежно від форм власності; за дотриманням цін і тарифів. А також сприяє здійсненню інвестиційної діяльності на території міста.

3. Щодо управління комунальною власністю – міська рада погоджує в установленому порядку кандидатури для призначення на посаду керівників підприємств, установ та організацій, розташованих на відповідній території, які перебувають у державній власності.

4. В галузі житлово-комунального господарства, побутового, торговельного обслуговування, громадського харчування, транспорту і зв'язку - рада здійснює заходи щодо розширення та вдосконалення мережі підприємств житлово-комунального господарства, торгівлі, громадського харчування, побутового обслуговування, розвитку транспорту і зв'язку; здійснення заходів щодо розширення та вдосконалення мережі підприємствжитлово-комунального господарства, торгівлі, громадського харчування, побутового обслуговування, розвитку транспорту і зв'язку, здійснює відповідно до законодавства контроль за належною експлуатацією та організацією обслуговування населення підприємствами ЖКГ, торгівлі та громадського харчування, побутового обслуговування, транспорту, зв'язку, за технічним станом, використанням та утриманням інших об'єктів нерухомого майна усіх форм власності, за належними, безпечними і здоровими умовами праці на цих підприємствах і об'єктах; здійснює контроль за дотриманням законодавства щодо захисту прав споживачів; надає допомогу громадянам, які потребують соціального захисту; видає ордери на заселення жилої площі в будинках державних та комунальних організацій і веде облік нежилих приміщень та об’єктів нерухомого майна.

5. У галузі будівництва - приймає в експлуатацію закінчені об'єкти будівництва та здійснює контроль за дотриманням законодавства, здійснює організацію охорони, реставрації та використання пам'яток історіїі культури, архітектури та містобудування, палацово-паркових, паркових і садибних комплексів, природних заповідників, затвердженої містобудівної документації при плануванні та забудові відповідних територій; за забезпеченням надійності та безпечності будинків, вирішує спори з питань містобудування.

6. У сфері освіти, охорони здоров'я, культури, фізкультури і спорту міська рада забезпечує у межах наданих повноважень доступність і безоплатності освіти та медичного обслуговування на відповідній території; розвиток всіх видів освіти і медичного обслуговування; забезпечує відповідно до законодавства пільгових категорій населення лікарськими засобами та виробами медичного призначення; організовує облік дітей дошкільного та шкільного віку; вирішує питання щодо надання допомоги неповнолітнім, дітям – сиротам, пенсіонерам, інвалідам.

7. Повноваження у сфері регулювання земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища здійснюються міської радою через контроль за додержанням земельного та природоохоронного законодавства; реєстрацію суб'єктів права власності на землю; видачу документів, що посвідчують право власності і право користування землею; вирішення земельних спорів.

8. Повноваження у сфері соціального захисту населення міської ради полягають у підготовці і поданні на затвердження ради цільових місцевих програм поліпшення стану безпеки і умов праці та виробничого середовища, територіальних програм зайнятості та заходів щодо соціальної захищеності різних груп населення від безробіття, організація їх виконання; участь у розробленні цільових регіональних програм поліпшення стану безпеки і умов праці та виробничого середовища, зайнятості населення; вирішенні питань про надання пільг і допомоги, пов'язаних з охороною материнства і дитинства; вирішенні питань опіки і піклування; поданні одноразової допомоги громадянам, які постраждали від стихійного лиха та контролі за дотриманням вимог охорони праці на підприємствах, установах, організаціях, які знаходяться на території міста Шепетівка.

9. Повноваження в галузі зовнішньоекономічної діяльності - так як місто не є прикордонним чи прибережним, зводяться до забезпечення на території реалізації міжнародних зобов'язань України.

10. Повноваження в галузі оборонної роботи - сприяння організації призову громадян на строкову військову та альтернативну (невійськову) службу, а також їх обілізації, підготовці молоді до служби в Збройних Силах України, організації навчальних (перевірочних) та спеціальних військових зборів; забезпечення доведення до підприємств, установ та організацій незалежно від форм власності, а також населення наказу військового комісара про оголошення мобілізації.

11. Повноваження щодо забезпечення законності, правопорядку, охорони прав, свобод і законних інтересів громадян - забезпечення вимог законодавства щодо розгляду звернень громадян, здійснення контролю за станом цієї роботи на підприємствах, в установах та організаціях незалежно від форм власності; розгляд справ про адміністративні правопорушення, віднесені законом до відання ради; вчинення нотаріальних дій, реєстрація актів громадянського стану; реєстрація місцевих об'єднань громадян, органів територіальної самоорганізації населення, які створюються і діють відповідно до законодавства.