Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СУМ.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
1.32 Mб
Скачать

Завдання

1. Прочитайте уривок з думи «Козак Голота». З'ясуйте значення займенників я, ти, мого, твого.

То козак Голота добре козацький звичай знає, –

Ой, на татарина скрива, як вовк, поглядає.

Каже: «Татарине, татарине!

Навіщо ж ти важиш:

Чи на мою ясненькую зброю,

Чи на мого коня вороного,

Чи на мене, козака молодого?»

«Я – каже, – важу на твою ясненькую зброю,

А ще лучче на твого коня вороного,

А ще лучче на тебе, козака молодого,

Я тебе хочу живцем у руки взяти,

В город Килию запродати...

2. З'ясуйте значення займенників ви, ваш у наведених реченнях.

Товаришко! Хто зна, чи хутко доведеться

Провадить знов розмови запальні,

Нехай, поки від них ще серце б'ється,

Я вам на незабудь спишу думки сумні.

Леся Українка

– Давайте домовимося, молодий чоловіче:

ви щодня розповідаєте мені про одну годину

з вашого життя. Я вам – про одну свою зустріч з поетом...

М. Іщенко

3. Запишіть дієслівні словосполучення, поставивши у потрібній відмінковій формі займенник себе. Яке значення він виражає? Які його морфологічні ознаки?

Привчат... до порядку; хвалитися ...; купити ...; (на) ... погляд; знайти ... у списку; знайти ... пару; пишатися ...; запросити (до) ... гостей; дякувати ...; не знаходити ... сил; сам ... дорікає; сама ... заважаєш; само ... прибилося до річки; самі ... докоряють.

4. З'ясуйте значення присвійних займенників. У яких випадках займенник свій виступає синонімом до займенників мій і наш.

1. А мадярка не виказувала ні своїх почуттів, ні думок (Авт.). 2. Спробуй розберися, де свої, а де вороги... (Авт.). 3. Мені кортить узяти їхні [матері] руки в свої, одтирати, ховаться в них обличчям і радіти, що в мене теж є мати – хороша, як у всіх (Гр. Тют.). 4. Нічого не думається більше, тільки одне слово ворочається десь у голові... Сито, сито! Ти святу муку сієш... А де наш тато?.. Скажи мені правду... Святу правду... А де наш тато?.. (Гр. Тют.). 5. Думи мої, думи мої! Квіти мої, діти! Виростав вас, доглядав вас – Де ж мені вас діти! (Т. Ш.). 6. «Чого ж утікаєш? Хіба забув Катерину? Хіба не пізнаєш? Подивися, мій голубе, Подивись на мене. Я Катруся твоя люба. Нащо рвеш стремена?» (Т. Ш.). 7. Тепер вірю, що буде в нас школа, хоч і тяжкий ваш [учителя] хліб (Ст.). 8. Мамо, у вас ім'я красиве – Софія. Мамо. У вас очі красиві – блакитні. Ваші долоні вмістили Теплоту всього світу. Чого ж ви плачете так гірко? (Г. Ч.). 9. Отак щораз сумують ліхтарі, Коли відходить ніч і в дні дзвінкому їх світло не потрібне вже нікому (Мойс.). 10. Мені Дніпро – мов сивий ветеран, що походив боями і світами. І кітель голубий його, як світ, Значками чайок не до стендів виставочних приколотий... (Мойс.).

5. З'ясуйте значення, морфологічні ознаки та синтаксичну роль вказівних займенників.

1. О дух України! Орел! Дух вільний, смілий і високий, Злети, стурбуй цей мертвий спокій! І влий життя з своїх джерел (Олесь). 2. Твої коси від смутку, від суму вкрила прозолоть, ой ще й кривава. Певно, й серце твоє взолотила печаль, що така ти ласкава (Тич.). 3. Й були такі, що тікали в печери, озера, ліси. – Що ти за сило єси? – питали (Тич.). 4. Так ніхто не кохав. Через тисячі літ лиш приходить подібне кохання. В день такий розцвітає весна на землі і земля убирається зрання... (Сос.). 5. Ночі ті, та гітара й жоржини, може, сняться тепер і тобі... Сині очі в моєї дружини, а у тебе були голубі (Сос.). 6.... Вміє розставатись той, хто вмів (Рил). 7. Що з того, що осіннім чарам Прийде кінець? Але в цю мить Баштан жовтіє понад яром, Курінь безверхий ніби спить... (Рил). 8. Стільки гадок, як в решеті дірок (Нар. тв.). 9. Усміхнувсь поет на теє: «Не турбуйсь за Мене, пане, маю я багатства стільки, що його й на тебе стане!» (Л. Укр.). 10. Скільки голів, стільки й умів (Нар. тв.).

6. Прочитайте добірку речень з віршів Лесі Українки. Випишіть питальні займенники, розподіливши їх за співвідношенням з іменниками, прикметниками і числівниками.

