Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
нотаріат.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
1.4 Mб
Скачать

89. Поняття і значення вчинення морських протестів

Вчинення морських протестів є одним із способів забезпечен­ня доказів, необхідних у випадку ведення справи в суді. При цьо­му морський протест не є підставою для звільнення судновласни­ка від відповідальності, але цей акт буде важливим документом, який підтверджує певні юридичні факти, що мають значення при вирішенні справи, пов'язаної з пред'явленням судновласнику матеріальних вимог.

Порядок подачі й оформлення морського протесту регламен­тується ст. 94—95 Закону України «Про нотаріат», пп. 304-307 Інструкції «Про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України» та Кодексом Торговельного мореплавства України.

Морський протест — це оформлена у встановленому порядку письмова заява капітана судна з метою забезпечення доказів для захисту прав і законних інтересів судновласника у тих випадках, коли під час плавання чи стоянки судна мали місце події, що ма­ють характер непереборної сили (форс-мажор), які можуть бути підставою для пред'явлення до судновласника майнових вимог. Такі події, як підводні рифи і течії, шторм, ураган, зіткнення су­ден, різкі перепади температур та інші, пов'язані зі специфікою судноплавства, можуть заподіяти шкоду та завдати збитків суд­новласнику.

Шкода може бути заподіяна:

  1. особі — подія, що трапилась на морі, спричинила загибель, каліцтво або ушкодила здоров'ю членів екіпажу чи пасажирів;

  2. самому судну — внаслідок події було завдано шкоди самому судну; може бути причиною пошкодження чи втрати вантажу цьо­го судна;

  3. вантажу судна — повна чи часткова втрата вантажу, його псування чи пошкодження;

  4. майну третіх осіб — ушкодження чи знищення іншого суд­на чи його вантажу, причалів та інших портових споруд, рибо­ловного спорядження, платформ, що знаходяться в морі, тощо.

Значення морського протесту виявляється в тому, що він слу­жить інтересам насамперед судновласника. Морський протест встановлює презумпцію невинуватості судновласника, тобто вва­жається, що він не є винним у події, що сталася. Складання акту про морський протест не означає, що відповідальність судновласника виключається, він лише перекладає тягар доказування на іншу сторону при виникненні спору, створюючи для судновлас­ника вигідніше процесуальне становище. Так, нотаріус чи інша посадова особа не оцінюють самі обставини, викладені в заяві. Ці факти вважаються достовірними і можуть бути спростовані лише в порядку судового розгляду. У випадку якщо морський протест не буде заявлено, судновласнику доведеться в загальному поряд­ку доводити ті обставини, які могли б знайти своє повне відобра­ження в акті про морський протест.

Слід зазначити, що для вчинення морського протесту не-бов'язково мати фактичні дані про нанесення шкоди, капітану досить мати припущення щодо можливості виникнення збитків від певної події, що теж пов'язано з особливостями мореплавства.

При цьому заявлення морського протесту можливе лише у ви­падку завдання шкоди іншим фізичним чи юридичним особам (вантажовласнику, порту, окремим громадянам). Якщо ж подією завдано збитків лише самому судновласнику, підстав для заяви про морський протест немає.

Отже, якщо в період плавання чи стоянки в порту трапилася подія, яка може бути підставою для пред'явлення судновласни­кові майнових вимог, капітан судна з метою забезпечення доказів на захист інтересів судновласника робить в установленій законом формі заяву про морський протест.