  1. Хто одважиться в північ на море

Своє хибне човенце зіпхнути?

  1. Суворий Дант, вигнанець флорентійський,

Встає із темряви часів середньовічних.

...Чий дух одважився б іти за ним блукати,

По тій діброві, якби там між терням

Квітки барвисті вічні не цвіли?

  1. Лев. Та вже тих сопілок до лиха маєш!

Л у к а ш. Ні, скільки ж їх? Калинова, вербова

та липова – ото й усі.

4. Гей, шаленая пісне!

І в кого вдалась ти така непокірна?

5.З якого краю тута сонце сходить?

Чи, може, се й не день, а біла ніч?..

7. У поданих реченнях наявні питальні та відносні займенни­ки. З'ясуйте відмінність у вживанні питальних і відносних займенників: у яких реченнях використовуються питальні займенники і в яких реченнях (розповідних чи питальних, простих чи складних) використовуються відносні займенники.

1. Хвала усьому, що росте, хвала усьому, що існує! (Др.-Хм.). 2. Хто там плаче? Хто голосить, наче буря восени? І чиї ридання носить Вітер юної весни? (Рил). 3. Ніхто з них не відав, що той синьоокий, З яким побратались на хвилях затоки, хто вів їх на битву у сяйві ракети, що він – журналіст фронтової газети (Нагн.). 4. Скільки ранків пролетіло на і розвихренім коні, скільки ночей наші очі сну шукали – не питай (Мал..). 5. – Хвиле, чому ж ти спокою не маєш, що ти у берега тихо питаєш? (Заб.). 6. Вставай, хто живий, в кого думка повстала! Година для праці настала! (Л. Укр.). 7. Кружляє листя і не чутно кроків. Пейзаж, котрому років, років, років (Кост.).

8. З поданих речень випишіть неозначені займенники. Поясніть, від яких займенників вони утворилися і якими словотворчими засобами. Провідміняйте займенники будь-хто, дещо.

1. Всі одягнуті по-дорожньому – в чоботях, у плащах, дехто й зимове натяг на себе... Щось незвичайне було у вигляді й заводського подвір'я, яке насторожено причаїлосі у пітьмі (Баш.). 2. Через якийсь час Богдан нагло зупини­ся. – Що там? – Здається, хтось стогне (Ст.). 3. Сміх завжди вважався категорією безкордонною і безрелігійною. Будь-яка святість виключала сміх (Загр.). 4. – Та чого ж ти плетеш казна-що? Кажи діло – і часу не гай (Мирн.). 5. Цей дріт приносить телеграми Хтозна з якої далини (Рил).

9. Запишіть, знявши риску. Поясніть, які неозначені займен­ники пишуться разом, а які через дефіс.

Аби/хто, аби/що, аби/який, де/хто, де/що, де/який, де/чий, хто/небудь, що/небудь, який/небудь, чий/небудь, скільки/небудь, будь/хто, будь/що, будь/який, будь/чий, казна/хто, казна/що, казна/який.

10. Запишіть займенники будь-хто, будь-що, дехто, дещо, хто-небудь, що-небудь у родовому, орудному та місцевому відмінках з прийменником. Поясніть написання їх.

З р а з о к: до будь-кого, будь з ким, будь на кому.

11. Запишіть речення. Поясніть написання заперечних займен­ників. У яких реченнях вживаються заперечні займенники?

1. Коли спустилися вниз, машини вже не було. Куди поділась, ніхто не знав (Баш.). 2. В обох нас вітрами засмалені лиця. Ніщо нас із курсу в труді не зіб'є (С. Ол.). 3. Нічим пошта дівчину не порадувала (Гонч.). 4. Але робили одну ходку, і другу, й третю, а він все залишався біля цієї гори снарядів, проте навіть і претензій ні до кого в душі не мав – сам бачив, не до нього їм зараз (Гонч.). 5. Старий зараз ніякої роботи не визнає, окрім пасіки (Ст.).

12. Запишіть прислів'я, замість крапок поставте означальний займенник. Які морфологічні ознаки означальних займенників?

Не хвали... себе, нехай тебе люди похвалять. Одна звичка в ледарів ...: робить чужими боками, а лежать на своїх. Вчися..., щоб ... навчитися.

БЛОК ЗАВДАНЬ І ЗАПИТАНЬ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ

І. Написати невелике наукове повідомлення на тему: «Займенник, його морфологічні ознаки і синтаксична роль».

ІІ. Доберіть з художньої літератури приклади вживання займенників в їх різній синтаксичній функції.

ПИТАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ, УЗАГАЛЬНЕННЯ Й СИСТЕМАТИЗАЦІЇ ЗНАНЬ:

  1. Які має займенник морфологічні ознаки та синтаксичну роль?

  2. Які виділяють розряди займенників за значенням?

  3. З якими частинами мови співвідноситься займенник?

  4. Які особливості відмінювання мають займенники?